Στα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν- με το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων- για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Αυστρία.

 

«Η Ελλάδα σήμερα πήρε μια σειρά από νέα δραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων και πανεπιστημίων για 14 ημέρες, ως απαραίτητο μέτρο πρόληψης προκειμένου να προλάβουμε τη γρήγορη εξάπλωση του ιού και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

 

Απόψε, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεών της.

 

«Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες. Κάνω ακόμη μια φορά έκκληση, μέχρι να περάσει αυτή η κρίση, όσο γίνεται να παραμένουν στο σπίτι τους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Απαιτώ υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη από όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο. Είναι μια κρίση. Θα την περάσουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

 

«Συνεργασία με την Τουρκία, αλλά όχι με όρους εκβιασμού»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού.

 

Η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τόνισε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. «Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται», σημείωσε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για το μεταναστευτικό. «Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη», ανέφερε σχετικά.

 

Κουρτς: Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες

 

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την προστασία των συνόρων».

 

«Ο κ. Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εκμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της ΕΕ. Είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα», ανέφερε σχετικά ο καγκελάριος της Αυστρίας.