LIVE!

Εθνική Πινακοθήκη: Τον Μάιο επανεκτίθενται τα έργα που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή της Νίκης

Εθνική Πινακοθήκη: Τον Μάιο επανεκτίθενται τα έργα που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή της Νίκης Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Από τις αρχές Μαΐου αναμένεται να επανεκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία είχαν αφαιρεθεί προσωρινά από την έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» μετά τον βανδαλισμό τους από τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Πινακοθήκης ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα οριστικής απομάκρυνσης των έργων. «Δεν υφίσταται ζήτημα μη επαναφοράς των έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην έκθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ως απάντηση στην «Πρωτοβουλία εναντίον της λογοκρισίας», η οποία είχε ζητήσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την Πινακοθήκη, ο λόγος που τα έργα δεν έχουν ακόμη επιστρέψει έχει να κάνει με την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την επιμόρφωση του προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

«Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και βρισκόμαστε ήδη στη φάση υλοποίησης των παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας, την εκπαίδευση του προσωπικού και την εγκατάσταση πρόσθετου τεχνολογικού εξοπλισμού», σημειώνεται.

Η Εθνική Πινακοθήκη ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία για την επιστροφή των έργων την 6η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και προγραμματισμένη επιστημονική ημερίδα. Τη συγκεκριμένη πρόθεση είχε ήδη προαναγγείλει η διευθύντρια του ιδρύματος, Συραγώ Τσιάρα, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα θα επανέλθουν στους εκθεσιακούς χώρους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Σκληρές Αλήθειες / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Ο Νατσιός υπερασπίζεται την επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και αμφισβητεί το δικαίωμα της τέχνης

Ελλάδα / Ο Νατσιός υπερασπίζεται την επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη και αμφισβητεί το δικαίωμα της τέχνης

Αναφερόμενος ειδικά στην επίθεση του βουλευτή του, ο Δημήτρης Νατσιός υποστήριξε: «Ο βουλευτής της Νίκης είναι βαθύτατα πιστός και, βλέποντας έργα που βανδαλίζουν το πρόσωπο της Παναγίας, έδρασε παρορμητικά. Κατανοώ την πράξη του»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ

Πολιτισμός / Πώς ήταν πραγματικά η Ωραία Ελένη: Οταν ο καθηγητής Λιαντίνης εξηγούσε τι έλεγε ο Όμηρος

Το ερώτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίθεση του Έλον Μασκ στον Κρίστοφερ Νόλαν για το καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας του, «Οδύσσεια», που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στις κινηματογραφικές αίθουσες
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΑΙΑ ΚΑΡΕΙ ΜΙΛΑΝΟ LIP SYNC

Πολιτισμός / Ηταν lip sync η εμφάνιση της Μαράια Κάρεϊ στους Ολυμπιακούς; - Τι απαντούν οι διοργανωτές 

Τα βλέμματα τράβηξε και ο τηλευποβολέας, που έδειχνε φωνητικά τους ιταλικούς στίχους για να βοηθήσει την Κάρεϊ στην προφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Voh lah reh στη θέση του Volare
THE LIFO TEAM
Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ εμφανίζεται ξανά μετά από 25 χρόνια

Περιστέρια και φυλλώματα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας υβριδικής μορφής τη στιγμή της μεταμόρφωσης, σε ένα έργο που αποτελεί συναρπαστικό δείγμα της διαρκούς γοητείας του Ρενέ Μαγκρίτ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ