Τέμπη: Αποτύπωσαν τα 57 θύματα σε πανό 102 μέτρων με την τεχνική της κυανοτυπίας

Τέμπη: Αποτύπωσαν τα 57 θύματα σε πανό 102 μέτρων με την τεχνική της κυανοτυπίας Facebook Twitter
Φωτογραφία του έργου για τα Τέμπη / ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό έργο στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησε η ομάδα φωτογράφων Tempi, In Memoriam.

Με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίαςπροχώρησαν στην αποτύπωση των ανθρώπινων σωμάτων σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, τα οποία κρατιούνται χέρι-χέρι. Με αυτό τον τρόμο δημιουργούν μία αλυσίδα η οποία στο κέντρο της διασπάται από μία δεσμίδα λουλουδιών με ανοδική πορεία. Η ομάδα δημιούργησε αυτό το έργο με στόχο να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών.

«Ο συμβολισμός της δράσης αυτής αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Σκεφθήκαμε να κάνουμε μία δράση για το δυστύχημα στα Τέμπη και πως αυτή η αποτύπωση των 57 σωμάτων που φύγανε, με αυτήν την φωτογραφική τεχνική της κυανοτυπίας που αφήνει ένα αποτύπωμα ένα προς ένα, θα είναι εντυπωσιακή», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φωτογράφος της ομάδας, ο Στέφανος Τσακίρης.

Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, συμμετείχαν περίπου 50 άτομα στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, τα οποία με ειδική στάση τους σώματός τους άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο πανί. Η τελική του μορφή του έργου θα εκτεθεί σε κατάλληλο χώρο, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης «το αποτύπωμα θα βρεθεί σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουμε να δείχνουμε το μέγεθος αυτού του δυστυχήματος».

 Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το ύφασμα που χρησιμοποιείται για το έργο, είναι 102 μέτρα μήκος και αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως. «Θα έχουμε κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες μεγέθους 2,80 Χ 102 μέτρα. Ελπίζουμε να βοηθήσει και αυτό στον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι για να πάρουν μία δικαίωση, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων» κατέληξε ο κ. Τσακίρης.

Τι είναι η τεχνική της κυανοτυπίας

H κυανοτυπία είναι η «αυθεντική» διαδικασία ηλιακής εκτύπωσης, μια από τις πρώτες φωτογραφικές τεχνικές, η οποία ανακαλύφθηκε το 1842. Ήταν δημοφιλής μέχρι τον 20ο αιώνα ως μια φθηνή μέθοδος για την αναπαραγωγή φωτογραφιών, εγγράφων, χαρτών και σχεδίων. Πρόκειται αναλυτικότερα για μία μορφή γρήγορης εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται από μια χαρακτηριστική μπλε ένωση του σιδήρου με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM