«Θησαυροί και μυστικά» σε έναν βυθισμένο αρχαίο ναό στα ανοικτά της Αιγύπτου

«Θησαυροί και μυστικά» σε βυθισμένο αρχαίο ναό στα ανοικτά της Αιγύπτου Facebook Twitter
Φωτ.: Franck Goddio/Hilti Foundation
0

Νέους «θησαυρούς και μυστικά» ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε έναν βυθισμένο αρχαίο ναό που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM),

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ενάλιας αρχαιολογίας με επικεφαλής τον Γάλλο αρχαιολόγο, Φρανκ Γκόντιο ανακάλυψε σειρά ευρημάτων στον βυθισμένο αρχαίο ναό του θεού Άμμωνα στην κάποτε πόλη της Θώνης-Ηρακλείου στον κόλπο του Αμπουκίρ.

Η αρχαιολογική ομάδα ερεύνησε το νότιο κανάλι της πόλης, όπου κατέρρευσαν τεράστιοι πέτρινοι όγκοι από τον αρχαίο ναό «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.», σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Θησαυροί και μυστικά» σε βυθισμένο αρχαίο ναό στα ανοικτά της Αιγύπτου Facebook Twitter
Φωτ.: Franck Goddio/Hilti Foundation

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του θεού Άμμωνα ήταν ο τόπος όπου οι φαραώ έρχονταν «για να λάβουν τους τίτλους της εξουσίας τους ως παγκόσμιοι βασιλείς». 

«Έχουν ανακαλυφθεί πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν στο θησαυροφυλάκιο του ναού, όπως ασημένια τελετουργικά όργανα, χρυσά κοσμήματα και εύθραυστα αλαβάστρινα δοχεία για αρώματα ή αλοιφές. Τα ευρήματα μαρτυρούν τον πλούτο αυτού του ιερού και την ευσέβεια των πρώην κατοίκων της πόλης», ανέφερε το ινστιτούτο σε ανακοίνωση. 

«Θησαυροί και μυστικά» σε βυθισμένο αρχαίο ναό στα ανοικτά της Αιγύπτου Facebook Twitter
Φωτ.: Franck Goddio/Hilti Foundation

«Είναι εξαιρετικά συγκινητική η ανακάλυψη τόσο ευαίσθητων αντικειμένων, τα οποία διατηρήθηκαν ανέπαφα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού», δήλωσε ο ενάλιος αρχαιολόγος, Γκόντιο ο οποίος είναι πρόεδρος του IEASM.

Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν επίσης υπόγειες κατασκευές «που υποστηρίζονται από πολύ καλά διατηρημένους ξύλινους στύλους και δοκούς που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.»

Η ελληνική παρουσία στην περιοχή

Ανατολικά του ναού του Άμμωνα, ανακαλύφθηκε ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Εντός του βρέθηκαν χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

«Αυτό καταδεικνύει ότι οι Έλληνες στους οποίους επιτράπηκε να εμπορεύονται και να εγκαθίστανται στην πόλη κατά την εποχή των Φαραώ της δυναστείας των Σαϊτών (664 - 525 π.Χ.) είχαν τα ιερά τους στην περιοχή», ανέφερε το ινστιτούτο. 

Οι ανακαλύψεις ελληνικού τύπου όπλων αποκαλύπτουν επίσης την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων στην περιοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Έλληνες μισθοφόροι συμμετείχαν στην προστασία της Αιγύπτου στις εκβολές του ποταμού Νείλου. 

Τα απομεινάρια της Θώνης-Ηρακλείου βρίσκονται πλέον κάτω από τη θάλασσα, 7 χιλιόμετρα από τις σημερινές ακτές της Αιγύπτου. Η πόλη ήταν για αιώνες το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ..

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM