Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη

Τέχνη και Ίαση: Ένα σεμινάριο από τη Γεωργία Σαγρή και τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη Facebook Twitter
Μέσα από συζήτηση, διάβασμα, παράθεση σκέψεων και ανάλυση έργων καλλιτεχνών θα διαφανούν οι τρόποι με τους οποίους η Τέχνη λειτουργεί τόσο διαγνωστικά όσο και ιαματικά.
0

Απέναντι στον ζόφο, η Τέχνη —φιλοσοφώντας με τον ιδιαίτερο τρόπο της, άλλοτε λυρικό και άλλοτε σπασμωδικά ατίθασο, ακατάτακτο— παρέχει την παρηγορία της «άλλης φωνής», στήνοντας (έστω νοερά) έναν άλλο χώρο, συγκροτώντας (έστω φαντασιακά) έναν άλλο χρόνο, που μας προτρέπουν να αναστοχαστούμε την καθημερινή πραγματικότητα.

Με έναυσμα την πολυετή ερευνητική και καλλιτεχνική πρακτική ΙΑΣΗ της καλλιτέχνιδας Γεωργίας Σαγρή, η καλλιτέχνιδα και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης θα εξετάσουν μαζί, δημιουργικά, τις σχέσεις Τέχνης και Ίασης.

Μέσα από συζήτηση, διάβασμα, παράθεση σκέψεων και ανάλυση έργων καλλιτεχνών θα διαφανούν οι τρόποι με τους οποίους η Τέχνη λειτουργεί τόσο διαγνωστικά όσο και ιαματικά, καθώς αποφορτίζει τις αρνητικές εντάσεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέρει διεξόδους ψυχικές, πνευματικές, και σωματικές.

Μια διάθλαση είναι η Τέχνη. Και, σε καιρούς ασφυξίας, η Τέχνη, η ποίηση είναι ένας ζωτικής σημασίας αναπνευστήρας — είναι οξυγόνο αντιδιαστολής, όπως έγραφε ο Νίκος Καρούζος.

 «Η ζωή υποβιβάζεται σε μια βιολογική διαδικασία, η οποία οφείλει να βελτιστοποιηθεί. Χάνει κάθε μετά-φυσική διάσταση. Το “self-tracking’’ ανάγεται σε λατρεία. Η ψηφιακή υποχονδρία, η συνεχής καταμέτρηση των βιολογικών λειτουργιών μας με app υγείας και fitness υποβιβάζουν τη ζωή σε απλή λειτουργία. Η ζωή απογυμνώνεται από κάθε νοηματοδοτούν αφήγημα. Δεν είναι πια αφήγηση, αλλά μέτρηση και υπολογισμός. Η ζωή γίνεται γυμνή, και μάλιστα χυδαία. Τίποτα δεν διασφαλίζει διάρκεια»  Γράφει ο Μπιούνγκ-Τσουλ Χαν.

Ήδη η επαφή μας με σημαντικά έργα τέχνης αποτελεί γόνιμη άσκηση, πόσο μάλλον η δημιουργία έργων. Αναλύοντας έργα τέχνης, κυριευόμαστε από την θετική τάση να δημιουργήσουμε και εμείς. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την άλλη ματιά της Τέχνης για μια νοηματοδότηση της ζωής, για να εναντιωθούμε στην απογύμνωσή της, στον υποβιβασμό της σε απλή λειτουργία. Χρειαζόμαστε την αύρα και τις μαρμαρυγές της Τέχνης ώστε να γίνει και πάλι η ζωή αφήγηση και όχι μόνο μέτρηση και υπολογισμός. Θα συστήσουμε, επίσης, τις θεμελιώδεις αρχές της Αφηγηματικής Ιατρικής, μιας μεθόδου για την επανασύνδεση της Ιατρικής με τον Λόγο, τη Τέχνη, τη Φιλοσοφία, και τη Λογοτεχνία.

Βιογραφικά

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld, στη Γερμανία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να ζει ελεύθερα και όχι δίχως περιπέτειες στην Αθήνα, να γράφει σε έντυπα, όπως το Ιδεοδρόμιο του Λεωνίδα Χρηστάκη, η Χιονάτη του Βαγγέλη Κοτρώνη, η Οδός Πανός, ο Ήχος, το Κάππα, η Λέξη, η Πολιορκία, το Δέντρο, και να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων «ιστορικών πρωτοποριών» (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την «υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης» (Cobra, Λετριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68. Εργάστηκε στην ελληνική ραδιοφωνία (Δεύτερο Πρόγραμμα, ΕΡΑ 4, Εν Λευκώ, Στο Κόκκινο, Κανάλι 1, και 24/7). Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση Propaganda και το Εγχείρημα Κορέκτ όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί το έργο του Τριλογία του Χάους (Διασυρμός, Αγάπη/Love, Πάρκο), και από τις εκδόσεις νήσος το μυθιστόρημά του Η Κοκό στην Κοπεγχάγη.

Η Γεωργία Σαγρή γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1979. Είναι καλλιτέχνις και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εχει σπουδάσει τσέλο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με διάκριση, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέα Υόρκης. Είναι υπότροφος των ιδρυμάτων Ωνάσης, Προποντίς, Λεβέντης και Fulbright. Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μουσεία και γκαλερί μεταξύ άλλων: YOYI! Care, Repair, Heal, Gropius Bau, Berlin, Germany (2022), Case_L, Friart, Fribourg, Switzerland (2022), ΙΑΣΗ/IASI, de Appel, Amsterdam, Netherlands (2021); ΙΑΣΗ/IASI, Mimosa House, London, England (2020); ΙΑΣΗ/IASI, TAVROS, Athens, Greece (2020); Portikus, Frankfurt/ Main, Germany (2018); Kunstverein Braunschweig, Germany (2017, 2018); Cycladic Museum, Athens Greece (2017); Museum of Modern Art, Warsaw, Poland (2016); Sculpture Center, New York, USA (2016); KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Germany (2016, 2015); Forde, Geneva, Switzerland (2015); Kunsthalle Basel Switzerland (2014); MoMA PS1, New York, USA (2013); Museum of Modern Art, Warsaw, Poland (2013); Guggenheim Bilbao, Spain (2011); MoMA, New York, USA (2011); Macedonian Museum, Thessaloniki, Greece (2011); The Dakis Joannou Collection, DESTE Foundation, Athens, Greece (2006). Sagri has also participated in documenta 14 (2017), Manifesta 11 (2016), Istanbul; Biennial (2015), Lyon Biennial (2013), Whitney Biennial (2012), Thessaloniki Biennial (2011), and Athens Biennial (2007).Η πρώτη της μονογραφία εκδόθηκε από την Sternberg Press, μετάτις ατομική έκθεση Georgia Sagri Georgia Sagri στο Kunstverein Braunschweig και Georgia Sagri and I στο Portikus. Το βιβλίο της Stage of Recovery εκδόθηκε από την Divided Publishing τον Μάιο του 2021.

Σεμινάριο ΤΕΧΝΗ και ΙΑΣΗ
Εισήγηση-Συντονισμός: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Σύλληψη-Οργάνωση: Γεωργία Σαγρή
Χώρος: Ύλη
Πειραιώς 1, 2ος όροφος, #7
Αθήνα 10552
+30 211 410643

Διάρκεια
Ο Πρώτος Κύκλος του Σεμιναρίου οργανώνεται σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις 15 και 16.10 - 22 και 23.10, ώρες 18:00 έως 20:00
Κόστος Συμμετοχής: 200 ευρώ
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω μείλ εδώ: [email protected]

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM