Συμβούλιο στη νότια Αγγλία προειδοποιεί τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουν την σειρά Squid Game στο Netflix, μετά από αναφορές για εξάχρονα που αντιγράφουν τις βίαιες προκλήσεις. 

 

Το τμήμα διασφάλισης της εκπαίδευσης ενός συμβουλίου στο Bedfordshire έστειλε ένα μήνυμα σε γονείς και κηδεμόνες της περιοχής, προτρέποντάς τους να «παραμείνουν σε εγρήγορση, μετά από αναφορές για παιδιά και νέους που αντιγράφουν τα παιχνίδια και την βία από την νέα σειρά του Netflix Squid Game, που προορίζεται για θεατές άνω των 15 ετών». 

 

Στη σειρά, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για μετρητά, αλλά όσοι αποτυγχάνουν πυροβολούνται εν ψυχρών. Παρότι για πολλά από αυτά τα παιχνίδια απαιτείται ειδική υποδομή, πολλές βίαιες εκδοχές είναι εύκολο να αναπαραχθούν σε παιδικές χαρές - χωρίς φυσικά την αιματοχυσία αλλά με πολλή βία.

 

Ακόμα και παιδιά που δεν βλέπουν ολόκληρα τα επεισόδια της σειράς, έχουν παρακολουθήσει αποσπάσματα των βίαιων παραλλαγών παιδικών παιχνιδιών, από σύντομα κλιπ στο TikTok. 

 

Σύμφωνα με αναφορές, κάποια παιδιά χρησιμοποιούν βία για να τιμωρούν τους «χαμένους». Το πιο δημοφιλές παιχνίδι φαίνεται πως είναι το «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα». Σε σχολείο στο Βέλγιο, οι «νικητές» χτυπούσαν τους μαθητές που δεν τα κατάφερναν. 

 

Προειδοποιήσεις κυκλοφορούν και για το παιχνίδι με τα μπισκότα, που απαιτεί από τους παίκτες να κόψουν με ακρίβεια ένα συγκεκριμένο σχήμα στο κέντρο του γλυκίσματος. Η μόδα διαδόθηκε στο TikTok και εκφράζονται φόβοι πως πολλά παιδιά κινδυνεύουν να καούν στην προσπάθειά τους να φτιάξουν σπιτική καραμέλα από ζάχαρη στο σπίτι τους. 

 

«Υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για παιδιά και νέους που παίζουν το Squid Game στο σχολείο. Το Squid Game το παρακολουθούν επίσης σε άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok, και δεδομένης της δημοφιλίας του σόου, έχουν εφεύρει πολλά μίνι-παιχνίδια βασισμένα στο Squid Game, στο Roblox και άλλες πλατφόρμες». 

 

«Κάνουμε ισχυρή σύσταση να μην το βλέπουν παιδιά καθώς έχει πολύ βίαιο περιεχόμενο». 

 

Άλλα σχολεία έχουν στείλει παρόμοιες προειδοποιήσεις σε γονιούς. Ο Gareth Nichols του δημοτικού σχολείου Sir Francis Hill στο Lincoln, λέει πως μικρές ομάδες μαθητών στο σχολείο, περίπου έξι ετών, συζητάνε την σειρά και αναβιώνουν κάποιες από τις στιγμές. Ο Nichols λέει ότι ο δάσκαλος μιας τάξεις αμέσως ενημέρωσε τους γονείς. 

 

«Τους συμβούλευσε να ελέγχουν τις ρυθμίσεις στις ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς οι μαθητές ενδέχεται να μπαίνουν και να βλέπουν την σειρά», εν αγνοία των γονιών τους. 

 

Με πληροφορίες από Guardian και BBC