Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, δήλωσε ότι η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο έχει ακόμη «τα πάνω και τα κάτω της», καθώς δίνει μάχη για να ανακάμψει από μακροχρόνια ασθένεια που προκαλείται από το στρες και σχετίζεται με τα βασιλικά καθήκοντά της.

 

Η υγεία της Μασάκο, που είχε παραστεί στις εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του Ναρουχίτο πέρυσι, είναι μείζον θέμα συζήτησης στην Ιαπωνία. Όταν εμφανίστηκε σε δημόσιες εκδηλώσεις πέρυσι, υπήρξαν ελπίδες ότι ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά ο Ναρουχίτο προειδοποίησε ότι αυτοκράτειρα «έχει ακόμη δρόμο» για να αναρρώσει.

 

 

 

«Η κατάστασή της έχει τα πάνω και τα κάτω της και η κόπωσή της τείνει να παρατείνεται έπειτα από μια μεγάλη εκδήλωση ή έπειτα από διαδοχικές εκδηλώσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αυτοκράτορας. «Δεν θέλω ποτέ να υποβάλει τον εαυτό της σε κάτι υπερβολικό, παρά μόνο να συνεχίσει να εργάζεται σε ό,τι μπορεί», είπε και περιέγραψε τη σύζυγό του ως «καλή σύμβουλο τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε επίσημα ζητήματα».

 

 

 

Η Μασάκο, με σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη διπλωματική καριέρα για να παντρευτεί τον Ναρουχίτο το 1993. το 2004 το παλάτι αποκάλυψε ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για διαταραχή που προκαλείται από το στρες, κάτι που την έχει αναγκάσει να απέχει από κάποια από τα καθήκοντά της. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μία κόρη, την 18χρονη Άικο, που θα κάνει σπουδές ιαπωνικής λογοτεχνίας από τον Απρίλιο στο Gakushuin University. Δεν μπορεί να διαδεχθεί τον πατέρα της, επειδή είναι κορίτσι. Ο μικρότερος αδελφός του Ναρουχίτο, ο Ακισίνο, είναι πρώτος στη γραμμή διαδοχής και ο γιος του, ο 13χρονος Χισαχίτο, είναι δεύτερος.

 

Ο αυτοκράτορας συμπληρώνει τα 60 χρόνια του, αλλά οι εκδηλώσεις για τα γενέθλιά του ματαιώθηκαν, εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

 

Με πληροφορίες από το AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr