Ντόλι Πάρτον: Φυσικά και έχουν σημασία οι ζωές των μαύρων

Ντόλι Πάρτον: Φυσικά και έχουν σημασία οι ζωές των μαύρων Facebook Twitter
Ντόλι Πάρτον: Φυσικά και έχουν σημασία οι ζωές των μαύρων (EPA)
0

Σε μία σπάνια πολιτική παρέμβαση, η τραγουδοποιός Ντόλι Πάρτον τάσσεται υπέρ του κινήματος «Black Lives Matter».

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Billboard επισημαίνει πως «Αλήθεια, πιστεύουμε ότι οι μόνο οι μικροί μας λευκοί κ@λοι έχουν σημασία;»

Η Ντόλι Πάρτον έχει ευρεία γκάμα οπαδών και αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγει πολιτικά σχόλια. Ωστόσο τώρα τα σχόλιά της έρχονται εν μέσω ενός εθνικού αγώνα που έχει επηρεάσει ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία.

Αν και η ίδια δεν έχει παραβρεθεί σε κάποια πορεία του κινήματος Black Lives Matter, είπε ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των ακτιβιστών στις διαμαρτυρίες τους κατά του ρατσισμού.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους, να τους δουν, να τους ακούσουν», είπε στο μουσικό περιοδικό.

Υπόθεση «Dixie»


Η πολυβραβευμένη Πάρτον, ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ Dollywood στην πολιτεία του Τενεσί μίλησε επίσης για την απόφασή της το 2018 να αποσύρει τον όρο «Dixie» από το αξιοθέατό της Dixie Stampede.

Ένα άρθρο του 2017 στο Slate άσκησε κριτική στο αξιοθέατο της Πάρτον αποκαλώντας την ως «μικρή λευκή υπερβολή του κιτς».

Το «Dixie» χρησιμοποιείται συχνά ως ψευδώνυμο για τις νότιες πολιτείες που αποτελούσαν τα Συνομοσπονδιακά Κράτη της Αμερικής κατά την εποχή του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μία αθώα άγνοια, και πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι γι 'αυτό», είπε στο Billboard. «Όταν είπαν ότι το" Dixie ήταν μια προσβλητική λέξη, σκέφτηκα, πως λοιπόν, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Αυτή είναι μια επιχείρηση. Απλώς θα το ονομάσουμε The Stampede».

«Μόλις συνειδητοποιεί κάποιος ότι κάτι προκαλεί πρόβλημα, πρέπει να το διορθώνει. Μην είσαι χαζός. Εκεί είναι η καρδιά μου. Ποτέ δεν θα έβλαπτα κανέναν σκόπιμα».

Η Πάρτον δεν κάνει πολιτικά σχόλια αλλά ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και οι επακόλουθες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, επηρέασαν όλους τομείς και τη μουσική βιομηχανία εμπνέοντας μερικούς καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε πορείες, αναγκάζοντας άλλους να επανεξετάσουν τα δικά τους φυλετικά «σχόλια» ενδεχομένως.

Ενδεικτικό παράδειγμα, οι μπάντες Dixie Chicks και Lady Antebellum, που απέσυραν τις «προσβλητικές» για πολλούς αναφορές και πλέον ονομάζονται The Chicks και Lady A, αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει ωστόσο, αντίθετη προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως «αναρχικούς».

Τα σχόλια της Πάρτον αυτή την χρονική στιγμή έρχονται καθώς εντείνεται ο προεκλογικός πυρετός για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ωστόσο, πριν από τέσσερα χρόνια, απέφυγε επιμελώς να ασκήσει κριτική στον Τραμπ, που έβαζε υποψηφιότητα απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Το 2017, παρέμεινε επίσης σιωπηλή στη σκηνή των βραβείων Emmy δίπλα στη Lily Tomlin και τη Jane Fonda, όταν οι πρώην συμπρωταγωνίστριές της στην ταινία «9 to 5» αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη σκηνή για να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Τραμπ.

Πιο πρόσφατα, στο δημοφιλές podcast του WNYC Dolly Parton's America, η ίδια είπε πως «Αν μισείς τόσο πολύ τον πρόεδρο, γιατί να μην προσεύχεσαι γι 'αυτόν;»

Είδωλο του φεμινισμού και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 74χρονη τραγουδοποιός , που θεωρείται είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του φεμινισμού,  υποστηρίζει προοδευτικούς σκοπούς.

Τέθηκε υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων το 2014, ένα χρόνο πριν νομιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και υποστήριξε το κίνημα Me Too.

Όμως, η στήριξή της σε πολιτικά ζητήματα εκφράζεται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, παροτρύνοντας συχνά τους ανθρώπους να «μην κρίνουν για να μην κριθούν».

«Η αμαρτία της κρίσης είναι εξίσου κακή με οποιαδήποτε άλλη αμαρτία που μπορεί να λένε ότι διαπράττει κάποιος. Προσπαθώ να αγαπώ τους πάντες», είπε στο Billboard το 2014.

Με πληροφορίες του BBC

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM