ΚΑΙΡΟΣ

Το Twitter θα μπλοκάρει χρήστες μετά από 5 fake news για τα εμβόλια Covid-19

Το Twitter θα μπλοκάρει χρήστες μετά από 5 fake news για τα εμβόλια Covid-19 Facebook Twitter
EPA/FRANCIS R. MALASIG
0

Το Twitter θα αρχίσει να μπλοκάρει χρήστες που επανειλημμένα δημοσιεύουν επιζήμια παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Με το νέο μέτρο, μέλη θα βλέπουν ένα «λουκέτο» στο λογαριασμό τους. Η διάρκεια θα καθορίζεται από τις φορές που έχει αναρτήσει παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια. 

Η επιτυχία της νέας πολιτικής εξαρτάται πλέον από το πόσο αυστηρά θα την εφαρμόσει το Twitter. Facebook και το Instagram έχουν ήδη ανακοινώσει τη δική τους δέσμευση να κλείνουν λογαριασμούς χρηστών που κατ' επανάληψη παραπληροφορούν.

Το Twitter είπε επίσης ότι θα αρχίσει να βάζει επισημάνσεις στα tweets που θεωρεί ότι «ίσως περιέχουν παραπλανητικές πληροφορίες» για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που δεν έχει κρίνει τόσο σοβαρά για «λουκέτο» στο λογαριασμό.

Η διαγραφή αναρτήσεων θα γίνεται, όταν αυτές επικαλούνται κάποια υποθετική «σκόπιμη συνωμοσία» από υποτιθέμενες κακόβουλες δυνάμεις ή ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια συνιστούν «σκόπιμη προσπάθεια για πρόκληση βλάβης».

Και θα βάζει επισήμανση σε εκείνα που περιέχουν μόνο παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά τους ή που προχωρούν σε διάφορους ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς για παρενέργειες.

Αναρτήσεις που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά δεν παραποιούν επιστημονικά δεδομένα, ούτε θα διαγράφονται, ούτε θα επισημαίνονται. 

Ωστόσο, το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι πιο περίπλοκο από ό,τι ακούγεται καθώς διαφορετικές παραβιάσεις επιφέρουν διαφορετικές τιμωρίες:

- tweets που δέχονται σήμανση και κρίνονται επιβλαβή, θα συνιστούν μία παραβίαση

- tweets που διαγράφονται, θα θεωρούνται διπλή παραβίαση

Με βάση αυτό, οι χρήστες κινδυνεύουν με «κλείδωμα» του λογαριασμού τους με:

- δύο ή τρεις παραβιάσεις ο λογαριασμός θα μπλοκάρεται για 12 ώρες

- με τέσσερις για μια εβδομάδα,

- με πέντε σε μόνιμη βάση.

Το Twitter ανέφερε ότι έχει αφαιρέσει περισσότερα από 8.400 tweets έως σήμερα, που έχουν παραβεί τους κανόνες για την Covid-19, όμως επικριτές θεωρούν ότι μέχρι στιγμής έχει κάνει το ελάχιστο και ευελπιστούν ότι θα γίνει πράγματι πιο αυστηρό στην καταπολέμηση αναρτήσεων ενάντια στον εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από BBC

TV & Media
0

ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ