Με διθυραμβικές κριτικές και πορεία προς τα Όσκαρ, το West Side Story, το απόλυτα αμερικανικό μιούζικαλ που αναβίωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, φέρεται να έχει απαγορευθεί λόγω ενός τρανς χαρακτήρα που υποδύεται η/ο nonbinary ηθοποιός Iris Menas.

 

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η ταινία δεν έλαβε πιστοποιητικό ούτε στη Σαουδική Αραβία ούτε στο Κουβέιτ. Εν τω μεταξύ, λογοκριτές σε άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής –Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– ζήτησαν περικοπές στη νέα κινηματογραφική μεταφορά. Ωστόσο, η Walt Disney και η 20th Century Studios αποφάσισαν να μην κάνουν περικοπές, σύμφωνα με πληροφορίες του The Wrap.

 

Ο χαρακτήρας Anybodys, του οποίου η ταυτότητα φύλου δεν αποσαφηνίζεται στην αρχική ταινία του 1961, είναι προφανώς τρανς άτομο στη νέα βερσιόν και έχει περισσότερο χρόνο επί της οθόνης. «Είναι ένας ανδρικός χαρακτήρας που γεννήθηκε σε σώμα γυναίκας. Τέλος συζήτησης» δήλωσε ο David Saint, κληρονόμος και εκτελεστής των δικαιωμάτων του συγγραφέα του West Side Story, Arthur Laurents.

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της Glaad για την LGBTQ+ εκπροσώπηση στην οθόνη, δεν υπήρχαν τρανς ή nonbinary χαρακτήρες σε ταινίες στούντιο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η ομοφυλοφιλία και η τρανς εμπειρία εξακολουθούν να είναι είτε παράνομες είτε θεωρούνται ανήθικες σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Κόλπου, με τη θανατική ποινή να χρησιμοποιείται σε ακραίες περιστάσεις.

 

Η απόφαση να μην κοπούν σκηνές από το μιούζικαλ του Σπίλμπεργκ από τα στούντιο έρχεται σε συνέχεια της άρνησης της Disney να κόψει ένα φιλί μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από το τελευταίο φιλμ της Marvel, Eternals, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της ταινίας για λίγο σε διάφορες χώρες του Κόλπου. Το στούντιο στη συνέχεια ενέδωσε να προχωρήσει σε επεξεργασία στην ταινία, που οδήγησε ορισμένες χώρες να επιτρέψουν την κυκλοφορία της.