«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες

«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες Facebook Twitter
EPA/MIKE NELSON
0

Ο Ελληνογάλλος Αλεξάντερ Ντεσπλά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ, για την ταινία του Guillermo Del Toro, «The Shape of Water», στην 75η τελετή απονομής των βραβείων.

Ο συνθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απονομή, μιλώντας για την έμπνευσή του για τη μουσική της ταινίας, έκανε ειδική μνεία για την Ελλάδα και την καταγωγή του.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, Έλληνας δημοσιογράφος πήρε το λόγο, δίνοντάς του τα συγχαρητήρια για το βραβείο , λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Στο είπα ότι θα το πάρεις», με τον Desplat να απαντά στα ελληνικά «Ευχαριστώ πολύ».

Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα ήθελε να πει στην Ελληνίδα μητέρα του και στο κατά πόσο η ελληνική του κληρονομιά τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Απαντώντας, ο συνθέτης ανέφερε ότι η μητέρα του είναι Ελληνίδα, διευκρινίζοντας ένα λάθος που είχε γίνει από γαλλικά μέσα στην ομιλία του στην τελετή των Όσκαρ, τα οποία τη φράση «Greek mother» μετέφρασαν ως «grandmother». «Αυτό διορθώθηκε τώρα», ανέφερε.

Σχετικά με την ελληνική του κληρονομιά είπε ότι «όταν είσαι 15 ή 16 χρονών, ψάχνεις να βρεις τις ρίζες σου, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.. Φυσικά υπάρχει και επιρροή από τον Γάλλο πατέρα μου, αρκετή, όμως υπήρχε κάτι στο ελληνικό περιβάλλον γύρω μου, το οποίο, δεν ξέρω, μου "μιλούσε πολύ". Μου αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, μου αρέσει η μυρωδιά όταν φθάνω στην Ελλάδα, το φαγητό... και μου αρέσει να βουτάω βαθιά στα νερά και να παρατηρώ τα χταπόδια...».

 

O Αλεξάντερ Ντεσπλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και η μητέρα του Ελληνίδα. Οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια. Μετά το γάμο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να μείνουν στο Παρίσι, εκεί όπου γεννήθηκε ο Ντεσπλά. Το ταλέντο του στη μουσική διαφάνηκε από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Πρόκειται πλέον για έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και αυθεντία στο να «ντύνει» μουσικά τις κινηματογραφικές ταινίες.

Έπειτα από δύο υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της καριέρας του για τη μουσική της ταινίας «The King's Speech». Το 2006 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του στο «The Painted Veil».

Το 2015 κέρδισε το Όσκαρ για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση για την δουλειά του στην ταινία «Ξενοδοχείο Grand Boudapest». Είναι το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει, ενώ είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στο παρελθόν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα έκθεση στο Λονδίνο κοιτάζει κατάματα το γήρας

Πολιτισμός / Έλα να γεράσουμε μαζί: Μια νέα έκθεση κοιτάζει κατάματα το γήρας

Το The Coming of Age, η νέα μεγάλη έκθεση του Wellcome Collection, ανοίγει τη συζήτηση για τη γήρανση πέρα από την ιδέα της παρακμής. Με περισσότερα από 120 έργα και αντικείμενα, από τη σύγχρονη τέχνη μέχρι την ιστορία της ιατρικής και την ποπ κουλτούρα, η έκθεση επιχειρεί να δει το γήρας ως κοινωνική, πολιτική και βαθιά ανθρώπινη εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Πολιτισμός / Ο Άι Γουέιγουεϊ ξαναμπαίνει στο κελί του και το κάνει έργο τέχνης

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη μυστική κράτησή του στην Κίνα, ο Άι Γουέιγουεϊ θα περάσει 24 ώρες μέσα σε φυσικού μεγέθους ανακατασκευή του κελιού όπου κρατήθηκε για 81 ημέρες το 2011. Το έργο Sewing a Button, που παρουσιάζεται στο Aviva Studios του Μάντσεστερ, είναι το πιο ακραίο και προσωπικό κομμάτι της νέας μεγάλης έκθεσής του, Ai Weiwei: Button Up!
THE LIFO TEAM
Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Πολιτισμός / Η τσελίστρια του Άουσβιτς έγινε 100 ετών και η ιστορία της παραμένει αδιανόητη

Η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις, μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τα 100 της χρόνια και τη νέα έκδοση του βιβλίου της Inherit the Truth. Η ζωή της δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να υπάρξει ταυτόχρονα ως σωτηρία και ως μέρος της κόλασης.
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM