ΕΣΗΕΑ για Κολωνό: Παραβιάζεται κάθε έννοια δεοντολογίας, έχει επιληφθεί το Πειθαρχικό

ΕΣΗΕΑ για Κολωνό: Παραβιάζεται κάθε έννοια δεοντολογίας, έχει επιληφθεί το Πειθαρχικό Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Την παραβίαση κάθε έννοια δεοντολογίας στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ

Παράλληλα, διαμαρτύρεται για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου- γιου του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση, Ηλία Μίχου- από την εφημερίδα «Το Βήμα» και ζητά την αποκατάσταση του δικαιώματός του στην εργασία. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση στον Κολωνό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και ιστοσελίδες, εξακολουθούν να παραβιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας». 

Ήδη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει επιληφθεί περιπτώσεων δημοσιογράφων που δεν τήρησαν τον κώδικα δεοντολογίας και το καταστατικό, στην παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος. 

Η Ένωση επαναλαμβάνει την «αυστηρή σύσταση» προς όλους τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την υπόθεση- και κυρίως τους διευθυντές ενημέρωσης- «να σεβαστούν την προσωπικότητα του ανήλικου θύματος και να προστατεύσουν τη ζωή και το μέλλον του». Επίσης, καλεί τους αρμόδιους φορείς, στους οποίους έχει απευθυνθεί, να επιληφθούν του θέματος. 

«Κατανοούμε, ότι η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού έχει τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, όμως, αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι επιτρέπεται η παραβίαση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιωτικότητας του άτυχου παιδιού και η εκ νέου θυματοποίησή του», υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η παιδική ηλικία και ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, από τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές «να σεβαστούν το ρόλο τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

Διαμαρτυρία για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου 

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία. 

«Η μόνη αιτιολόγηση της εφημερίδας “Το Βήμα” αφορά στη συγγενική του σχέση με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης και ζητούμε την αποκατάσταση του δικαιώματός του στην εργασία. Η οικογενειακή ευθύνη δεν συνάδει με τον νομικό μας πολιτισμό», συμπληρώνει το ΔΣ της Ένωσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Ο Παναγιώτης Μίχος γνωστοποίησε πρόσφατα, μέσω των social media, ότι στις 10 Οκτωβρίου απολύθηκε από την εφημερίδα «Το Βήμα». 

«Οι φρικτές και κτηνώδεις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο πατέρας μου δεν χωρούν σε ανθρώπινο νου. Όμως υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Οι περισσότεροι φαίνεται πως την υιοθετούν. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η διεύθυνση της εφημερίδας “Το Βήμα” με απέλυσε. Με ταύτισαν με όσα κατηγορείται ο πατέρας μου», ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκείνη την ανάρτηση. 

Ακολούθησε ανακοίνωση του ομίλου Alter Ego, η οποία ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο να μείνει στο περιθώριο μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και πως ο ίδιος έθεσε εαυτόν εκτός ομίλου. 

«Του ζητήσαμε ευλόγως να μείνει στο περιθώριο, μέχρις ότου διερευνηθεί πλήρως η όλη υπόθεση. Και τούτο γιατί ο ίδιος αποδέχθηκε ότι εδώ και εβδομάδες γνώριζε για τη δράση του πατέρα του και εκ των πραγμάτων ήταν μέρος μιας προσπάθειας να αποσιωπηθεί η βαρβαρότητα σε βάρος της ανήλικης. Μη αποδεχόμενος τη λογική και δίκαιη πρότασή μας, έθεσε εαυτόν εκτός ομίλου», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση, μεταξύ άλλων. 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

TV & Media / Η Γωγώ Μαστροκώστα και η Ελλάδα που έμαθε να κοιτάζει πρώτα το σώμα

Ο θάνατος της Γωγώς Μαστροκώστα κουβαλά κάτι μεγαλύτερο από μια προσωπική διαδρομή: μια ολόκληρη ελληνική εποχή που έμαθε τις γυναίκες των μίντια να λειτουργούν πρώτα ως εικόνες, σώματα και φαντασιώσεις, ακόμη κι όταν προσποιούνταν ότι τις έβλεπε ως ανθρώπους..
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός / Ο Τομ Χανκς δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τη νέα σειρά World War II With Tom Hanks, ο ηθοποιός και παραγωγός εξηγεί γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή βλέπει στα διλήμματά του κάτι τρομακτικά σημερινό.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ ξαναβγήκε στο πιο απρόσμενο τηλεοπτικό σταθμό της Αμερικής, 23 ώρες μετά το τέλος του Late Show μαζί με τον Eminem

Μία μέρα μετά το τέλος του Late Show, ο Στίβεν Κόλμπερτ έκανε την πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιστροφή: σε ένα τοπικό κανάλι στο Μίσιγκαν, με Eminem, Jack White και Jeff Daniels, και ένα φινάλε όπου το σκηνικό έγινε στάχτη.
THE LIFO TEAM
Ο Stephen Colbert έσβησε τα φώτα του Late Show με τον Paul McCartney

TV & Media / Ο Στίβεν Κόλμπερτ έριξε αυλαία στο Late Show με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Το ιστορικό late-night franchise του CBS αποχαιρέτησε το κοινό του ύστερα από 33 χρόνια, με ένα φινάλε γεμάτο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Έλβις Κοστέλο, Τζον Μπατίστ, διάσημα cameos, μια μάυρη τρύπα που κατάπιε το Ed Sullivan Theater και σχεδόν καμία ευθεία αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.
THE LIFO TEAM
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

TV & Media / Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα και ο Μπεν Στίλερ αποχαιρέτησαν τον Στίβεν Κόλμπερτ λίγο πριν το τέλος του Late Show

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Όμπρεϊ Πλάζα, ο Μπεν Στίλερ, η Μάρθα Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι φίλοι του The Late Show εμφανίστηκαν στο προτελευταίο επεισόδιο της εκπομπής, όπου ο Στίβεν Κόλμπερτ απάντησε επιτέλους στις ερωτήσεις που έκανε τόσα χρόνια στους καλεσμένους του.
THE LIFO TEAM