LIVE!

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας Facebook Twitter
Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Φωτο: Gisela Schober/ Getty images
0

Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, η πιο εμβληματική μορφή του μετακομμουνιστικού θεάτρου στην Πολωνία και ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ευρώπης σήμερα, είναι ο αποδέκτης του Χρυσού Λέοντα της Μπιενάλε θεάτρου της Βενετίας για το συνολικό του έργο.

Ο ασημένιος Λέοντας απονεμήθηκε στον/ην Βρετανό/ή  Κέι Τέμπεστ, περφόρμερ, μουσικό, ποιητή/τρια, θεατρικό/ή συγγραφέα και ερμηνευτή/τρια.

Ο Διοικητικό Συμβούλιο της Μπιενάλε της Βενετίας ενέκρινε τα βραβεία με την αποδοχή της πρότασης των Stefano Ricci και Gianni Forte, διευθυντών της διοργάνωσης. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου.

«Για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι - σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής- υπήρξε υπέρμαχος μιας βαθιάς ανανέωσης της ευρωπαϊκής θεατρικής γλώσσας. Χρησιμοποιώντας κινηματογραφικές αναφορές, μια πρωτότυπη χρήση βίντεο και εφεύροντας νέες μορφές ψυχαγωγίας που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του δεσμού μεταξύ του έργου και του κοινού, ο Βαρλικόφσκι ενθαρρύνει με το έργο του τον θεατή να διαρρήξει το φόντο της ζωής που παρουσιάζει επί σκηνής και να ανακαλύψει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό».

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας Facebook Twitter
(A)pollonia (2009). Η παράσταση παίχτηκε στη Στέγη το 2011. Φωτο: Stefan Okołowicz

Οι διευθυντές την Μπιενάλε τον αποκαλούν «έναν ελεύθερο καλλιτέχνη» που παρουσιάζει τις θεατρικές του παραγωγές σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο - από την Ευρώπη έως την Αμερική - και με τις λυρικές του παραγωγές να κάνουν στις πιο σημαντικές όπερες - από το Παρίσι έως το Λονδίνο και το Σάλτσμπουργκ. Ο Βαρλικόσφσκι με μόνιμη θεατρική του στέγη το Nowy Teatr, στο Μοκοτόφ της Βαρσοβίας, μια πολιτιστική νησίδα με παγκόσμιο κύρος και τόπο πνευματικών ανταλλαγών και αισθητικών εμπειριών όπως γράφει το σκεπτικό της βράβευσης,  «μας προσφέρει το όραμα μιας κοινωνίας που απειλείται από ριζοσπαστικές αλλαγές και ολοένα και περισσότερο πολιορκείται από μια άρχουσα τάξη φανατικών, τονίζοντας τη βία στις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και την επείγουσα ανάγκη να μας δοθεί το συναίσθημα μιας αγνής και απλής επιθυμίας για αγάπη». Ο Βαρλικόφσκι φέρνει τα κλασικά κείμενα στο σήμερα και τα φωτίζει, αναδεικνύοντας τις φωνές των προσώπων μέσα σε αυτά που δεν έχουν διέξοδο, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους και τα συνδέει με τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας.

Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι γεννήθηκε στην Πολωνία το 1962. Σε συνεργασία με τη σκηνογράφο Malgorzata Szczęśniak, ο Βαρλικόφσκι δημιουργεί εξαιρετικές θεατρικές εικόνες στις παραστάσεις του. Μέσα από τη σκηνοθετική μεθοδολογία του οδηγεί τους ηθοποιούς να φθάσουν στα βαθύτερά τους δημιουργικά στρώματα. Έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος προσέγγισης της σκηνοθεσίας του Σαίξπηρ με  το σκηνοθετικό του έργο να περιλαμβάνει επίσης μια ανατρεπτική ερμηνεία της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, ενώ είναι επίσης γνωστός ως σκηνοθέτης σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων. Η παραγωγή του Καθαροί Πια της Σάρα Κέιν, η οποία παρουσιάστηκε το 2002 στο Φεστιβάλ Αβινιόν και στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αμερικής στο Μόντρεαλ, διακρίθηκε ευρέως και στάθηκε σταθμός για τη διεθνή παρουσία του Βαρλικόφσκι.

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας Facebook Twitter
Η παράσταση We Are Leaving παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018. Φωτο: Magdalena Hueckel

Υπογράφει τις πρώτες του παραστάσεις το 1989, σε ηλικία 27 ετών, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φιλοσοφία και την ιστορία στην Κρακοβία και στο γαλλικό και ελληνικό θέατρο στη Σορβόννη. Από το 2008 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Νέου Θεάτρου (Nowy Teatr) στη Βαρσοβία, όπου έχει σκηνοθετήσει μέχρι στιγμής τέσσερεις παραστάσεις, βασισμένες σε πολυδιάστατες διασκευές κειμένων: (A)pollonia (2009), The End (2010), African Tales by Shakespeare (2011) και Kabaret warszawski (2013). Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια δραματουργική διασκευή του Εις Αναζήτηση του Χαμένου Καιρού του Μαρσἐλ Προυστ. Στο Νέο Θέατρο ο Βαρλικόφσκι έχει αναπτύξει μια εντελώς δική του θεώρηση για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το θέατρο στην κοινωνία, εμπλέκοντας και το κοινό στη συζήτηση αυτή. Το σύνθημα του θεάτρου του είναι «Δραπετεύοντας από το θέατρο».

Οι θεατρικές παραγωγές του Βαρλικόφσκι παρουσιάστηκαν στα σημαντικότερα φεστιβάλ: Φεστιβάλ Αβινιόν, Festival Prensa de Otoño στη Μαδρίτη, το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το Wiener Festwochen, το Next Wave Festival BAM στη Νέα Υόρκη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το International Theatre Festival Santiago a Mil στη Χιλή, το International Theatre Festival PoNTI στο Πόρτο, το XXI Seoul Performing Arts Festival στη Νότιο Κορέα, το Festival Bitef στο Βελιγράδι.

Ένα ξεχωριστό πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας του Κριστόφ Βαρλικόφσκι είναι η όπερα. Ο Βαρλικόφσκι σκηνοθετεί στις σπουδαιότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης, όπως τη La Monnaie στις Βρυξέλλες, την Εθνική Όπερα Παρισιού και τη Bayerische Staatsoper στο Μόναχο. Η προσπάθειά του για «επαναθεατρικοποίηση» (retheatralisation) της όπερας τον καθιστά ως έναν από τους πιο επαναστατικούς σκηνοθέτες όπερας. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει : Ιφιγένεια η Εν Ταύροις, Υπόθεση Μακρόπουλος, Πάρσιφαλ, Γυναίκα χωρίς σκιά, Μήδεια, Λούλου και Ντον Τζιοβάνι.

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας Facebook Twitter
Σκηνή από την παράσταση The End στο Nowy Teatr.

Όσο για τον/ην Κάι Τέμπεστ, η επιτροπή τον/ην θεωρεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες, πολλά υποσχόμενες φωνές που αναδείχθηκε μέσα από την ποίηση τα τελευταία χρόνια και μπορεί επί σκηνής να διατυπώσει με θάρρος και τόλμη με μια διαυγή ματιά τις αγωνίες, τη μοναξιά, φόβους και τον επισφαλή τρόπο ζωής για τους αφανείς και αόρατους του κοινωνικού ιστού – μιλώντας για την ταυτότητα, την υποκρισία και την περιθωριοποίηση που υφίστανται και σχολιάζοντας τη σημερινή επικρατούσα, καταπιεστική ηθική.

Ο/Η Κάι Τέμπεστ με υποψηφιότητα για τα Brit Awards 2018 και πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις και μια από τους/τις καλύτερες περφόρμερ -ποιητές/τριες της Βρετανικής σκηνής ανακοίνωσε την αλλαγή του ονόματός της τον Αύγουστο του 2020 με δήλωση ότι είναι non binary με τη δήλωση ότι στο παρελθόν προσπάθησε να γίνει «αυτό που νόμιζα ότι ήθελαν οι άλλοι να είμαι έτσι ώστε να μην διακινδυνεύω την απόρριψη».

Το Book of Traps & Lessons είναι η τελευταία από τις θρυλικές αναγνώσεις του/της Τέμπεστ που θα παρουσιαστεί ως πρεμιέρα της στην Ιταλία, στη 49η Μπιενάλε θεάτρου, στις 9 Απριλίου.

Αποδέκτες του Χρυσού Λέοντα έχουν υπάρξει στο παρελθόν η Αριάν Μνουσκίν, ο Τόμας Οστερμάγιερ, ο Λούκα Ρονκόνι, ο Ρομέο Καστελούτσι, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, Ο Ντέκλαν Ντόνελαν, ανάμεσα σε άλλους.

Στον Κριστόφ Βαρλικόφσκι ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την παράσταση Oczyszczeni". Φωτο: Stefan Okołowicz / Wrocławski Teatr Współczesny
Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστόφ Βαρλικόφσκι: "Εσείς οι Έλληνες είσαστε ειδικοί στο να κατασκευάζετε ήρωες."

Συνεντεύξεις / Κριστόφ Βαρλικόφσκι: "Εσείς οι Έλληνες είσαστε ειδικοί στο να κατασκευάζετε ήρωες."

Η θυσία μιας γυναίκα που, στην προσπάθειά της να σώσει είκοσι πέντε Eβραίους από τους Ναζί, πιάστηκε κι εκτελέστηκε μετά την άρνηση του πατέρα της να πάρει τη θέση της στο απόσπασμα, προσέφερε στον Πολωνό σκηνοθέτη του πρωτοποριακού θεάτρου Κριστόφ Βαρλικόφσκι παραλληλισμούς με την Άλκηστη και την Ιφιγένεια, τις οποίες έχει εντάξει στην παράσταση (A)pollonia.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να είναι γκέι»: Η Rosalía σχολιάζει με χιούμορ τι την ελκύει στους άντρες

Πολιτισμός / «Να είναι γκέι»: Η Rosalía σχολιάζει με χιούμορ τι την ελκύει στους άντρες

Η Rosalía απάντησε με χιούμορ ότι η ποιότητα που εκτιμά περισσότερο σε έναν άντρα είναι «να είναι γκέι», σε συνέντευξή της στο Spotify. Η ατάκα έγινε viral, ενώ η ίδια μίλησε και για την έλξη πέρα από τα στερεότυπα φύλου.
THE LIFO TEAM
BERLINALE TRICIA TUTTLE

Πολιτισμός / Berlinale: Η Tricia Tuttle παραμένει στη θέση της διευθύντριας του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου

Η Tuttle παραμένει στη θέση της παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης από κάποιους σκηνοθέτες στην πρόσφατη τελετή απονομής, με το φεστιβάλ να διευκρινίζει ότι οι «συστάσεις» του εποπτικού συμβουλίου δεν συνιστούν υποχρέωση επιβολής νέου κώδικα δεοντολογίας
THE LIFO TEAM
Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Πολιτισμός / Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Το Kunsthaus Zurich παρουσιάζει από 6 Μαρτίου έως 31 Μαΐου τη μεγάλη έκθεση «Laboratory of Lust» αφιερωμένη στον Βέλγο συμβολιστή Félicien Rops. Με έργα που συνδυάζουν ερωτισμό, σάτιρα και σατανική αλληγορία, ο καλλιτέχνης της belle époque επανεξετάζεται σήμερα μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης συζήτησης για το βλέμμα, την εξουσία και την αναπαράσταση του σώματος.
THE LIFO TEAM
Πριν το Girl Power: Η Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Πολιτισμός / Πριν το Girl Power: Η άγνωστη φωτογράφιση της Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Δύο χρόνια πριν το “Wannabe” και το παγκόσμιο Girl Power, η Geri Halliwell φωτογραφιζόταν ως Barbarella σε ένα λονδρέζικο σπίτι. Η εικόνα του 1994, τραβηγμένη από τη Soulla Petrou, επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, φωτίζοντας τη στιγμή πριν η ποπ περσόνα της Ginger Spice μετατραπεί σε παγκόσμιο brand.
THE LIFO TEAM
Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Πολιτισμός / Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Η Christina Applegate αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της ότι ο ρόλος της ως Kelly Bundy στο «Married… with Children» επιδείνωσε την ανορεξία της. Η ηθοποιός περιγράφει την πίεση να παραμένει «size 0» και επανεξετάζει τη σεξουαλικοποίηση των 90s sitcoms μέσα από τη σημερινή οπτική.
THE LIFO TEAM
«Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Πολιτισμός / «Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Σε συνέντευξή του στο Variety, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μιλά για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη σχέση μας με την αλήθεια.
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιο, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Η Maggie Gyllenhaal αποκαλύπτει: «Η Warner μού είπε ότι δεν μπορώ να βάλω τον Frankenstein να γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Πολιτισμός / «Η Warner απαίτησε ο Frankenstein να μη γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Η Maggie Gyllenhaal αποκάλυψε ότι οι προβολές δοκιμής του «The Bride» οδήγησαν σε παρεμβάσεις της Warner Bros. σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική βία στην ταινία, ανοίγοντας συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στη δημιουργική πρόθεση και τις εμπορικές ανησυχίες ενός μεγάλου στούντιο.
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Πολιτισμός / Καπέλα Σιξτίνα: Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου υπέστη ζημιές από ανθρώπινο ιδρώτα

Περίπου 30 συντηρητές χρησιμοποιούν ελαφρύ ιαπωνικό χαρτί εμποτισμένο με απεσταγμένο νερό για να αφαιρέσουν απαλά και να απορροφήσουν την πατίνα του έργου, σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΤΟΪ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Πολιτισμός / Τατόι: Προχωρά η έκθεση στο Ανάκτορο του πρώην Βασιλικού Κτήματος μετά το «ναι» του Συμβουλίου Μουσείων

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως η ταχεία πρόοδος στην τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων από τις Συλλογές Τατοΐου κατέστησε αναγκαίο τον εμπλουτισμό και την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη πληρότητα η σημασία των ευρημάτων
THE LIFO TEAM