«Σύνηθες φαινόμενο» οι κλοπές στα μουσεία της Βρετανίας, λένε ειδικοί

«Σύνηθες φαινόμενο» οι κλοπές στα μουσεία της Βρετανίας, λένε ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κλοπή από μουσεία της Βρετανίας είναι συχνό φαινόμενο και σχεδόν πάντα δουλειά εκ των έσω. Αυτό λένε ειδικοί στην ανάκτηση των κλεμμένων αντικειμένων και εργαζόμενοι σε μουσεία. 

Μάλιστα, άτομο που εργαζόταν για καιρό σε γνωστό μουσείο του Λονδίνου, έκανε λόγο για «θεσμική διαφθορά» στον κλάδο, μιλώντας στον Guardian, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Βρετανικό Μουσείο

«Πολύτιμα αντικείμενα», που δωρίζονταν στο μουσείο, κάποιες φορές πωλούνταν «αθόρυβα» σε συλλέκτες ή κατέληγαν σε μικρούς οίκους δημοπρασιών, ανέφερε η ίδια πηγή. Αυτό δεν ισχύει για όλους όσοι εργάζονται σε μουσεία, σημείωσε. Όμως, τόνισε, υπάρχει ένα «σιωπηρό πρόβλημα» στον κλάδο και δήλωσε πως «είχε σοκαριστεί» με όσα συνέβαιναν. 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την αποκάλυψη πως το Βρετανικό μουσείο απέλυσε εργαζόμενο επειδή διαπιστώθηκε ότι «εκλάπησαν, εξαφανίστηκαν ή καταστράφηκαν» πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του. 

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο εργαζόμενος αυτός είναι ο Πίτερ Χιγκς, επιμελητής και ειδικός ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου, που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 30 χρόνια. Η οικογένειά του αρνείται την εμπλοκή του,  ενώ δεν έχουν γίνει συλλήψεις. 

«Εύκολο να πάρεις κάτι από μουσείο» 

Εργαζόμενος άλλου μουσείου της Βρετανίας επεσήμανε ότι γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι όταν φεύγουν οι υπάλληλοι. «Θα ήταν εύκολο να πάρεις κάτι μικρό, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό για αρκετό καιρό», είπε στον Guardian. 

«Κάθε μουσείο στον κόσμο έχει υπάρξει θύμα κλοπής. Κάποιες φορές, μόνο όταν αρχίζουν να καταγράφουν τα αντικείμενα ανακαλύπτουν ότι λείπουν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες», δήλωσε ο Άρθουρ Μπραντ, ο Ολλανδός ερευνητής που έχει εντοπίσει κλεμμένα τεχνουργήματα αξίας έως 340 εκατομμυρίων λιρών, σε όλο τον κόσμο. «Δεν είναι κάτι νέο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι το Βρετανικό μουσείο οπότε είναι κάτι ιδιαίτερο», υπογράμμισε.

«Οι κλοπές από μουσεία είναι παγκόσμιο φαινόμενο», επεσήμανε και ο Κρίστοφερ Μαρινέλο του Art Recovery International, οργανισμού για την ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης. «Όμως, ένα μουσείο δεν είναι σούπερ μάρκετ. Είναι φύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Δεν θα έπρεπε να είναι εύκολο να αφαιρεθούν αντικείμενα», συμπλήρωσε. 

Τα μουσεία θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα ασφαλείας όπως κλειστό κύκλωμα καμερών, αναλυτική καταγραφή αντικειμένων με φωτογραφικών αρχεία, αλλά και κάνουν έλεγχο για τους υπαλλήλους τους, προτείνουν ειδικοί. Όμως, τόνισε ο Μπραντ, «είναι αδύνατο να γίνεται σωματική έρευνα όταν σχολούν οι υπάλληλοι». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Πολιτισμός / Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – τη «γοργόνα» που δάμασε τους… μάγκες

Ήταν η ηθοποιός, που διέπρεψε ως ντάμα, δίπλα σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς και ωραίους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά, η μοιραία γυναίκα, σε ρόλους σύνθετους, αλλά ακόμη και στην απαιτητική κωμωδία
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού τού Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί

Πολιτισμός / Ξεκίνησε η επισκευή του σπιτιού του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί

Πιεζόμενος από τα συνεχή δημοσιεύματα στον ελληνικό και τουρκικό Τύπο αλλά και από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του σπιτιού ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Δεν θα μπορούσε να πανηγυρίσει εν μέσω πολέμων, είπε η Χαν Γκανγκ για τη νίκη της

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας: Δεν θα μπορούσα να πανηγυρίσω εν μέσω πολέμων, είπε η Χαν Γκανγκ στον πατέρα της για το βραβείο

Εξεπλάγη τόσο που θεώρησε ότι ήταν απάτη, αποκάλυψε ο πατέρας της - Μέσα σε λίγες ώρες εξαντλήθηκαν τα βιβλία της σε όλο τον κόσμο, και στην Αθήνα
LIFO NEWSROOM