Ο Thom Yorke και ο Brian Eno παραδέχτηκαν ότι είναι «υποκριτές του κλίματος»

Ο Thom Yorke και ο Brian Eno παραδέχτηκαν ότι είναι «υποκριτές του κλίματος» Facebook Twitter
EPA
0

Πολλοί διάσημοι και καλλιτέχνες υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή της Extinction Rebellion που τους απηύθυνε κριτική, χαρακτηρίζοντάς τους ως υποκριτές σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή.

«Αγαπητοί δημοσιογράφοι που μας έχετε αποκαλέσει υποκριτές, έχετε δίκιο. Ζούμε σε ζωές υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα και οι βιομηχανίες στις οποίες ανήκουμε έχουν τεράστια αποτυπώματα άνθρακα. Όπως εσείς - και όλοι οι άλλοι - είμαστε κολλημένοι σε αυτή την οικονομία ορυκτών καυσίμων και χωρίς συστημική αλλαγή, ο τρόπος ζωής μας θα συνεχίσει να προκαλεί κλιματικές και οικολογικές ζημίες », σημειώνεται στην επιστολή.


Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν υπογράψει βρίσκονται ο Thom Yorke, ο Brian Eno, και ο Robert Del Naja των Massive Attack.

Έχει παρατηρηθεί από πολλούς διάσημους ακτιβιστές για το κλίμα, ότι η δουλειά τους είναι πολύ δύσκολο να μην έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περιοδείες για παράδειγμα, απαιτούν συνήθως πολλές πτήσεις αλλά αποτελούν μία μεγάλη πηγή εισοδήματος για τους επαγγελματίες μουσικούς. Το ίδιο ισχύει και στην κινηματογραφική βιομηχανία, όπου τα ταξίδια αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό.


Ο Thom Yorke απηύθυνε παρόμοιες κατηγορίες περί υποκρισίας, λέγοντας: «Αυτό που πάντα με απασχολούσε ήταν το γεγονός ότι ενώ αγωνίζομαι για την κλιματική αλλαγή, είμαι κάποιος που πρέπει να πετάξει για το έργο του... Συμφωνώ απόλυτα ότι είμαι υποκριτής... αλλά τι θέλετε να κάνετε γι αυτό;» και προσθέτει «μπορείτε να κάνετε αρκετά, αλλά τα ουσιαστικά πράγματα πρέπει να συμβούν στο κοινοβούλιο και στον ΟΗΕ και αυτό πρέπει να συμβεί τώρα, δεν έχουμε χρόνο».

Η ανοιχτή επιστολή το αναγνωρίζει αυτό και προσθέτει «Υπάρχει, ωστόσο, μια πιο επείγουσα ιστορία στην οποία τα προφίλ και οι πλατφόρμες μας μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή. Η ζωή στη γη πεθαίνει. Βρισκόμαστε στη δύνη της έκτης μαζικής εξαφάνισης» και συνεχίζει: «Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ταχύτερα και πιο επιθετικά από ότι προβλεπόταν. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, αφήνοντας τα σπίτια τους και φτάνουν στα σύνορά μας ως πρόσφυγες.

Παράλληλα με αυτούς τους ανθρώπους που ήδη πληρώνουν το τίμημα για την οικονομία μας με τα ορυκτά καύσιμα, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά - που καλούνται σε δράση από την Γκρέτα Τούνμπεργκ – που μας παρακαλούν, τους ανθρώπους με εξουσία και επιρροή, να ξεσηκωθούμε και να αγωνιστούμε για το και να αγωνιστούν για το ήδη κατεστραμμένο μέλλον τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πρόσκλησή τους».

«Οι ιστορίες που γράφετε και μας αποκαλούν υποκριτές του κλίματος δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε. Τα Μέσα ενημέρωσης υπάρχουν για να πούμε στο κοινό την αλήθεια. Εδώ και τώρα είναι η πιο επείγουσα στιγμή να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στην Κλιματική και Οικολογική Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και να χρησιμοποιήσετε τις φωνές σας για να προσεγγίσετε νέα ακροατήρια με την αλήθεια».


«Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους με πλατφόρμες και προφίλ να έρθουν μαζί μας και να προχωρήσουμε πέρα από το φόβο, να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές σας χωρίς φόβο για να κάνουμε την πραγματική ιστορία να ακουστεί πιο δυνατά. Χιλιάδες απλοί άνθρωποι διακινδυνεύουν την ελευθερία τους συμμετέχοντας σε μη βίαιη πολιτική ανυπακοή. Είμαστε εμπνευσμένοι από το θάρρος τους να μιλήσουν. Σας ικετεύουμε να κάνετε το ίδιο».


Ολόκληρη η λίστα με τις διασημότητες και τους καλλιτέχνες που υπέγραψαν την επιστολή.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM
Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Πολιτισμός / Ο Ντε Νίρο λέει ότι η Αριάνα Γκράντε είναι η πιο αστεία συμπρωταγωνίστριά του

Η Αριάνα Γκράντε πρωταγωνιστεί στο νέο «Meet the Parents» δίπλα στον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Ντε Νίρο είπε ότι είναι ίσως η πιο αστεία συμπρωταγωνίστρια με την οποία έχει δουλέψει ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ολίβια Ροντρίγκο ανοίγει τη νέα της εποχή με το «Drop Dead» στις Βερσαλλίες

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο κυκλοφόρησε το «Drop Dead» με φόντο τις Βερσαλλίες

Η Ολίβια Ροντρίγκο επέστρεψε με το «Drop Dead», το πρώτο τραγούδι από το τρίτο άλμπουμ της, που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου. Το βίντεο, σε σκηνοθεσία της Πέτρα Κόλινς, γυρίστηκε στο Παλάτι των Βερσαλλιών.
THE LIFO TEAM
Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Πολιτισμός / Σιωπή, αμαρτία και θέαμα: τι ακριβώς κάνει τώρα ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο φετινός Απρίλιος του Μαουρίτσιο Κατελάν είχε απ’ όλα: ένα βουβό γκαλά στο Σικάγο, μια γραμμή εξομολόγησης και τον πεσμένο Πάπα του σε νέα έκδοση 666 αντιτύπων. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ακόμη πρόκληση, αλλά μια νέα υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Ιταλός καλλιτέχνης μετατρέπει την τέχνη σε δημόσιο τελετουργικό.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Tom Waits και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Πολιτισμός / Οι Massive Attack επέστρεψαν με τον Τομ Γουέιτς και έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς

Το Boots on the Ground, η πρώτη νέα κυκλοφορία των Massive Attack από το 2020 και η πρώτη πρωτότυπη ηχογράφηση του Τομ Γουέιτς από το 2011, βγήκε στις 16 Απριλίου μαζί με ένα επτάλεπτο φιλμ από εικόνες διαδηλώσεων και επιχειρήσεων της ICE στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ