Ανακατατάξεις στη Βουλή: Η ΝΔ κέρδισε 12 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 24 σε σχέση με τις εκλογές Μαΐου

Εκλογές 2023: Χαμένοι και κερδισμένοι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou/ SOOC
0

Ανακατατάξεις στους βουλευτές που εκλέγονται στη Βουλή με τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούνται σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,45% καταλαμβάνει 158 έδρες, 12 περισσότερες σε σχέση με την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, ωστόσο σε εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης χάνει έδρες με αποτέλεσμα υποψήφιοι που εκλέχθηκαν τον Μάιο να μην επανεκλέγονται.

Από δύο έδρες χάνει το κόμμα στον Νότιο (9 από 11) και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (7 από 9) και στην Ανατολική Αττική (5 από 7). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός Βουλής ο Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, καθώς και η Βάσω Κόλλια και η Αικατερίνη Κατσανδρή από την Ανατολική Αττική.

Από έναν βουλευτή λιγότερο (8 από 9) εκλέγει σε Α' Θεσσαλονίκης (εκτός ο Δημήτρης Βενιέρης - Βελόπουλος, αδελφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης), στη Β' Θεσσαλονίκης (3 από 4 - εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης), στην Α' Αθηνών (6 από 7 - εκτός η Φωτεινή Πιπιλή), και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (4 από 5 εκτός η Μαρία Συρεγγέλα).

Αντίθετα, η ΝΔ κερδίζει δύο επιπλέον έδρες στις Σέρρες (4 από 2 - εκλέγονται οι Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης), στα Ιωάννινα (3 από 1 - εκλέγονται οι Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά, Γιώργος Αμυράς), καθώς και σε Τρίκαλα και Φθιώτιδα (3 από 1) με συνέπεια να εκλέγονται οι Αθανάσιος Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα, καθώς και οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς αντίστοιχα. Δύο επιπλέον βουλευτές εκλέγει η ΝΔ και στην Ημαθία (4 από 2) με ευνοημένους τους Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη καθώς και σε Καρδίτσα (4 από 2 - εκλέγονται οι Ασημινα Σκόνδρα και Τέλης Σπανιάς) και Μεσσηνία (4 από 2 - εκλέγονται οι Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς).

Τέσσερις βουλευτές από τρεις σε σχέση με τον Μάιο εκλέγονται στη Β' Πειραιώς με την επιπλέον έδρα να κερδίζει ο Γιάννης Τραγάκης, στα Δωδεκάνησα (Νικόλαος - Βασίλειος Υψηλάντης), στην Καβάλα (Αγγελική Δεληκάρη), στις Κυκλάδες (Μιχάλης Καφούρος),

Τέλος, τρεις βουλευτές από δύο εκλέγει στη Δυτική Αττική (Ευάγγελος Λιάκος), στον Έβρο (Σταύρος Κελέτσης), και στα Χανιά (Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες το κόμμα διατήρησε την κοινοβουλευτική του δύναμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου αναφορικά με τους υποψηφίους που εκλέγονται στη νέα Βουλή.

Εκλογές 2023: Χαμένοι και κερδισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών έχει ως εξής:

Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α' Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

Ειδικότερα στην Α' Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης. Στον Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών από τις 3 έδρες χάνει τη μία η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία αυτή του Γιάννη Μουζάλα. Στην Α' Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β' Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση. Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένει εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Στην Α' Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης και στην Β' Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες την μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μια αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου.

Στα Δωδεκάνησα τη μια έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

Στον Έβρο επίσης την 1 χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Στο Ηράκλειο από τις 2 την χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες την μια χάνει ο Γιάννης Στέφος.

Στην Καβάλα την μια χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου.

Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

Στη Λάρισα από τις 2 την χάνει ο Γιάννης Καριπίδης.

Στη Λέσβο την μια έδρα χάνει τελικά Γιάννης Μπουρνούς.

Στην Πιερία την μια χάνει ο Σάκης Γκούνας.

Στις Σέρρες την μια έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

Εκλογές 2023: Χαμένοι και κερδισμένοι σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ κατά εννέα έδρες (32 από 41) σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, οδηγεί εκτός Βουλής ισάριθμους υποψηφίους του κόμματος.

Συγκεκριμένα δεν επανεκλέχθηκαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη Β' Πειραιώς, ο Αθανάσιος Γλαβίνας από τη Β' Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου από την Καρδίτσα, η Αικατερίνη Ταγαρά από την Κορινθία, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος από τη Μεσσηνία, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου από την Πέλλα, ο Μιχάλης Τζελέπης από τις Σέρρες, ο Γιώργος Οικονόμου από τα Τρίκαλα και ο Νικόλαος Τσώνης από την Φθιώτιδα.

Το ΚΚΕ χάνει έξι έδρες (20 από 26) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται επτά βουλευτές του, καθώς κερδίζει μία έδρα στη Λέσβο με την Μαρία Κομνηνάκα. Την έδρα τους χάνουν ο Γιώργος Πέρρος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Πάκος Έξαρχος από τα Ιωάννινα, η Τίνα Κουζιάκη από την Κοζάνη, ο Νικόλαος Κουτουμάνος από την Μεσσηνία, ο Αχιλλέας Κανταρτζής από τα Τρίκαλα, ο Κώστας Μπασδέκης από τη Φθιώτιδα και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης από τα Χανιά.

Από την Ελληνική Λύση δεν επανεκλέγονται τέσσερις βουλευτές καθώς μειώθηκε ανάλογα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος και εκλέγει 12 από 16 βουλευτές.

Την έδρα τους χάνουν ο Ιωάννης Λαϊνιώτης από την Αχαΐα, ο Βασίλης Αρμόνης από την Εύβοια, ο Βασίλης Κοτίδης από την Ημαθία και η Χριστίνα Κοντογιάννη από την Λάρισα.

Ποιοι εκλέγονται από «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας»

Την παρθενική τους είσοδο στη Βουλή κατόρθωσαν να πετύχουν οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας».

Ειδικότερα, με ποσοστό 4,68% οι Σπαρτιάτες κέρδισαν 13 έδρες τις οποίες θα καλύψουν οι εξής:

 • Αθανάσιος Χαλκιάς από την Α' Αθηνών,
 • Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
 • Γεώργιος Μανούσος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
 • Βασίλειος Στίγκας από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
 • Αλέξανδρος Ζερβέας από την Β' Πειραιώς,
 • Ιωάννης Δημητροκάλλης από την Ανατολική Αττική,
 • Διονύσιος Βαλτογιάννης από την Αιτωλοακαρνανία,
 • Γεώργιος Ασπιώτης από την Αχαΐα,
 • Δέσποινα Γιακομίδου από την Εύβοια,
 • Μιχάλης Γαυγιωτάκης από το Ηράκλειο,
 • Ιωάννης Κόντης από την Α' Θεσσαλονίκης,
 • Πέτρος Δημητριάδης από τη Β' Θεσσαλονίκης και
 • Κωνσταντίνος Φλώρος από τη Λάρισα

Η «ΝΙΚΗ» με ποσοστό 3,70% εξασφαλίζει 10 έδρες, τις οποίες καταλαμβάνουν οι εξής:

 • Ασπασία Κουρουπάκη από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
 • Ανδρέας Βορύλλας από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
 • Νικόλαος Βρεττός από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
 • Τάσος Οικονομόπουλος από την Ανατολική Αττική,
 • Σπυρίδων Τσιρώνης από την Αχαΐα,
 • Δημήτρης Νατσιός από την Α' Θεσσαλονίκης,
 • Νικόλαος Παπαδόπουλος από την Β' Θεσσαλονίκης,
 • Γεώργιος Ρούντας από τη Λάρισα και
 • Κομνηνός Δελβερούδης από την Πιερία

Η «Πλεύση Ελευθερίας» με ποσοστό 3,17% καταλαμβάνει 8 έδρες στη Βουλή τις οποίες θα καλύψουν οι:

 • Αδαμάντιος Καραναστάσης από την Α' Αθηνών,
 • Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Σπήλιος Ζαχαρόπουλος από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,
 • Τζώρτζια Κεφαλά από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών,
 • Σπύρος Μπιμπίλας από τον Νότιο Τομέα Αθηνών,
 • Χρήστος Αριδάς από την Β' Πειραιώς,
 • Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Ανατολική Αττική,
 • Μιχαήλ Χουρδάκης από την Α' Θεσσαλονίκης και
 • Ζωή Κωνσταντοπούλου ή Αρετή Παπαϊωάννου από τη Β' Θεσσαλονίκης
 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πολιτική / Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM