«Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς»: Μια νέα εκπομπή της ΕΡΤ για τους ευεργέτες του ελληνικού κράτους

zois kaplanis Facebook Twitter
Ο Ζώης Καπλάνης στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού (1870)
0

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη θα αναζητήσουν τα ίχνη των ανθρώπων που με τις ευεργεσίες τους καθόρισαν την ίδρυση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, σε τρεις αυτοκρατορίες, την Τσαρική, την Οθωμανική και την Αυστροουγγρική.

Στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς» η αναζήτηση ξεκινά από τους πρώτους ευεργέτες οι οποίοι τον 18ο αιώνα δημιούργησαν ένα είδος ηθικού κανόνα για πολλούς μετέπειτα πλούσιους Έλληνες της διασποράς να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρότυπο.

Στο πρώτο επεισόδιο θα βρεθούμε στην προεπαναστατική περίοδο όπου οι ευεργέτες είναι κυρίως Ηπειρώτες έμποροι, οι οποίοι στρέφονται στην παιδεία και την εκδοτική δραστηριότητα, καθώς η καλλιέργειά της ταυτίζεται με την εθνική αναγέννηση και βεβαίως με το εκπαιδευτικό όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Συγκεκριμένα σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Ζώη Καπλάνη καθώς και των έξι αδερφών Ζωσιμάδων. Η κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο, στο Βουκουρέστι, στο Κίεβο, στη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας, στη Βιέννη και μεταφέρει την ιστορία τους, αλλά και το σπουδαίο τους αποτύπωμα.

Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης συνομιλούν με σημαντικούς ερευνητές, ακαδημαϊκούς, και επιστήμονες όπως οι Θάνος Βερέμης, ιστορικός, ομότιμος Καθηγητής ΑΕΙ, Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας ΑΕΙ, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Ευγένιος Τσερνουχίν, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών Ουκρανίας, Άννα Μανδυλαρά, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΕΙ, Αλέξανδρος Μορόζοβ, διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Μυκόλα Γκόγκολ στη Νίζνα της  Ουκρανίας, Λένα Διβάνη, συγγραφέας, καθηγήτρια ΑΕΙ  κ.ά., και αναδεικνύουν το σπουδαίο έργο αυτών των ανθρώπων για την ανάπτυξη και τη στήριξη της παιδείας, για τη διάσωση και τη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς και για τη διασύνδεσή τους με το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης.  

Η εκπομπή «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς» θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 17:00 στην ΕΡΤ2 καθώς και όλες τις υπόλοιπες ημέρες στο ΕΡΤflix.

«Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία: Από το Εγώ στο Εμείς»: Μια νέα εκπομπή της ΕΡΤ για τους ευεργέτες του ελληνικού κράτους Facebook Twitter
Η Εριφύλη Μαρωνίτη και ο Νίκος Μεγγρέλης στη Ζωσιμαία βιβλιοθήκη στα Ιωάννινα.

Συντελεστές

Παρουσίαση: Νίκος Μεγγρέλης – Εριφύλη Μαρωνίτη

Σκηνοθεσία : Νίκος Μεγγρέλης

Σενάριο – Έρευνα : Εριφύλη Μαρωνίτη

Επιστημονική Σύμβουλος: Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη

Αρχισυνταξία: Πανίνα Καρύδη

Δημοσιογραφική Έρευνα: Τζίνα Ζορμπά

Οργάνωση Παραγωής: Βάσω Πατρούμπα            

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Πολυζωγόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης , Δημήτρης Κορδελάς, Χρόνης Τσιχλάκης

Μοντάζ – Μίξη ήχου: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος

Βοηθός Διεύθυνσης Παραγωγής

Αλεξάνδρα Βάρδα

Βοηθός Σκηνοθέτη

Νεφέλη Φραντζέσκα Βλαχούλη

Γραφικά – Ειδικά Εφέ: Νίκος Πολίτης

Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Μάνος Μαρκαντώνης

Εικονοληψία: Κατερίνα Μαρκουλάκη, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μαξιμιλιανός Παπαδόπουλος

Χειριστής Drone – Ιωάννινα: Γιώργος Γεωργούλας

Χειριστής Drone – Νίζνα: Andrey Noga

Εκτέλεση Παραγωγής : On The Move IKE

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ε.Ρ.Τ. COPYRIGHT ERT S.A. 2021

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ