Η πώληση από τον οίκο Christie's δεκάδων έργων του Man Ray, που το ίδρυμά του προσπάθησε να σταματήσει, ήταν ένας αληθινός θρίαμβος, με 188 παρτίδες φωτογραφιών να πωλούνται για 5,9 εκατομμύρια ευρώ.

 

Λίγες μέρες πριν τη δημοπρασία με μια δήλωση έξι σελίδων από το Man Ray Trust, το οποίο δημιουργήθηκε από τη χήρα του καλλιτέχνη, Juliet Man Ray, η οποία πέθανε το 1991, αμφισβητούσε τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των έργων που προσφέρθηκαν για δημοπρασία από τη συλλογή του επί σειρά ετών βοηθού του  Lucien Treillard, και της συζύγου του Edmonde.

 

Το ίδρυμα Man Ray Trust αμφισβήτησε την ιδιοκτησία των 148 από τις 188 παρτίδες που προσφέρθηκαν. Μάλιστα το ίδρυμα θεώρησε ότι η πώληση γίνεται τώρα εκ του πονηρού τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο της χήρας του διάσημου καλλιτέχνη, αφού ο γαλλικός νόμος μετά την 30ετία αίρει τον περιορισμό για την υποβολή ζητημάτων τίτλου.

 

Θρίαμβος στη δημοπρασία των έργων του Man Ray στη σκιά ενός σκανδάλου
Man Ray Erotique voilée (1933). © Man Ray 2015 Trust / Adagp, Paris 2021. Image courtesy Christie’s.

 

Ο οίκος Christie’s είπε από τη μεριά του ότι διεξήγαγε εκτενή έρευνα για τη συλλογή και διαβουλεύτηκε με αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες όπως ο Γάλλος επιμελητής Emmanuelle de L'Ecotais. Πριν τη δημοπρασία τα μέρη δεν ήρθαν σε συμφωνία, αλλά αυτό όπως σε ανάλογες περιπτώσεις δεν μετρίασε καθόλου τον ενθουσιασμό των αγοραστών.

 

Αρνητικά, ασημοτυπίες και εκδόσεις πουλήθηκαν σε τιμές πάνω από το αναμενόμενο όπως και το μοναδικό Main Ray's Love Fingers, Line, Color, Shape, Space, Air (1951), το οποίο πωλήθηκε στα 187.500 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr