Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» των ΗΠΑ: Αντιπυραυλική ασπίδα στα πρότυπα του ισραηλινού «Iron Dome»

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» των ΗΠΑ: Αντιπυραυλική ασπίδα στα πρότυπα του ισραηλινού «Iron Dome» Facebook Twitter
Τραμπ και Χέγκσεθ παρουσιάζουν την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ /Φωτογραφία: EPA
0

Την πρόθεσή του να θωρακίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα νέο, υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, στα πρότυπα του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου», ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία από το Οβάλ Γραφείο, δίνοντάς της την ονομασία «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome), και προανήγγειλε τη συμμετοχή του Καναδά στο εγχείρημα.

«Με χαρά σας ενημερώνω πως επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική για αυτό το κορυφαίας τεχνολογίας σύστημα άμυνας», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η λειτουργία του «Χρυσού Θόλου» θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας προεδρικής του θητείας. Το κόστος του φιλόδοξου προγράμματος υπολογίζεται στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες μετά την υπογραφή προεδρικού διατάγματος, στα τέλη Ιανουαρίου, για την ανάπτυξη μιας αμερικανικής εκδοχής του «Iron Dome». Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο ως μία ολοκληρωμένη ασπίδα αντιπυραυλικής προστασίας που θα καλύπτει το σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Ωστόσο, η διεθνής αντίδραση δεν άργησε. Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις, με τη Μόσχα να παρομοιάζει το πρόγραμμα με την περιβόητη «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας» – γνωστή και ως «Πόλεμος των Άστρων» – που είχε εξαγγείλει ο Ρόναλντ Ρίγκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το ισραηλινό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αποτελεί ένα από τα βασικά τμήματα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους, ρουκέτες και drones και έχει αποτρέψει χιλιάδες επιθέσεις από το 2011, όταν τέθηκε σε λειτουργία. Σύμφωνα με την εταιρεία Rafael, που συνέβαλε στην ανάπτυξή του, το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει το 90%.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο με τον Λίβανο το 2006, με αρχική χρηματοδότηση από το εσωτερικό, προτού ενισχυθεί καθοριστικά από τις ΗΠΑ μέσω οικονομικής και τεχνολογικής στήριξης δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τραμπ είχε αναφερθεί στο όραμά του για ένα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήδη από την προεκλογική του καμπάνια. Παρά τα φιλόδοξα σχέδια, ειδικοί τονίζουν ότι τέτοιου είδους συστήματα προορίζονται κυρίως για την αντιμετώπιση απειλών μικρής και μεσαίας εμβέλειας και όχι για την αναχαίτιση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ