Τέμπη: Αποτύπωσαν τα 57 θύματα σε πανό 102 μέτρων με την τεχνική της κυανοτυπίας

Τέμπη: Αποτύπωσαν τα 57 θύματα σε πανό 102 μέτρων με την τεχνική της κυανοτυπίας Facebook Twitter
Φωτογραφία του έργου για τα Τέμπη / ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό έργο στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησε η ομάδα φωτογράφων Tempi, In Memoriam.

Με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίαςπροχώρησαν στην αποτύπωση των ανθρώπινων σωμάτων σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, τα οποία κρατιούνται χέρι-χέρι. Με αυτό τον τρόμο δημιουργούν μία αλυσίδα η οποία στο κέντρο της διασπάται από μία δεσμίδα λουλουδιών με ανοδική πορεία. Η ομάδα δημιούργησε αυτό το έργο με στόχο να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών.

«Ο συμβολισμός της δράσης αυτής αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Σκεφθήκαμε να κάνουμε μία δράση για το δυστύχημα στα Τέμπη και πως αυτή η αποτύπωση των 57 σωμάτων που φύγανε, με αυτήν την φωτογραφική τεχνική της κυανοτυπίας που αφήνει ένα αποτύπωμα ένα προς ένα, θα είναι εντυπωσιακή», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φωτογράφος της ομάδας, ο Στέφανος Τσακίρης.

Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, τα οποία με ειδική στάση τους σώματός τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο πανί. Η τελική του μορφή του έργου θα εκτεθεί σε κατάλληλο χώρο, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης «το αποτύπωμα θα βρεθεί σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουμε να δείχνουμε το μέγεθος αυτού του δυστυχήματος».

 Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το ύφασμα που χρησιμοποιείται για το έργο, είναι 102 μέτρα μήκος και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως. «Θα έχουμε κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες μεγέθους 2,80 Χ 102 μέτρα. Ελπίζουμε να βοηθήσει και αυτό στον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να πάρουν μία δικαίωση, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων» κατέληξε ο κ. Τσακίρης.

Τι είναι η τεχνική της κυανοτυπίας

H κυανοτυπία είναι η «αυθεντική» διαδικασία ηλιακής εκτύπωσης, μια από τις πρώτες φωτογραφικές τεχνικές, η οποία ανακαλύφθηκε το 1842. Ήταν δημοφιλής μέχρι τον 20ο αιώνα ως μια φθηνή μέθοδος για την αναπαραγωγή φωτογραφιών, εγγράφων, χαρτών και σχεδίων. Πρόκειται αναλυτικότερα για μία μορφή γρήγορης εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται από μια χαρακτηριστική μπλε ένωση του σιδήρου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ελλάδα / Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η κόρη του, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μισαναπηρικών στίχων στο νέο τραγούδι του Light
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM