ΥΠΠΟΑ: Αναστέλλεται οποιαδήποτε συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς

ΥΠΠΟΑ: Αναστέλλεται οποιαδήποτε συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς Facebook Twitter
Ακυρώνεται και η Λίμνη των Κύκνων των Μπολσόι στο Μέγαρο.
0

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall .

Σε όλο τον κόσμο πολιτιστικοί οργανισμοί όπως η  Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακυρώνουν συνεργασίες με ρωσικά σχήματα και καλλιτέχνες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η καλοκαιρινή σεζόν του Μπαλέτου Μπολσόι στη Βασιλική Όπερα βρισκόταν στα τελευταία στάδια σχεδιασμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, η σεζόν δεν μπορεί τώρα να προχωρήσει», ανέφερε η διοίκηση της Βασιλικής Όπερας αποτελώντας το τελευταίο, μέχρι στιγμής, δυτικό ίδρυμα, που ακυρώνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες, Ρώσοι καλλιτέχνες δέχονται πιέσεις για να καταδικάσουν τις ενέργειες του Πούτιν, διαφορετικά είναι αντιμέτωποι με ακυρώσεις συνεργασιών. Το Carnegie Hall και η Φιλαρμονική της Βιέννης την προηγούμενη εβδομάδα διέκοψαν τη συνεργασία με δύο Ρώσους καλλιτέχνες, για σειρά προγραμματισμένων εμφανίσεων, λόγω των σχέσεών τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πρόκειται για τον μαέστρο Βαλερί Γκεργκίεφ και τον πιανίστα Ντένις Ματσούεφ, ενώ ο πρώτος κινδυνεύει να χάσει αρκετές σημαντικές θέσεις, μεταξύ άλλων του διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Μονάχου. 

Ακόμη και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ανακοίνωσε ότι κανένας Ρώσος δεν θα επιτρέπεται να λάβει μέρος στον φετινό διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα συνεργάζεται με καλλιτέχνες ή θεσμούς που έχουν εκφράσει υποστήριξη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προστέθηκε στη λίστα πολιτιστικών οργανισμών που επιδιώκουν να πάρουν αποστάσεις από Ρώσους καλλιτέχνες εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο γενικός διευθυντής, Πίτερ Γκελμπ, δήλωσε ότι η Metropolitan Opera- που για χρόνια δουλεύει με Ρώσους καλλιτέχνες και έχει συνεργασία με το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας- έχει υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει καλλιτέχνες όπως η σούπερσταρ σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, η οποία έχει δεσμούς με τον Πούτιν και κάποτε φωτογραφήθηκε να κρατά σημαία που χρησιμοποιείται από κάποιες ομάδες αυτονομιστών της Ουκρανίας οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η Νετρέμπκο ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην όπερα «Turandot» του Πουτσίνι, από τις 30 Απριλίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας «νεκρός» σκεπασμένος με την σημαία της Ουκρανίας στη σκηνή του Τεάτρο Ρεάλ στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένας «νεκρός» σκεπασμένος με τη σημαία της Ουκρανίας στη σκηνή του Τεάτρο Ρεάλ στη Μαδρίτη

Μια χειρονομία από το διάσημο θέατρο, ως υπενθύμιση του πολέμου στην Ουκρανία, Ουκρανές και Ρωσίδες τραγουδίστριες της όπερας αγκαλιάζονται επί σκηνής με τον κόσμο να φωνάζει "ειρήνη"
THE LIFO TEAM
Μπαράζ παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας, μια μεγάλη λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

Πολιτισμός / Μπαράζ παραιτήσεων στα θέατρα της Μόσχας, μια μεγάλη λίστα διανοουμένων κατά του Πούτιν

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μαγιακόφσκι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ και ο χορογράφος των Μπολσόι Αλεξέι Ρατμάνσκι, παραιτηθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Η Ρουθ Αζάουα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Πολιτισμός / Η Ρουθ Αζάουα «επιστρέφει» στο Σαν Φρανσίσκο της μέσα από μια αναδρομική έκθεση

Το έργο και η ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες του 20ού αιώνα, που μετέφρασε τα τραυματικά βιώματά της σε τέχνη από σύρμα, ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Βρέθηκαν 33 σοροί σε ομαδικό τάφο από τον Εμφύλιο - «Αναδύεται το σκοτεινό παρελθόν της Ελλάδας»

Με εκτενές ρεπορτάζ και πρωτογενείς πηγές από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνές πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ανεύρεση 33 σκελετών σε άταφους λάκκους δίπλα στο Γεντί Κουλέ – πρώην φυλακή βασανιστηρίων και εκτελέσεων την περίοδο 1946–49
LIFO NEWSROOM
Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κρόνενμπεργκ, Thunderbolts και Άνοιξη της Πράγας από αύριο στους κινηματογράφους

Η τελευταία, πολύ προσωπική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μια ανέλπιστα καλή προσθήκη στο MCU και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περασμένο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM