Το υπουργείο Πολιτισμού εξαγόρασε από την Εθνική Τράπεζα το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260

Πολιτισμού Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Ολοκληρώθηκε η αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού και η μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα του βιομηχανικού συγκροτήματος (πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου) που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 260, κάτι που θα αναδείξει ιδιαίτερα την περιοχή του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πόλο.

Η αγορά του συγκροτήματος του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου ανέρχεται στα 12.600.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έκταση 31.687 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνονται 15 κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί μνημεία.

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως «στόχος μας είναι στο βιομηχανικό συγκρότημα του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος, πέρα από το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο προφανώς θα συνεχίσει να στεγάζεται στον χώρο. Ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων για την αποκατάσταση και τη μετατροπή ενός βιομηχανικού κελύφους σε κτίριο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές, για να φιλοξενήσει ποικίλες δραστηριότητες του Οργανισμού».

Πολιτισμού Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Συμπλήρωσε πως «διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτιρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Και με την περίπτωση του ακίνητου επί της οδού Πειραιώς 260 υπηρετούμε την πολιτική μας, της αποκατάστασης και της απόδοσης νέων χρήσεων σε κτίρια ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, μέσα από την αναβάθμιση των ακινήτων αυτών συμβάλουμε στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου και επιμέρους περιοχών της Αθήνας».

Πολιτισμού Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Για την «προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πόλος πολιτιστικών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα», έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Πρόσθεσε επίσης ότι «η μεταβίβαση του ακινήτου τον Δεκέμβριο 2023 αποτελεί δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του υπουργείου Πολιτισμού».

Πολιτισμού Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Ιστορικά μνημεία τα κτίρια στην οδό Πειραιώς 260

Στο ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 260 κατά το παρελθόν στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της επιπλοποιίας Τσαούσογλου. Το υπουργείο Πολιτισμού, με διαδοχικές κηρύξεις το 2000 και το 2001, χαρακτήρισε τα κτίρια του ακινήτου ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Αποτελούν αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του β’ μισού του 20ου αιώνα, και κατά συνέπεια, έχουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Πολιτισμού Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM