Λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο Diamond Princess: «Ένιωσα τρόμο» - Έβαλε τον εαυτό του σε καραντίνα

Λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο Diamond Princess: «Ένιωσα τρόμο» - Έβαλε τον εαυτό του σε καραντίνα Facebook Twitter
EPA
0

Ιάπωνας λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess κατήγγειλε με δριμύτητα την «χαώδη κατάσταση» στην διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού επί του πλοίου που ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες.

Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία. Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο. «Αυτό το πλοίο είναι τελείως ακατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί...», λέει.

«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Έμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars...Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δηλώνει στα αγγλικά σε βίντεο. «Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα... διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός». Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.

Ο Κεντάρο Ιουάτα καταγγέλλει ότι η κρίση αρχικά αφέθηκε στα χέρια των γραφειοκρατών. «Στο Diamond Princess τρομοκρατήθηκα, διότι δεν υπήρχε υπεύθυνος για την διαχείριση των λοιμώξεων». Στα 2.400 άτομα που έκαναν τεστ επί του πλοίου, 542 βγήκαν θετικά και τα αποτελέσματα των υπολοίπων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Κρατικοί υπάλληλοι που ανέβηκαν στο πλοίο βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον ιό. Όταν ερωτήθηκε αργότερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα έδωσε την διαβεβαίωση ότι «από τις 5 Φεβρουαρίου» αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης, κυρίως με την χρήση προστατευτικών μασκών, με το πλύσιμο των χεριών και με την χρήση απολυμαντικού».

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε για την απουσία διαχωρισμού ζωνών στο πλοίο. Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο απέρριψε επίσης την κριτική. «Εμπειρογνώμονες γιατροί που συμμετέχουν στην ομάδα πρόληψης των λοιμώξεων επιβλέπουν το εσωτερικό του πλοίου», είπε διαβεβαιώνοντας ότι οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κρίνουν ότι η κατάσταση στο Diamond Princess βρίσκεται «υπό έλεγχον».

Λοιμωξιολόγος που ανέβηκε στο Diamond Princess: «Ένιωσα τρόμο» - Έβαλε τον εαυτό του σε καραντίνα Facebook Twitter
EPA

Ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών 

Οι επιβάτες του Diamond Princess άρχισαν σήμερα να αποβιβάζονται στη Γιοκοχάμα.  Περίπου 500 επιβάτες που δεν έχουν συμπτώματα, οι εξετάσεις των οποίων ήταν αρνητικές και δεν είχαν επαφή με φορείς του COVID-19 άρχισαν να κατεβαίνουν, μετά το πέρας της καραντίνας 14 ημερών στην Ιαπωνία, γνωστοποίησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

«Είμαι ανακουφισμένος (...) Θέλω να ησυχάσω», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας 77χρονος Ιάπωνας, λέγοντας πως πήγαινε σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Πώς ήταν η ζωή στο πλοίο; «Άνετη», απάντησε απλά. Πολλά λεωφορεία του δήμου της Γιοκοχάμας και περίπου δέκα ταξί περίμεναν για να μεταφέρουν σε διάφορους προορισμούς τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Ορισμένοι κοντοστάθηκαν και στράφηκαν προς το τεράστιο πλοίο για να απευθύνουν έναν ύστατο χαιρετισμό σε αυτούς που παραμένουν σε αυτό, οι οποίοι ανταπέδιδαν τη χειρονομία από τα μπαλκόνια.

Στο κρουαζιερόπλοιο, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έπαψε να πολλαπλασιάζεται από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Το Diamond Princess έγινε έτσι η μεγαλύτερη εστία του νέου κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας: τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν σε τουλάχιστον 542 χθες, με την Ιαπωνία να δέχεται επικρίσεις για τον τόπο που χειρίστηκε την καραντίνα. Στην Κίνα, από όπου άρχισε η εξάπλωση του κοροναϊού, ο απολογισμός των θυμάτων ανήλθε χθες σε 2.000 νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 74.000. Όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε.

3.711 επιβαίνοντες από 56 χώρες

Οι 3.711 επιβαίνοντες από 56 χώρες που επέβαιναν αρχικά στο Diamond Princess είδαν την ονειρική κρουαζιέρα τους στην Ασία να μετατρέπεται σε αληθινό εφιάλτη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μολυνθούν από τη φονική πνευμονία που προκαλεί ο COVID-19, ανάμεσα στον κίνδυνο να προσβληθούν και την ατέλειωτη πλήξη του περιορισμού μέσα σε μια καμπίνα, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν παράθυρο, με μοναδική διέξοδο μια μικρή βόλτα στη γέφυρα υπό την παρακολούθηση του πληρώματος.

Η διαδικασία αποβίβασης των υπολοίπων επιβατών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή. Όσοι επιβάτες έχουν μολυνθεί θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργό Υγείας. Το πλήρωμα θα τεθεί εκ νέου σε καραντίνα αφού έχει αποβιβαστεί ο τελευταίος επιβάτης.

Σύμφωνα με το ΒΝΟ News πέντε επιβάτες του Diamond Princess που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Νάχα της Οκινάουα την 1η Φεβρουαρίου, πριν το πλοίο μπει σε καραντίνα, μεταφέρθηκαν με συμπτώματα του ιού στο νοσοκομείο με ταξί. Αποτέλεσμα ήταν να νοσήσει και ο οδηγός του ταξί. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Xinhua

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ