Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου

Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου Facebook Twitter
Ολες οι πληροφορίες που υπάρχουν για το θέμα των εγκλωβισμένων προσφύγων είναι από μή επιβεβαιωμένες ή και αμφισβητούμενες πηγές, οπότε κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον ποταμό Έβρο. EUROKINISSI
0

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την καθυστέρηση της να απαντήσει, επιμένει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά του Έβρου. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι το στίγμα που δόθηκε είναι στην Τουρκία. Τα κενά της υπόθεσης είναι πολλά όπως και τα άλυτα μυστήρια, καθώς τα ξένα ΜΜΕ που το ανέδειξαν, επικαλούνται μη επιβεβαιωμένες πηγές για πολλές από τις πληροφορίες που αναφέρουν. Με δεδομένη την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και τα μέσα που διαθέτει για αυτό, κάθε πληροφορία για όσα συμβαίνουν από την άλλη πλευρά, καταγράφεται με επιφύλαξη.

Οι ελληνικές αρχές με νέα ανακοίνωση της Αστυνομίας και του υπουργού Μετανάστευσης επιμένουν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος του Έβρου. Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι η ελληνική αστυνομία «έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία» και πως «επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας».

Το μυστήριο ωστόσο παραμένει. Εδώ και αρκετές μέρες ΜΚΟ έχουν καταγγείλει ότι μερικές δεκάδες προσφύγων έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στον ποταμό Έβρο στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και καμία από τις δύο χώρες δεν τους διασώζει, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων. Αναφέρουν επίσης ότι ένα 5χρονο κορίτσι είναι νεκρό από δάγκωμα σκορπιού και άλλο ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει ποτέ ένα σώμα ασφαλείας της άλλης πλευράς διότι ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο. Μόνο ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν. Κι αν οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνανε τους ανθρωπιστές, θα είχαν σωθεί τα παιδιά και θα δημιουργούνταν ένα διεθνές γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της η Ελλάδα, υποστηρίζει πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Η κυβέρνηση κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία σχεδιασμένη πρόκληση της Τουρκίας, αλλά και επειδή κάποιες από τις ΜΚΟ που πρωτοστατούν είναι από αυτές που περιλαμβάνονται στην δικογραφία με κατηγορίες για κατασκοπεία που εξετάζονται από την δικαιοσύνη. 

Ωστόσο, παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και κάποια άλλα γεγονότα, αν οι άνθρωποι αυτοί και ειδικά τα παιδιά τους, κινδυνεύουν, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία απεγκλωβισμού τους, σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται. «Βέβαια αν βρίσκονται στην τουρκική περιοχή, δεν μπορεί να πάει ούτε ελληνικός στρατός, ούτε ελληνική αστυνομία, ούτε κάποια επίσημη ελληνική αρχή. Θα μπορούσε όμως να πάει μία ανθρωπιστική οργάνωση» αναφέρει στην LifO πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.  

Ολες οι πληροφορίες που υπάρχουν για το θέμα των εγκλωβισμένων προσφύγων είναι από μή επιβεβαιωμένες ή και αμφισβητούμενες πηγές, οπότε κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα. 

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία προωθεί μεθοδευμένα πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά (μερικές φορές με εξαναγκασμό, απειλές και βία, σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες) όπως και ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στήνουν συχνά προβοκάτσιες στα σύνορα. Θεωρείται βέβαιο όμως, ότι και η ελληνική πλευρά, κάνει κάποια pushbacks, παρότι δεν το παραδέχεται. Όσες φορές πάντως ζητήθηκε από διεθνείς οργανώσεις η διάσωση προσφύγων, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε. 

Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου Facebook Twitter
Από το λογαριασμό twitter της Αγγλίδας δημοσιογράφου που ανέδειξε το θέμα στο Channel 4

Κάποια ΜΜΕ υιοθετούν σχεδόν πάντα τις τουρκικές καταγγελίες σε παρόμοια συμβάντα και κατηγορούν την Ελλάδα ότι εμποδίζει με βία τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα για να μπουν στο έδαφός της, παρότι είναι γνωστό ότι και πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν στείλει αστυνομικούς στις δυνάμεις της Frontex για να φυλάνε τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ταυτόχρονα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες, που προωθούνται από την Τουρκία, να μπουν στο έδαφός της και δημοσιεύματα που την κατηγορούν ότι δεν φυλάει αποτελεσματικά τα βόρεια σύνορά της και αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες να βγαίνουν από αυτά. 

Το ανθρωπιστικό ζήτημα ωστόσο, οφείλει να είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης, παρότι είναι γνωστό ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί και διπλωματικό όπλο και εργαλειοποιείται συχνά, όχι μόνο από την Τουρκία. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά με δήλωσή τους μίλησαν για «μια ανθρωπιστική τραγωδία σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά», ενώ η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, κατηγόρησε την Ελληνική Αστυνομία ότι «αποποιήθηκε κάθε ευθύνη δηλώνοντας ότι η νησίδα όπου βρίσκεται η 5χρονη είναι σε τουρκικό έδαφος» και ζήτησε να «βρεθεί άμεσα λύση για το πεντάχρονο προσφυγόπουλο». Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση».

Σε επικοινωνία μας με ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκαν με το θέμα, μας ανέφερε ότι ούτε εκείνοι είναι σε θέση να γνωρίζουν με ασφάλεια αν οι πρόσφυγες είναι στην ελληνική ή στην τουρκική πλευρά. «Ανεξάρτητα από το διπλωματικό σκέλος όμως, υπάρχει ένα ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» μας είπε. 

«Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα. Ας πάνε κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».  

Η κυβέρνηση κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία σχεδιασμένη πρόκληση της Τουρκίας, αλλά και επειδή κάποιες από τις ΜΚΟ που πρωτοστατούν είναι από αυτές που περιλαμβάνονται στην δικογραφία με κατηγορίες για κατασκοπεία που εξετάζονται από την δικαιοσύνη.

Στην ερώτηση μας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι στην ελληνική πλευρά οι πρόσφυγες, ο βουλευτής απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κάτι τέτοιο, γιατί επιλέγει μια πιο προσεκτική στάση και επί της ουσίας δεν αμφισβητεί τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για την τοποθεσία. 

«Εδώ, σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβαίνει κανείς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να επικρατεί ο απόλυτος ανθρωπισμός» λέει στην LifO πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

«Αν πήγαινε ένας εθελοντής, ένας ακτιβιστής και έσωζε αυτό το παιδί που γράφεται ότι το τσίμπησε σκορπιός, με έναν ορό, ας τον συλλαμβάνανε οι Τούρκοι μετά, θα δημιουργούνταν ένα κίνημα άνευ προηγουμένου. Αλλά δεν τόλμησε να το κάνει κάποιος ως τώρα».

«Αν η κυβέρνηση λέει ότι η νησίδα είναι τουρκική, σημαίνει ότι δεν έχει διεκδίκηση πάνω της. Οταν έχουμε αλλαγές στην στάθμη του νερού στον Έβρο, υπάρχουν μικρές νησίδες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Θέλει πολύ καλή έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε επίσης ότι συχνά ανάμεσα στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων υπάρχει και ένας που είναι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ή βρίσκεται στο payroll τους» αναφέρει. 

«Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται επιφανειακά. Θέλουν πολύ ψάξιμο για να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Και αλήθεια γιατί είναι άφαντες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό;» αναρωτιέται. 

Στην ερώτηση μας αν μπορούν οι ελληνικές αρχές να πάνε να τους σώσουν, σε περίπτωση που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, απαντά: «Όχι, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει ποτέ ένα σώμα ασφαλείας της άλλης πλευράς διότι θα ανοίξεις ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο. Μόνο ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν» υποστηρίζει. «Κι αν οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνανε τους ανθρωπιστές, θα είχαν σωθεί τα παιδιά και θα δημιουργούνταν ένα διεθνές γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της η Ελλάδα». 

Ο συνδικαλιστής γιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου που έχει δείξει ενδιαφέρον για τα παιδιά των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Εβρο, ανέφερε εχθές, επικαλούμενος πληροφορίες από δημοσιογράφους του βρετανικού Channel 4, ότι οι πρόσφυγες πιθανά εντός της ημέρας να μετακινούνταν στην ελληνική πλευρά.

Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου Facebook Twitter
Από το λογαριασμό twitter του Channel 4

Το παράξενο εδώ είναι πως το Channel 4, που έγραψε για το θέμα με πηγή οργάνωση που κατηγορούν για κατασκοπεία οι ελληνικές αρχές, ισχυριζόταν εδώ και μέρες ότι οι πρόσφυγες ήταν στην ελληνική πλευρά. 

Η δημοσιογράφος του Channel 4 μάλιστα, που αναδεικνύει καθημερινά το θέμα, ισχυρίστηκε  μεταξύ άλλων ότι μετά το ρεπορτάζ της για τους εγκλωβισμένους Σύρους πρόσφυγες, «η Ελλάδα φαίνεται να παραχωρεί έδαφος στην Τουρκία».

Υπουργός της κυβέρνησης πάντως, επικαλούμενος την γεωγραφική υπηρεσία Στρατού, υποστήριξε στην LifO ότι σύμφωνα με ενημέρωση που του παρείχε η συγκεκριμένη υπηρεσία, το σημείο που δόθηκε, ανήκει στην τουρκική πλευρά. 

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ Γερμανών δημοσιογράφων, βρίσκονται στην περιοχή εδώ και πάρα πολλές μέρες, αλλά το θέμα πήρε ευρύτερη δημοσιότητα μόνο μετά την ανακοίνωση οργανώσεων για το θάνατο ενός κοριτσιού, με το όνομα Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσον αφορά το δικαστήριο του Στρασβούργου, “έχει εκδόσει προσωρινή διαταγή ειδικά για τους συγκεκριμένους”, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη LiFO.

“Με βάση τις εν εξελίξει διαδικασίες και ισχυρισμούς, η διαταγή μπορεί να παύσει, να ανανεωθεί, ή να στραφεί κατά της Τουρκίας, αν οι προφεύγοντες στραφούν κατά της Τουρκίας”. Η διαδικασία αυτή ωστόσο θεωρείται εμπιστευτική και λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με αυτό. 

Το πρώτο θέμα σε κάθε περίπτωση είναι το ανθρωπιστικό, να μην μπουν δηλαδή σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, οι οποίες φαίνεται να μην έχουν καμία αξία για αυτούς που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για τα παιχνίδια τους. 

Το δεύτερο είναι να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα και πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως διπλωματικό όπλο και μέσο πίεσης. 

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, για άλλη μία φορά παρουσιάζει αργά αντανακλαστικά απέναντι σε μία Τουρκία που συνεχίζει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό, αντί να εκθέσει τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες. Και είναι άξιο απορίας γιατί κάποια ανθρωπιστική οργάνωση δεν βρέθηκε εκεί να διαπιστώσει την κατάσταση και να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ