«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες

«Ο ήλιος, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, η μυρωδιά...» - Ο Ντεσπλά αποθεώνει την Ελλάδα στις Χρυσές Σφαίρες Facebook Twitter
EPA/MIKE NELSON
0

Ο Ελληνογάλλος Αλεξάντερ Ντεσπλά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ, για την ταινία του Guillermo Del Toro, «The Shape of Water», στην 75η τελετή απονομής των βραβείων.

Ο συνθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απονομή, μιλώντας για την έμπνευσή του για τη μουσική της ταινίας, έκανε ειδική μνεία για την Ελλάδα και την καταγωγή του.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, Έλληνας δημοσιογράφος πήρε το λόγο, δίνοντάς του τα συγχαρητήρια για το βραβείο , λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Στο είπα ότι θα το πάρεις», με τον Desplat να απαντά στα ελληνικά «Ευχαριστώ πολύ».

Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα ήθελε να πει στην Ελληνίδα μητέρα του και στο κατά πόσο η ελληνική του κληρονομιά τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Απαντώντας, ο συνθέτης ανέφερε ότι η μητέρα του είναι Ελληνίδα, διευκρινίζοντας ένα λάθος που είχε γίνει από γαλλικά μέσα στην ομιλία του στην τελετή των Όσκαρ, τα οποία τη φράση «Greek mother» μετέφρασαν ως «grandmother». «Αυτό διορθώθηκε τώρα», ανέφερε.

Σχετικά με την ελληνική του κληρονομιά είπε ότι «όταν είσαι 15 ή 16 χρονών, ψάχνεις να βρεις τις ρίζες σου, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.. Φυσικά υπάρχει και επιρροή από τον Γάλλο πατέρα μου, αρκετή, όμως υπήρχε κάτι στο ελληνικό περιβάλλον γύρω μου, το οποίο, δεν ξέρω, μου "μιλούσε πολύ". Μου αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα, η καλοσύνη του ελληνικού λαού, μου αρέσει η μυρωδιά όταν φθάνω στην Ελλάδα, το φαγητό... και μου αρέσει να βουτάω βαθιά στα νερά και να παρατηρώ τα χταπόδια...».

 

O Αλεξάντερ Ντεσπλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και η μητέρα του Ελληνίδα. Οι δύο τους γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια. Μετά το γάμο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να μείνουν στο Παρίσι, εκεί όπου γεννήθηκε ο Ντεσπλά. Το ταλέντο του στη μουσική διαφάνηκε από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες.

Πρόκειται πλέον για έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες και αυθεντία στο να «ντύνει» μουσικά τις κινηματογραφικές ταινίες.

Έπειτα από δύο υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy της καριέρας του για τη μουσική της ταινίας «The King's Speech». Το 2006 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τη δουλειά του στο «The Painted Veil».

Το 2015 κέρδισε το Όσκαρ για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση για την δουλειά του στην ταινία «Ξενοδοχείο Grand Boudapest». Είναι το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει, ενώ είχε συνολικά 8 υποψηφιότητες στο παρελθόν.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM