Εντοπίστηκαν άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική

Εντοπίστηκαν άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Φωτ. : British Antarctic Survey
0

Νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ήταν άγνωστες μέχρι στιγμής στους επιστήμονες, εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική.

Την εμφάνιση των αποικιών του σπάνιου και απειλούμενου με εξαφάνιση είδους των αυτοκρατορικών πιγκουίνων απεικόνισαν νέες δορυφορικές εικόνες από την περιοχή. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι στον κόσμο και ανατρέφουν τους νεοσσούς τους τον χειμώνα σε κομμάτια θαλάσσιου πάγου. Σε περίπτωση ωστόσο που ο πάγος σπάσει πριν πετάξουν, οι περισσότεροι θα πεθάνουν. 

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί άμεσα τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Για αυτό το λόγο ορισμένοι μετακινούν τις αποικίες τους γιατί η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο «εχθρό» τους και συμβάλει στην εξαφάνισή τους. Μία αποικία τους που εντοπίστηκε στον κόλπο Halle φαίνεται να έχει μετακινηθεί περίπου 30 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον ερευνητή Peter Fretwell, ο οποίος σημείωσε ότι οι ασταθείς συνθήκες που ξεκίνησαν το 2016 είχαν καταστήσει την παλιά τους τοποθεσία επικίνδυνη.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι προσπάθησαν να βρουν πιο σταθερό θαλάσσιο πάγο» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι συνολικά τέσσερις αποικίες που βρέθηκαν πιθανότατα υπήρχαν για πολλά χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν τις είχαν εντοπίσει προηγουμένως. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μικρές αποικίες με λιγότερα από 1.000 ζευγάρια αναπαραγωγής η καθεμία. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνωρίζουν 66 αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Οι νέες αποικίες, που εντοπίστηκαν δεν αλλάζουν σημαντικά τις συνολικές εκτιμήσεις του πληθυσμού, που σήμερα είναι μικρότερος από περίπου 300.000 αναπαραγόμενα ζευγάρια, ωστόσο σύμφωνα με τον ερευνητή βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πού μπορεί να μετακινούνται οι πιγκουίνοι.  Δεν είναι σαφές αν κάποια από τις αποικίες αυτές θα μπορούσε να είναι ομάδες απόσχισης από άλλες μεγαλύτερες αποικίες, σημείωσε άλλος ερευνητής πιγκουίνων από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφές ότι οι περιοχές αναπαραγωγής βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σημαίνει ότι περισσότεροι «πιγκουίνοι θα συνεχίσουν να μετακινούνται».

Με πληροφορίες από AP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει όλους τους κανόνες για τη ρύπανση - Μπορεί κάτι να τον σταματήσει;

Ανάλυση / Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει όλους τους κανόνες για τη ρύπανση - Μπορεί κάτι να τον σταματήσει;

Η EPA υπό τον Τραμπ προτείνει την κατάργηση του νομικού θεμελίου για τη ρύθμιση των αερίων του θερμοκηπίου. Κίνδυνος να μην υπάρχει πλέον ομοσπονδιακή προστασία απέναντι στην κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM