Βρετανία: Ανακάλυψαν σπάνιο αρχαίο δίσκο με ανάγλυφο το κεφάλι της Μέδουσας

Βρετανία: Ανακαλυψαν σπάνιο δίσκο με το κεφάλι της Μέδουσας Facebook Twitter
Φωτ.: Vindolada Trust
0

Ένας εθελοντής που συμμετείχε σε ανασκαφή του ρωμαϊκού βοηθητικού οχυρού του Vindolanda στη Βρετανία ανακάλυψε σπάνιο ασημένιο δίσκο με ανάγλυφο το κεφάλι της μυθικής Μέδουσας.

Το αρχαίο αντικείμενο βρέθηκε στο δάπεδο ενός στρατώνα και χρονολογείται από την εποχή του Ανδριανού τον 2ο αιώνα π.Χ.

Ο ασημένιος δίσκος με την προτομή της Μέδουσας έχει κυματιστά μαλλιά, σε μια πιο ωραιοποιημένη εκδοχή της άλλοτε τρομακτικής γοργόνας με τα μαλλιά φιδιού. Τα μόνα φίδια στο ανάγλυφο είναι δύο και βρίσκονται κάτω από το πηγούνι της.

Τους δίσκους αυτούς φορούσαν οι εκατόνταρχοι και οι σημαιοφόροι στις ρωμαϊκές λεγεώνες και θεωρούνταν εμβλήματα ανδρείας.  Ήταν σε σετ από τρεις έως 10 δίσκους και τοποθετούνταν σε δερμάτινους ιμάντες που κουμπώνονταν στην πλάτη. Συνήθως είχαν διακόσμηση όπως αυτός έχει τη Μέδουσα αλλά πολλές φορές ήταν και απλοί.  

Πάντως, η Μέδουσα αποτελούσε δημοφιλές ανάγλυφο στους δίσκους αυτούς, στους θώρακες αλλά και σε άλλα στρατιωτικά εξαρτήματα καθώς θεωρούνταν ότι προστατεύει από την κακοτυχία.  

Οι δίσκοι ήταν πολύτιμα σύμβολα κύρους και ως εκ τούτου λογικά δεν πετιόνταν από τους ιδιοκτήτες. Ο εν λόγω δίσκος λογικά χάθηκε κατά λάθος, προς μεγάλη απογοήτευση του ιδιοκτήτη του. 

Με πληροφορίες από History Blog

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Πολιτισμός / Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ανοίγει για πρώτη φορά τη Συλλογή «ΑΘΗΝΑ 2004» για μια επετειακή έκθεση

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, κοστούμια ερμηνευτών και σκηνικά αντικείμενα της Μόνιμης Συλλογής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
LIFO NEWSROOM
4th Kournos Music Festival 2024

Πολιτισμός / Kournos Music Festival: Ο μοναδικός μουσικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο επιστρέφει

Tο φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό του νησιού και τους επισκέπτες του με τη λόγια μουσική, επιστρέφει δριμύτερο το φετινό καλοκαίρι με την τέταρτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, από 1 έως και 19 Αυγούστου 2024.
LIFO NEWSROOM
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Πολιτισμός / Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest θα πραγματοποιηθεί έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Ι. Μόραλη αλλά και μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή να διασκευάζει Τσιτσάνη σε τζαζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ