Spiegel για εμβολιασμούς σε μικρά νησιά: «Ήλιος, θάλασσα και Covid-free»

Spiegel για εμβολιασμούς σε μικρά νησιά: «Ήλιος, θάλασσα και Covid-free» Facebook Twitter
Φωτ.: LIFO
0

Eκτενές ρεπορτάζ στο Spiegel Online που υπογράφει ο Γιώργος Χρηστίδης αναφέρεται στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν μικρά νησιά ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί το φετινό καλοκαίρι επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς των ενήλικων κατοίκων τους, όπως συμβαίνει στην Αστυπάλαια.

«Υπέροχη φύση, καταγάλανα νερά, ασβεστωμένα σπίτια, άψογη κουζίνα και περίφημη φιλοξενία: Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Αστυπάλαια(…) Πλέον η μικροσκοπική Αστυπάλαια μπορεί να υπολογίζει σε ένα εντελώς διαφορετικό πλεονέκτημα για την αναζωογόνηση του τουρισμού της μετά από το περσινό καταστροφικό καλοκαίρι: από την αρχή της πανδημίας εδώ δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Και το νησί σκοπεύει να μείνει έτσι με ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα μάτια εκατομμυρίων επίδοξων παραθεριστών που ανησυχούν να μην κολλήσουν κορωνοϊό στον τόπο των διακοπών τους», αναφέρει το Spiegel σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ «μικρά νησιά όπως η Αστυπάλαια έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς (…) Σε ορισμένα νησιά οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δεκάδες άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ένθερμα ότι αυτή η προτεραιότητα προκύπτει από πρακτικούς λόγους και δεν είναι τέχνασμα του μάρκετινγκ για τον τουρισμό. Θα ήταν ακριβότερο και αναποτελεσματικό να στέλνεται περισσότερες φορές ιατρικό προσωπικό στα δυσπρόσιτα ελληνικά νησιά για τον τακτικό εμβολιασμό των κατοίκων.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει: «Για την Αστυπάλαια και άλλα ελληνικά νησιά είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης. Το 60% του πληθυσμού της Αστυπάλαιας ζει από τον τουρισμό. Το 2019 το νησί υποδέχτηκε 34.000 τουρίστες - σχεδόν 30 φορές τον πληθυσμό του. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες και έπονται Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει επίσης ότι «όπως η Αστυπάλαια, έτσι και η υπόλοιπη Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας» και σημειώνει ότι «η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών που αξιώνουν ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.»

Δεδομένων όμως των αργών ρυθμών στην ΕΕ, το ρεπορτάζ αναφέρει, ότι η Ελλάδα καταρτίζει «σχέδια έκτακτης ανάγκης», συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κακός χειρουργός» του οποίου οι πρακτικές κόστισαν ζωές γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

TV & Media / Πάολο Μακιαρίνι: Ο βίος, η πολιτεία και τα εγκλήματα του «κακού χειρουργού» στο Netflix

Με τις λέξεις «νυστέρια, έρωτες και ψέματα» το Netflix περιγράφει το αντικείμενο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που σκότωσε ασθενείς του, χωρίς ενοχές και μετά εξαφανίστηκέ - Πού βρίσκεται σήμερα
NEWSROOM
The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

TV & Media / The Crown: Το παρασκήνιο πίσω από την «ανάρμοστη» εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον

Λόγω του σχετικού επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς, βλέπουν το φως λεπτομέρειες για το πώς η σημερινή πριγκίπισσα της Ουαλίας σκηνοθέτησε το να έρθει πιο κοντά στον πρίγκιπα Ουίλιαμ
NEWSROOM