Μπράβο κύριε Παπανδρέου!

Μπράβο κύριε Παπανδρέου! Facebook Twitter
0

«Η Ευρώπη τρέμει πριν το όχι» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του «Der Spiegel» που επισημαίνει τον κίνδυνο για τις αγορές και το ευρώ από αυτή την απόφαση. Παρακάτω όμως δεν παραλείπει να πει ένα μεγάλο μπράβο στον Γιώργο Παπανδρέου  επισημαίνοντας ότι εδώ και 1,5 χρόνο η άλλοτε περήφανη Ελλάδα, δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Το περιοδικό αφού αναφέρεται στη φτώχια που έχουν φέρει στην Ελλάδα τα μέτρα καθώς όλα υπαγορεύονται από την Τρόικα καταλήγοντας ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι μεν μια πράξη απελπισίας, που μοιάζει με αυτοκτονία υπό το φόβο του θανάτου αλλά είναι αναγκαία.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν τελικά θέλουν να μείνουν στο ευρώ ή να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση. Η κυβέρνηση γράφει το Spiegel, θα μπορούσε να ρωτήσει τον πολίτη άμεσα: «Θέλεις να συνεχίσεις να πληρώνεσαι σε ευρώ ή σε δραχμές;»

Στη συνέχεια το περιοδικό απαριθμεί τρείς «καλούς λόγους» για αυτή την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

 Πρώτο: Ο Πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή εντολή για να προχωρήσει. Εξελέγη στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους και η πολιτική του απαιτεί ακραίες ενέργειες.

Δεύτερο: Η Αντιπολίτευση οδηγεί σε αδιέξοδο την Ελλάδα. Με το δημοψήφισμα η ελπίδα είναι ότι η αντιπολίτευση θα έρθει στα συγκαλά της. Ή τουλάχιστον θα ξεκαθαρίσει πώς αυτή φαντάζεται το μέλλον της χώρας.

Και τρίτον: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο. Χρειάζονται νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όμως οι πολίτες προχωράνε σε απεργίες που επιδεινώνουν το κλίμα. Ίσως , αν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα η χώρα να βγει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Για το Spiegel καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση όσο η Ελλάδα και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι στο τέλος οι Έλληνες πολίτες δεν θα τορπιλίσουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών.  «Η έντονη  συζήτηση για το «ναι» ή το «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει στις δυο επιλογές. Ευρώ ή δραχμή. Και θα δείξει ότι η επιλογή δεν είναι κόλαση ή παράδεισος. Και οι δυο διαδρομές είναι δύσκολες και εξαντλητικές. Αλλά με την επιστροφή στη δραχμή οι οικονομίες του δεν θα αξίζουν τίποτα. Το κύριο πρόβλημα με την επιστροφή στη δραχμή θα είναι η μαζική μείωση της πραγματικής αξίας. Και επειδή το χρέος θα συνεχίσει να υπάρχει σε ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να μαζεύει περισσότερες δραχμές προκειμένου να πληρώσει το χρέος. Και έτσι η χώρα θα οδηγείτο πιο γρήγορα στην πτώχευση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ