Αποκαλύψεις γύρω από την επαγγελματική της πορεία και το ποιος κρύβεται πίσω από τη λήξη συνεργασίας της με τον Alpha, έκανε η Έλλη Στάη.

 

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ετοιμάζει την επιστροφή στο κεντρικό δελτίο μέσω του καναλιού Open, αλλά σε συνέντευξή της αποκάλυψε ποιο πολιτικό πρόσωπο, φέρεται το 2015 να οδήγησε στο, να τη διώξουν από τον σταθμό Alpha.

 

Παράλληλα απαντά και στο αν λόγω ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη, το δελτίο του Open θα έχει πολιτικό προσανατολισμό.

 

Τα επίμαχα αποσπάσματα από την συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα:

 

- Είναι γνωστό ότι το OPEN TV ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, έναν επιχειρηματία που, κατά περιόδους τουλάχιστον, έμοιαζε να διάκειται ιδιαιτέρως φιλικά προς την υφιστάμενη κυβέρνηση. Ο πολιτικός προσανατολισμός του σταθμού και του δελτίου ποιος θα είναι;

«Το σε ποια φάση βρίσκεται η σχέση Ιβάν Σαββίδη – Μαξίμου επί του παρόντος ή γενικώς, δεν είναι κάτι που μπορώ εγώ να διευκρινίσω. Εγώ θα είμαι αυτό που ήμουν ανέκαθεν, χωρίς να δέχομαι εντολές από κανέναν για να παραβιάσω τις δημοσιογραφικές αρχές που έχω. Εξάλλου, δεν υπήρξε κάτι σχετικά με την πολιτική γραμμή που να μου ετέθη ως θέμα. Εγώ ξέρω μόνο τη δημοσιογραφική οπτική, θα κρίνουμε βάσει αυτού που συμβαίνει, χωρίς μεροληψία υπέρ ή κατά παρατάξεων, προσώπων κ.τ.λ. Το OPEN θα πρέπει να είναι πραγματικά open. Αν μη τι άλλο, το OPEN ξεκινά χωρίς εμπάργκο εις βάρος του από την κυβέρνηση ή αντιπολίτευση – να αμέσως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε κάποιους από τους άλλους σταθμούς. Κατόπιν το OPEN έχει καλές προθέσεις και έως ότου πειστούν όλοι γι' αυτές, υπάρχει αξιόπιστο πρόσημο. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, νομίζω ότι οι άνθρωποι του σταθμού γνώριζαν πολύ καλά ποια είμαι, γι' αυτό και μου έκαναν πρόταση να συνεργαστούμε. Σε ό,τι με αφορά, το OPEN θα είναι ειλικρινές και δεν πρόκειται να παίξω παιχνίδια – εννοώ τα γνωστά κρυφά ανάμεσα σε ΜΜΕ και τα όποια συμφέροντα. Αυτή την κουβέντα έχω κάνει, διότι είμαι πολύ γνωστό πρόσωπο για να πω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Θα λέω μόνο αυτό που όλοι ξέρουν από την Ελλη Στάη».

 

-Δεν συμφωνείτε ότι ο παρουσιαστής ενός δελτίου ειδήσεων στην Ελλάδα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο;

«Ασφαλώς. Το Μαξίμου έχει άποψη για το ποιος είναι που και τι λέει – η μάλλον "τα Μαξίμου". Και τα εκάστοτε Μαξίμου, σε σχέση με εμένα, είχαν πάντα διαφορετική άποψη όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και διαφορετική όταν γίνονταν κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει διότι οι εκάστοτε κυβερνώντες θέλουν να ασκούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στα ΜΜΕ. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις είναι πάντα πιο ευάλωτες ακριβώς επειδή κατέχουν την εξουσία και επιτελούν έργο, κρίνονται περισσότερο, και γι' αυτό γίνονται και πιο εξουσιαστικές προς τα Media. Οπότε το εκάστοτε Μαξίμου είχε μια πιο αρνητική θέση απέναντί μου απ' ότι είχε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ελεγχόμενο άτομο, κι αυτό όλοι το ξέρουν, ότι εγώ ουδέποτε πέρασα "γραμμή", ούτε πρόκειται να το κάνω».

 

-Πόσο σας έχουν βλάψει αυτές οι διακυμάνσεις στη σχέση σας με την εκάστοτε κεντρική εξουσία;

«Δεν ήταν μια και δυο οι φορές που με έκοψαν από δουλειές με άνωθεν εντολή, με έβαλαν στο "ψυγείο" όπως είναι π.χ. η τακτική στην ΕΡΤ κ.λ.π. Είναι ένα παιχνίδι που πλέον το έχω μάθει πολύ καλά. Αλλά αυτό που με κάνει να νιώθω απόλυτα ικανοποιημένη είναι ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει επικαλεστεί επαγγελματικά δυσάρεστα πράγματα για εμένα ώστε να γίνει πολύ εύκολο για έναν σταθμό να με απομακρύνει. Όχι ότι δεν το έχουν κάνει, απλώς είναι δύσκολο να το πετύχουν. Μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις ευθύνες των εκάστοτε μιντιαρχών».

 

-Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό;

«Η τελευταία φορά που με εμπόδισαν, και σας το λέω όπως μου μεταφέρθηκε, ήταν όταν συνεργαζόμουν με τον Alpha το 2015. Μου είπαν λοιπόν ότι για εμένα είχε πολύ μεγάλη αντίρρηση ο Πάνος Καμμένος διότι τον είχαν ενοχλήσει – αν και πιστεύω πως δεν είχε ενοχληθεί μόνο αυτός αλά μάλλον ολόκληρη η τότε κυβέρνηση Τσίπρα – κάποια από τα σχόλια που έκανα τότε στον συγκεκριμένο σταθμό. Είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις απόψεις μου για το δημοψήφισμα. Με τον Alpha είχαμε πει ότι θα ανανεώσουμε τη συνεργασία μας μετά το δημοψήφισμα, για να συνεχίσω το σχολιασμό στο δελτίο ειδήσεων. Οπότε η μη ανανέωση αυτής της συνεργασίας για το λόγο που μου ανέφεραν ήταν και το μήνυμα που απευθυνόταν σε μένα. Αλλά και προηγουμένως, το τελευταίο διάστημα που ήμουν στην ΕΡΤ, πριν πέσει το «μαύρο» το 2013, το υπόγειο του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά είχε τεράστιο πρόβλημα μαζί μου. Προσπαθούσαν να με διώξουν, αλλά ήταν πολύ δύσκολο διότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στην ΕΡΤ».