Ο  John Oliver πατά το κουμπί και ανακοινώνει πως ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατ. δολαρίων διαγράφονται οριστικά
Ο John Oliver πατά το κουμπί και ανακοινώνει πως ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατ. δολαρίων διαγράφονται οριστικά

 

Ο John Oliver, κωμικός και παρουσιαστής του σόου Last Week Tonight στο ΗΒΟ, μόλις έγραψε τηλεοπτική ιστορία κάνοντας την μεγαλύτερη σε αξία δωρεά που έχει γίνει ποτέ από εκπομπή. Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο της κίνησης αυτής ήταν πως δεν μοίρασε δώρα, αλλά χάρισε χρέη. Μετά το πάτημα του μεγάλου κόκκινου κουμπιού που υπήρχε στο στούντιο, 9000 Αμερικανοί σταμάτησαν πλέον να χρωστούν σχεδόν 15 εκατ. δολάρια.

 

Ο Oliver άρχισε να εξηγεί ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ χρωστούν συνολικά 12 τρισεκατομμύρια δολάρια και πως τα περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα και καθυστερημένα χρέη πωλούνται μετά σε εισπρακτικές εταιρίες που κυνηγούν με κάθε τρόπο τους οφειλέτες.


"Η αγορά του χρέους είναι βρώμικη επιχείρηση και χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη εποπτεία" είπε. "Όπως έχουν τα πράγματα, κάθε ηλίθιος μπορεί να μπει σε αυτή τη δουλειά. Και μπορώ να αποδείξω πόσο ανησυχητικά εύκολο είναι." πρόσθεσε και παρουσίασε μαι αρκετά ενοχλητική έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρίες και το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα. 

 

Ο Oliver αγόρασε το υπέρογκο χρέος κάνοντας μια απλή έναρξη εταιρείας στο διαδίκτυο για 50 δολάρια και στη συνέχεια έκανε εγγραφή στο Μισισιπή. Ονόμασε την εταιρεία του Central Asset Recovery Professional, Inc και ανέφερε πως με το που ίδρυσε την εταιρεία, έλαβε μια προσφορά για να αγοράσει ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατ. δολαρίων δίνοντας κάτι λιγότερο από 60.000 δολάρια.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εταιρεία που θα αγοράσει χρέος όπως αυτό, εξήγησε, παρενοχλεί συστηματικά και με απαράδεκτες πρακτικές ή ακόμη και απειλές τους οφειλέτες για να κερδίσει ένα μέρος από τη συλλογή του ποσού. Στην περίπτωση του Oliver, το χρέος ανήκε σε 9.000 άτομα. Στο τέλος του show του, στάθηκε δίπλα από ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί, το πάτησε και σε πανηγυρικό ύφος ανακοίνωσε πως τα χρέη και η λίστα των οφειλετών μεταβιβάστηκε σε μια ΜΚΟ και πως αυτά διαγράφονται χωρίς να επηρεαστούν τα φορολογικά τους και διασφαλίζοντας ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να τους κυνηγήσει για τα χρήματα αυτά.

 

Το 2004, η Οprah Winfrey έδωσε ένα αυτοκίνητο σε κάθε μέλος του κοινού της, μια δωρεά που αποτιμάται σε 8.000.000 δολάρια. Με την αγορά και τη διαγραφή αυτού του χρέους, ο Oliver δήλωσε πως πλέον έσπασε το ρεκόρ και έκλεισε αστειευόμενος με ένα "Fuck You Oprah!".

 

Το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά τα πάντα και καταλήγει στο θριαμβευτικό φινάλε, είναι τα 20 πιο απολαυστικά τηλεοπτικά λεπτά που έχουμε δει τελευταία: