Υπόθεση Novartis - Κουρουμπλής: Ο Μανιαδάκης δεν ήταν σύμβουλός μου

Υπόθεση Novartis - Κουρουμπλής: Ο Μανιαδάκης δεν ήταν σύμβουλός μου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Απάντηση στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που υποστήριξε ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis ήταν σύμβουλός του Παναγιώτη Κουρουμπλή, έδωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπε (σ.σ ο κ. Γεωργιάδης) ότι ήταν σύμβουλος δικός του, του κ. Σαλμά, του κ. Βορίδη και ότι ήταν και δικός μου. Ο κ. Μανιαδάκης είναι καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας, καταρχάς οργανική σχέση με το υπουργείο στην περίοδο που ήμουνα εγώ δεν είχε καμία», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο.

«Η μόνη επικοινωνία που υπήρχε ήταν η επικοινωνία που είχα με όλους τους καθηγητές της σχολής και τον κ. Μανιαδάκη αλλά χωρίς καμία άλλη ιδιότητα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι θα υπάρξουν οι διορθώσεις και από αυτούς, που είχαν από παρανόηση, ότι ήταν και στη δική μου περίοδο σύμβουλος», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής. 

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρότατο αδίκημα, κακουργηματικού βαθμού, που αφορά sth διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η όλη εξέλιξη με τον προστατευόμενο μάρτυρα, ο οποίος στο πλαίσιο της έρευνας της δικαιοσύνης έχει λάβει το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπιση του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου και κάποιους να υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση.

Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Φέρεται επίσης να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Εφετείο, μάλιστα, αναφέρουν πως ο μάρτυρας Αναστασίου, παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, για το εν λόγω ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου με το φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM