Σε κυκλώματα πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων πέφτουν πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

Στη συνέχεια, επιχειρούν να αναχωρήσουν μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στην Καλαμάτα, το Άκτιο και τον Άραξο.

 

Για να το ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, για να αποκτήσουν ένα πλαστό διαβατήριο. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», ορισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που ρισκάρουν και αγοράζουν τα πλαστά έγγραφα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, επιχειρούν να φύγουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια.

 

Οι πλαστογράφοι διαβατηρίων εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανάγκη των προσφύγων και των μεταναστών και τους πείθουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν θα γίνει αντιληπτή η απάτη.

 

Όταν όμως φτάνουν στα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων, οι ελπίδες τους διαψεύδονται και τα σχέδιά τους ματαιώνονται, αφού εντοπίζονται εύκολα από τους αστυνομικούς που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Συλλήψεις

 

Μόνο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τις αρχές του χρόνου έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 50 αλλοδαποί οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, ενώ στο αεροδρόμιο του Ακτίου, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 120 άτομα με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.

 

Από τον Απρίλιο του 2017 στο Άκτιο, έχουν συλληφθεί πάνω από 20 άτομα.

 

Που θέλουν να πάνε


Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως οι περισσότεροι μετανάστες έχουν ως προορισμό τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ιταλία.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, είναι σχεδόν αδύνατο να ταξιδέψει κανείς με πλαστά έγγραφα, αφού ο τεχνικός εξοπλισμός που έχουν στη διάθεσή τους εντοπίζει αμέσως τις περιπτώσεις απάτης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr