Τζαφάρ Παναχί: Η Τεχεράνη μας βλέπει σαν εγκληματίες- Είμαστε ανεξάρτητοι σκηνοθέτες

Τζαφάρ Παναχί: Η Τεχεράνη μας βλέπει σαν εγκληματίες- Είμαστε ανεξάρτητοι σκηνοθέτες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, που έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης στο Ιράν, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας του ότι βλέπουν σαν «εγκληματίες» τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές. 

«Δημιουργούμε έργα που δεν είναι καθ’ υπαγόρευση, γι’ αυτό οι άνθρωποι στην εξουσία μας βλέπουν σαν εγκληματίες», αναφέρει επιστολή του προς την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ της Βενετίας, την οποία συνυπογράφει με τον συνάδελφό του Μοχάμαντ Ρασούλοφ.

Ο αντιφρονών καλλιτέχνης, από τους πιο διακεκριμένους Ιρανούς σκηνοθέτες, συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2010 σε έξι χρόνια κάθειρξη και του απαγορεύτηκε για 20 χρόνια να γυρίζει ή να γράφει σενάρια για ταινίες, να ταξιδεύει, ακόμα και να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης. Του επιτρέπεται να εργάζεται και να ζει στο Ιράν.

Είχε κριθεί ένοχος για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», αφού υποστήριξε το 2009 το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στη θέση του προέδρου.

Στις 11 Ιουλίου ο Παναχί συνελήφθη καθώς έφθανε στην εισαγγελία της Τεχεράνης για να παρακολουθήσει την υπόθεση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που κρατείται από τις 8 Ιουλίου μαζί με τον συνάδελφό του Μουστάφα Αλεαχμάντ.

«Η ιστορία του ιρανικού κινηματογράφου μαρτυρά τη μόνιμη και ενεργή παρουσία ανεξάρτητων σκηνοθετών, που αγωνίζονται εναντίον της λογοκρισίας και για να εγγυηθούν την επιβίωση αυτής της τέχνης. Ανάμεσά τους, ορισμένοι είδαν να τους απαγορεύεται να γυρίζουν ταινίες, άλλοι εξαναγκάστηκαν να εξοριστούν, ή ρίχτηκαν στην απομόνωση», αναφέρουν στην επιστολή τους. «Είμαστε σκηνοθέτες, ανεξάρτητοι σκηνοθέτες», τονίζουν. 

Ο Τζαφάρ Παναχί συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Βενετίας φέτος με την ταινία του “Οι αρκούδες δεν υπάρχουν”, κέρδισε Χρυσό Λέοντα το 2000 για το φιλμ “Ο Κύκλος”, ενώ είχε λάβει βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2018 για τα “Τρία Πρόσωπα”, τρία χρόνια μετά τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για το “Ταξί”. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ