Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Εφετείο στον Πέτρο Φιλιππίδη, καθώς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού.
Η απόφαση επι της ποινής ελήφθη κατά πλειοψηφία 4 - 3. Καθώς η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή, ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν οδηγείται εκ νέου στη φυλακή, αλλά παραμένει ελεύθερος, παρά την καταδίκη του. Σε πρώτο βαθμό, που ο ηθοποιός είχε επίσης καταδικαστεί για τις δύο υποθέσεις, του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.
Νωρίτερα σήμερα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε ένοχο τον ηθοποιό για τις δύο απόπειρες βιασμού, ενώ δεν του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροί του και ο εισαγγελέας, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δικαστικό σώμα.
Η υπεράσπιση του καταδικασθέντος ηθοποιού είχε ζητήσει την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: του σύννομου πρότερου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς του.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, πρότεινε να γίνουν δεκτά και τα δύο. Ειδικότερα, για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου υποστήριξε ότι, δεδομένου πως ο Φιλιππίδης δεν είχε καταδικαστεί πριν από τα περιστατικά του 2010 και του 2014, θα πρέπει να θεωρηθεί πως έχει λευκό ποινικό μητρώο. Όσον αφορά τη μεταγενέστερη συμπεριφορά του, ανέφερε πως «έχει ηθικά μεταστραφεί, παρότι δεν ομολόγησε» και τόνισε: «Να του δοθεί και αυτό».
Το δικαστήριο καταδίκασε τον ηθοποιό για την απόπειρα βιασμού σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του το 2010, μέσα στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη». Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε και για δεύτερη απόπειρα βιασμού, αυτή τη φορά το 2014, σε βάρος άλλης ηθοποιού, την οποία φέρεται να επιχείρησε να κακοποιήσει σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού.
Με το άκουσμα της απόφασης, οι δύο καταγγέλλουσες ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ παρούσες στο δικαστήριο ήταν οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, που έχουν καταθέσει εναντίον του Φιλιππίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον τους.
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι απόπειρες βιασμού για τις οποίες καταδικάστηκε
Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, το πρώτο περιστατικό απόπειρας βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη συνέβη το 2010, στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη», όπου η πρώτη καταγγέλλουσα τον επισκέφθηκε για να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία στην παράσταση της περιόδου. Η γυναίκα, εμφανώς φορτισμένη, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι φώναζε και εκλιπαρούσε τον κατηγορούμενο να σταματήσει την επίθεση.
Το δεύτερο περιστατικό τοποθετείται το 2014 και αφορά σε ηθοποιό με την οποία ο κατηγορούμενος είχε συναντηθεί για επαγγελματικούς λόγους. Την οδήγησε με το αυτοκίνητό του σε αδιέξοδο δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό, ενεργοποιώντας την κεντρική κλειδαριά, και επιχείρησε να τη βιάσει. Η γυναίκα κατέθεσε ότι έκλαιγε καθώς περιέγραφε στο δικαστήριο το περιστατικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν καταλάβαινε το “όχι”».
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι δίκες για τις απόπειρες βιασμού
Η δίκη στο Εφετείο, η οποία διήρκεσε μήνες, περιλάμβανε μαρτυρίες δεκάδων προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί υποστήριξαν τις δύο γυναίκες, περιγράφοντας σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας του Φιλιππίδη, καθώς και δικές τους εμπειρίες, αναφερόμενοι σε ξεσπάσματα, επιθετικότητα και σεξουαλικές παρεκτροπές. Από την άλλη πλευρά, εξίσου καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου κατέθεσαν ότι δεν πιστεύουν πως θα μπορούσε να έχει διαπράξει σεξουαλική βία, αποδίδοντας τις καταγγελίες είτε σε προσωπικά απωθημένα είτε σε προσπάθεια ανακατανομής εξουσίας και ευκαιριών στον θεατρικό χώρο.
Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο είχε εξετάσει τρεις υποθέσεις. Για εκείνη που αφορούσε βιασμό κατ’ εξακολούθηση, ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε κριθεί ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών. Για τις άλλες δύο περιπτώσεις, το Εφετείο, όπως και το ΜΟΔ, είχε δεχθεί ομόφωνα ότι οι παθούσες είπαν την αλήθεια, καταδικάζοντας τον ηθοποιό σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.