Καρλ Λάγκερφελντ εναντίον Μέρκελ με ένα σκίτσο για την ακροδεξιά και τον Χίτλερ

Καρλ Λάγκερφελντ εναντίον Μέρκελ με ένα σκίτσο για την ακροδεξιά και τον Χίτλερ Facebook Twitter
3


O Γερμανός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ ασκεί σκληρή κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ με ένα σκίτσο που σχολιάζει πώς το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια.


Ο Λάγκερφελντ κατηγόρησε την Μέρκελ για την απόφασή της να επιτρέψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα από το 2015, για την άνοδο των ποσοστών υποστήριξης του Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative fur Deutschland, AfD) το οποίο κέρδισε σχεδόν το 13% των ψήφων στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.


Το σκίτσο, που αναμένεται να δημοσιευθεί το Σάββατο στο ένθετο μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD εμφανίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ να λέει στη Μέρκελ: «Σε ευχαριστώ πολύ που επέτρεψες ακούσια στους απογόνους μου να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο».Η Μέρκελ σε κατάσταση αλλοφροσύνης ρωτά: «Τι έχω κάνει»;

Στο μηνιαίο περιοδικό από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί, τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύονται γελοιογραφίες του Λάγκερφελντ. 

Καρλ Λάγκερφελντ εναντίον Μέρκελ με ένα σκίτσο για την ακροδεξιά και τον Χίτλερ Facebook Twitter


«Είμαι εκτός εαυτού» είπε για την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στη Γερμανία. «Ήλπιζα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στη ζωή μου» πρόσθεσε ο Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία υπό την κυριαρχία του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ. «Ντρέπομαι για τη Γερμανία» πρόσθεσε.


Το 2015 ο Γερμανός σχεδιαστής είχε σχολιάσει την ελληνική κρίση χρέους με ένα σκίτσο, εμπνευσμένο από τον μύθο των Δαναΐδων με λεζάντα «Ο πίθος των Δαναΐδων: Μια ελληνική εφεύρεση».


Σε αυτό απεικονίζονται η Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ με βλοσυρά βλέμματα να ρίχνουν χρήματα σε ένα πιθάρι που είναι γεμάτο από χρυσά νομίσματα.


Οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, σύμφωνα με τον μύθο καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα διάτρητο πιθάρι («τετρημένον πίθον») για να τιμωρηθούν για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου.

Πολιτισμός
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10.000 συγγραφεις κυκλοφορησαν ενα αδειο βιβλιο διαμαρτυρομενοι για την AI

Πολιτισμός / 10.000 συγγραφεις κυκλοφορησαν ενα αδειο βιβλιο διαμαρτυρομενοι για την AI

Το Don’t Steal This Book, ένα «άδειο» βιβλίο με τα ονόματα περισσότερων από 10.000 συγγραφέων, κυκλοφόρησε ως διαμαρτυρία για τη χρήση έργων από εταιρείες AI χωρίς άδεια. Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων.
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: Παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Το έργο αποτελεί μέρος της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του πολιτισμού και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας
THE LIFO TEAM
ΚΛΕΙΔΙ ΣΑΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Κλειδί Σαμικού

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στοιχεία για τη λειτουργία αρχαίου ναού του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και πλήθος αντικειμένων που ενισχύουν την υπόθεση ότι ένας από τους χώρους του χρησιμοποιούνταν ως αρχείο
THE LIFO TEAM