Τη σταδιακή εφαρμογή διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες στην Ελλάδα, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τη χρήση μάσκας αλλά και τους εσωτερικούς χώρους, προεξόφλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

 

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Reader και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, ο κ. Αρκουμανέας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους, ήδη από τους μήνες τους καλοκαιριού, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις. 

 

Όπως επισημαίνει, ήδη από τις 23 Μαρτίου υπάρχει οδηγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις έχει ήδη ξεκινήσει, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, με στόχο την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. 

 

«Θα υπάρχουν και για εσωτερικούς χώρους αρκετές διευκολύνσεις για εμβολιασμένους», λέει ο κ. Αρκουμανέας, επισημαίνοντας πως στα ταξίδια υπάρχει πλέον μία λωρίδα ταχείας διέλευσης, μέσω του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

 

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα, απαντά πως ορισμένες αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν και συντομότερα από το φθινόπωρο. « Είναι ξεκάθαρα πολύ πιο ασφαλές, όταν σε έναν κλειστό χώρο είναι όλοι εμβολιασμένοι και άρα μπορούν, για λόγους δημόσιας υγείας, να είναι πιο κοντά, να μην φοράνε ίσως μάσκα».

 

Όπως λέει, διάφορες άλλες διευκολύνσεις εξετάζονται επιστημονικά. Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εμβολιασμένοι πολίτες να σταματήσουν να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πάντα με προϋποθέσεις. «Γιατί, ακόμα και χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο λένε ότι μέσα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή σε χώρους νοσοκομείων θα διατηρηθεί. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε και για τη μάσκα να μειωθεί η χρήση της.» 

 

Επισημαίνει δε πως, όπως έχει διευκρινιστεί από τον κ. Γεραπετρίτη αντισυνταγματικότητα για τις διευκολύνσεις δεν τίθεται. «Περιμένουμε και το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες θα τα εξετάσουμε, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρχει ένα πλάνο διευκολύνσεων και επιστροφής στην κανονικότητα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εμβολιασμένους.» 

 

Αναγνωρίζοντας την αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιεί ότι τοπικές αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν, «ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό.»