Θύελλα διαμαρτυριών για την μετατροπή σε ξενοδοχείο του σπιτιού που ενέπνευσε τον Τζέιμς Τζόις

Θύελλα διαμαρτυριών για την μετατροπή σε ξενοδοχείο του σπιτιού που ενέπνευσε τον Τζέιμς Τζόις Facebook Twitter
Το «σκοτεινό σπίτι στο νησί του Usher» όπως το ονόμαζε ο Τζόις βγήκε στην αγορά και αγοράστηκε από δυο επενδυτές για 650.000 ευρώ και θα μετατραπεί σε ξενώνα
0

«Όλοι προσπαθούν να φύγουν μακριά απ’ τη χώρα που την κατέχει ένας θυμωμένος και εκδικητικός Δίας». Αυτό γράφει ο Τζέιμς Τζόις το πιο διάσημο πνευματικό τέκνο της Ιρλανδίας στους Δουβλινέζους.

Παρότι εγκαταλείπει τη χώρα του στα 23 του χρόνια, στη συνείδηση των αναγνωστών είναι ο Δουβλινέζος συγγραφέας που μπορεί να μην έμεινε στον τόπο του αλλά παρέμεινε πάντα η αναφορά του. Οι ήρωές του περιπλανιούνται στους δρόμους και τα στενά του, μέσα σε ένα τέλμα ευγενείς ξεπεσμένοι, πόρνες, ποιητές και ρακένδυτοι αλήτες, μέθυσοι και ρήτορες, εξωμότες και ιερείς, αγύρτες και δημαγωγοί.  Στο Δουβλίνο ο Τζόις είναι ο εθνικός ήρωας, σε καφέ, σε γκράφιτι, σε αφίσες, ένα πρόσωπο που επαναλαμβάνεται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Τα σημεία που αναφέρει στα έργα του είναι σχεδόν «ιερά». Μέρος της τουριστικής ξενάγησης στην πόλη, μέρος των περιηγήσεων που κάνουν θαυμαστές του έργου του που την επισκέπτονται με τους Δουβλινέζους υπό μάλης.

Το Δουβλίνο αγαπά τον Τζόις όπως το αγάπησε και εκείνος που λίγο πριν από το θάνατό του, το 1941, αναρωτήθηκε αν το εγκατέλειψε ποτέ.  Ή, τουλάχιστον, οι Δουβλινέζοι συγγραφείς, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και ομάδες κατοίκων που θέλουν να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και κάνουν παγκόσμια σταυροφορία και διαμαρτυρία για την απόφαση να μετατραπεί το ακίνητο και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της πόλης που σχετίζονται με τον Τζόις, το αρχοντικό του 18ου αιώνα στο 15 Usher's Island, σε τουριστικό ξενώνα, εξαλείφοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί ως μουσείο και πολιτιστικός χώρος.

Το αρχοντικό που ξεχωρίζει με το κόκκινο τούβλο του βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Liffey κοντά στο ζυθοποιείο Guinness και ήταν το σκηνικό για το διήγημα «Ο νεκρός» που είναι το τελευταίο της συλλογής που περιλαμβάνεται στους Δουβλινέζους.

Από τον Οκτώβριο του 2020 οι κάτοικοι σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και φοιτητές του Τρίνιτι Κόλετζ κάνουν μια δημόσια εκστρατεία για να ακυρώσουν το σχέδιο και την άδεια που έδωσε ο Δήμος. Πέντε χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν «για την αποτροπή αυτής της τραγωδίας» όπως γράφουν οι Irish Times.

Τη δεκαετία του 1890, οι θείες του Τζόις λειτουργούσαν το τετραώροφο σπίτι που αρχικά χτίστηκε το 1775, σαν σχολή μουσικής. Ο Τζόις παρακολούθησε εορταστικές συγκεντρώσεις σε αυτό το σπίτι και αυτός ήταν ο καμβάς για να γράψει για το δείπνο της γιορτής των Θεοφανίων στον «Νεκρό».

Θύελλα διαμαρτυριών για την μετατροπή σε ξενοδοχείο του σπιτιού που ενέπνευσε τον Τζέιμς Τζόις Facebook Twitter

Μέχρι σήμερα τα δωμάτια και τα έπιπλα εποχής του σπιτιού, η σκάλα, τα κάγκελα και άλλα χαρακτηριστικά παραμένουν τα ίδια με αυτά της εποχής του Τζόις. Ένας ξενώνας θα άλλαζε αυτό το εσωτερικό ανεπανόρθωτα, καταστρέφοντας τη σπάνια, ιστορική του κατάσταση. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες να σωθεί απέβησαν άκαρπες.

Το «σκοτεινό σπίτι στο νησί του Usher» όπως το ονόμαζε ο Τζόις βγήκε στην αγορά και αγοράστηκε από δυο επενδυτές για 650.000 ευρώ και θα μετατραπεί σε ξενώνα.

56 κλινών με ένα καφέ στο ισόγειο, παρά τις αντιρρήσεις από κορυφαίες πολιτιστικές προσωπικότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς, το Εθνικό Ίδρυμα Ιρλανδίας, Ιρλανδική Γεωργιανή Εταιρεία, το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πολλούς δημοτικούς συμβούλους.

Διάσημοι Ιρλανδοί και άλλοι συγγραφείς, υπογράφουν τη διαμαρτυρία και ζητούν την ακύρωση των σχεδίων των επενδυτών. Η Edna O'Brien, η Anne Enright, η Sally Rooney, ο John Banville, ο Pat McCabeκαι ο Eoin McNamee, ο Richard Ford, Rachel η Kushner, ο Michael Ondaatje, ο Salman Rushdie, ο Tobias Wolff και ο Ian McEwan.

«Πραγματικά είναι σαν να πουλάς τα οικογενειακά κοσμήματα, σαν να τα δίνεις», δήλωσε ο John McCourt, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος James Joyce, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για τη συντήρηση του σπιτιού στους ΝΥΤ.

«Το κόστος αυτού του κτιρίου ήταν πολύ μικρό για τα πρότυπα του Δουβλίνου. Εάν η κυβέρνηση το είχε αγοράσει όταν ήταν προς πώληση νομίζω ότι θα μπορούσαμε εύκολα να συγκεντρώσουμε χρήματα ιδιωτικά για να το ξανανοίξουμε ως πολιτιστικό χώρο».

Για πολλούς κατοίκους του Δουβλίνου αυτό είναι ένα ακόμα κομμάτι της ανάπτυξης της πόλης που καταστρέφει το παλιό της κομμάτι. Μιλούν για μια διαγραφή της ζωής του δρόμου και του αστικού τοπίου και την επέλαση μια τουριστικής ανάπτυξης που σαρώνει μια μεγάλη σειρά καθιερωμένων θεάτρων, εκθεσιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, αποθηκών χαμηλού κόστους και μπαρ έχουν που έχουν καταστραφεί για να ανοίξουν το δρόμο για ξενοδοχεία, γραφεία και πολυτελείς κατοικίες. Μια έκθεση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το Δουβλίνο ήταν η πέμπτη πιο ακριβή πόλη σε ενοίκια σπιτιών στην Ευρώπη, πιο ακριβή ακόμα και από το Παρίσι. Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι το «όραμα» της κυβέρνησης

«να προσφέρει ψυχαγωγία και φιλοξενία για τουρίστες και ανθρώπους που ζουν στα προάστια και τα υψηλά ενοίκια για τους ιδιοκτήτες καθιστούν αδύνατο για δημιουργικούς ανθρώπους, ή ακόμα και άτομα με συνηθισμένες δουλειές, να ζουν ή να δημιουργούν στην πόλη».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM
ΗΡΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πολιτισμός / Ηρώδειο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2026

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παρουσίες. Ξεχωρίζουν το ντεμπούτο του πιανίστα Vikingur Ólafsson, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Lykke Li, αλλά και θεατρικές παραγωγές όπως η «Λυσιστράτη» και η «Εκάβη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Πολιτισμός / Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Η νέα ανάγνωση του μωσαϊκού βασίζεται σε μελέτη του ιστορικού Alfonso Manas, που θεωρεί ότι η μορφή με το μαστίγιο απέναντι σε λεοπάρδαλη δεν είναι κλόουν της αρένας, αλλά γυναίκα κυνηγός θηρίων
THE LIFO TEAM
Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM