Από τους δρόμους, οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν στα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών, όπου πωλούνται συλλεκτικές φιγούρες βγαλμένες από το κίνημα διαμαρτυρίας.


Με κίτρινα αδιάβροχα και κράνη, μάσκες και γυαλιά, οι φιγούρες αυτές έχουν πολλές λεπτομέρειες. Δίπλα στους σούπερ ήρωες και τις κούκλες στα ράφια των καταστημάτων του Χονγκ Κονγκ, κάποιες από τις φιγούρες κρατούν αυτοσχέδιες ασπίδες και σημαίες, ακόμη και μουσικά όργανα.


Οι δύο δημιουργοί τους σχεδίασαν τις δεκάδες φιγούρες με βάση τα όσα έχουν δει μετέχοντας στις διαδηλώσεις εδώ και μήνες. Ανάμεσα στις φιγούρες είναι υπάλληλοι γραφείου, γκριζομάλληδες, δημοσιογράφοι με κάμερα στο χέρι. «Ελπίζουμε οι φιγούρες να αποτυπώνουν την κατάσταση σωστά», δήλωσε ο 30χρονος φωτορεπόρτερ, ένας εκ των δημιουργών, που μίλησε στο AFP ζητώντας να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Τσάρλι.

 

Πάνω στα μικροσκοπικά κράνη έχουν γραφεί συνθήματα, ενώ άλλες έχουν πλαστική μεμβράνη τυλιγμένη γύρω από τα χέρια τους, μια μέθοδο των διαδηλωτών για να προστατευθούν από το σπρέι πιπεριού που χρησιμοποιεί η αστυνομία εναντίον τους. Οι δημιουργοί τους λένε ότι στόχος τους είναι να στρέψουν το βλέμμα του κόσμου στα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ.

 

 

 

Κάποια από τα εξαρτήματα φτιάχτηκαν σε επτά χώρες, για να αποφύγουν να θίξουν κάποιες πολιτικές ευαισθησίες. Για παράδειγμα στην περίπτωση που συνθήματα είναι γραμμένα πάνω στα κομμάτια. Οι φιγούρες κοστίζουν 116 δολάρια το σετ και σε κάποια καταστήματα ξεπουλάνε. Άλλα όμως δέχθηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα. Έτσι, οι δημιουργοί τους τις πουλάνες και στο διαδίκτυο.

 

Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί περίπου 1.000 σετ και τα έσοδα πηγαίνουν σε ομάδες που υποστηρίζουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. «Ο λαός του Χονγκ Κονγκ μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις φιγούρες και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βοηθήσουμε τους διαδηλωτές με τη σειρά μας», εξηγεί ο Τσάρλι.