Στο μουσείο Mauritshuis οι επισκέπτες όχι μόνο θα βλέπουν αλλά θα μυρίζουν τα έργα

Στο Mauritshuis οι επισκέπτες όχι μόνο θα βλέπουν αλλά θα μυρίζουν τα έργα Facebook Twitter
Οι πίνακες του Mauritshuis θα ...μυρίζουν
0

Μόλις ανοίξει ξανά το Mauritshuis, ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου για τα έργα του Βερμέερ και του Ρέμπραντ και φυσικά τη διάσημη «Καρδερίνα» του Κάρελ Φαμπρίτσιους, στη Χάγη στις 29 Αυγούστου 2021, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα αγαπημένα τους έργα αλλά και να τα μυρίσουν.

Οι επιμελητές του μουσείου ετοιμάζουν ένα πρωτότυπο πείραμα-πρότζεκτ επιχειρώντας να απαθανατίσουν τη ζωή του δέκατου έβδομου αιώνα και τις μυρωδιές του, που πολλές από αυτές έχουν εξαφανιστεί. Τι αρωματικές συνθέσεις έχουν τα έργα τέχνης; Αναρωτιούνται. Και πόση σημασία έχει η όσφρηση για να καταλάβουμε ή να συνδεθούμε με ένα έργο τέχνης;

Η έκθεση με τίτλο "Smell the Art: Fleeting – Scents in Colour", περιλαμβάνει αρωματικά σπρέι που, με το πάτημα ενός ποδοδιακόπτη, απελευθερώνουν τη μυρωδιά ενός πίνακα.

Τι μπορεί να μυρίζει ένα ειδυλλιακό τοπίο που δε μπορεί να συλλάβει το μάτι μας;

Στο Mauritshuis οι επισκέπτες όχι μόνο θα βλέπουν αλλά θα μυρίζουν τα έργα Facebook Twitter
Jan van der Heyden, Άποψη του Oudezijds Voorburgwal με το Oude Kerk στο Άμστερνταμ, περ. 1670. Πάνελ, 41,4 x 52,3 cm. Mauritshuis, Χάγη (Mauritshuis)

Οι επιμελητές για παράδειγμα παρατήρησαν ότι στο έργο View of Oudezijds Voorburgwal with the Oude Kerk in Amsterdam στην ήρεμη και καθαρή εικόνα με κύκνους, όμορφα κτίρια και μια βάρκα να πλέει στα ήρεμα νερά που έχει ζωγραφίσει ο Jan van der Heyden, μια γυναίκα πλένει ασπρόρουχα στο ποτάμι εκεί που εκβάλλουν και τα νερά μιας αποχέτευσης. Ο θεατής μένει μόνο στην εικόνα ενός καθαρού καναλιού και δε σκέφτεται ότι η πόλη και κάθε άλλη απεικόνιση έχει τη δική της οσμή, οσμές σώματος και αρώματα λουλουδιών, αρώματα από μακρινές χώρες, μπαχαρικά και καπνό, εξαφανισμένες μυρωδιές σήμερα, όπως λουλάκια και παλιά λευκαντικά ή σαπούνια.

Οι αρωματικές συνθέσεις που συνοδεύουν τους πίνακες του 17ου αιώνα που έχουν επιλεγεί για την έκθεση, θέλουν να αναδείξουν την οσφρητική εμπειρία μέσα από μια ιστορική έρευνα για τη μυρωδιά που πραγματοποιεί το μουσείο αλλά και να αναδείξουν μια αίσθηση που είναι εν ύπνω όταν κάνουμε επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Η σχεδόν εκκεντρική αυτή έκθεση επισημαίνει τη σημασία που δίνουν οι άνθρωποι στις οσμές και τη σύνδεση τους με τα γεγονότα της ζωής μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα η εμπειρία του να μυρίσουν τους πίνακες θα τους μείνει αλησμόνητη και μάλλον θα τους καταπλήξει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μουσείο επιχειρεί να συνδέσει έργα τέχνης με αρώματα. Μια έκθεση που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη όσφρηση των επισκεπτών, το "The Art of Scent", έκανε το ντεμπούτο της στο Μουσείο Τεχνών και Σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη το 2012. Το Λούβρο στρατολόγησε τους κορυφαίους αρωματοποιούς για να δημιουργήσει αρώματα εμπνευσμένα από τα διάσημα έργα τέχνης του, αλλά το Ολλανδικό μουσείο θέλει να παρουσιάσει και το ρόλο του αρώματος στην ολλανδική ζωή του 17ου αιώνα. Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων ανακάλυπταν τα μύρα και τη μυρωδιά του κεχριμπαριού, ο κλήρος απέφευγε και στηλίτευε τη χρήση αρωματικών λιβανιών στις εκκλησίες.

«Η αίσθηση της μυρωδιάς είναι συνδεδεμένη με συναισθήματα και αναμνήσεις, σε αντίθεση με την όραση και τις άλλες αισθήσεις που έχουν λιγότερη σύνδεση με τη μνήμη και το συναίσθημα» λένε οι επιμελητές.

Στην έκθεση «Fleeting – Scents in Color», θα υπάρχουν και τέσσερα αρώματα που θα μπορεί να παραγγείλει το κοινό για να μυρίσει και από το σπίτι του τους πίνακες όταν η έκθεση παρουσιαστεί και ψηφιακά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM
Ο Μπονγκ Τζουν Χο στέλνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ, την Άϊο Εντεμπίρι και τον Βέρνερ Χέρτσογκ στον βυθό

Πολιτισμός / Μπονγκ Τζουν Χο: Σκηνοθέτησε τα «Παράσιτα». Τώρα γυρίζει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Το Ally, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του δημιουργού των Παράσιτων, βρήκε τις φωνές του. Μπράντλεϊ Κούπερ, Άγιο Εντεμπίρι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Φιν Γούλφχαρντ, Ρέιτσελ Χάουζ και Βέρνερ Χέρτσογκ μπαίνουν στον υποθαλάσσιο κόσμο μιας μικρής σουπιάς που θέλει να φτάσει στην επιφάνεια.
THE LIFO TEAM
Στα 82 της, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Πολιτισμός / H Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στις Κάννες σαν να μην έφυγε ποτέ

Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, η Κατρίν Ντενέβ επιστρέφει στο φεστιβάλ που έχτισε τον μύθο της. Στα 82 της, δεν εμφανίζεται ως ζωντανό μνημείο του γαλλικού σινεμά, αλλά ως μια ηθοποιός που εξακολουθεί να δουλεύει, να διαλέγει και να παραμένει αινιγματική.
THE LIFO TEAM
Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Πολιτισμός / Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Eurovision ως διπλωματικό όπλο

Μεγάλη έρευνα των New York Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετώπισε τη Eurovision ως πεδίο διεθνούς επιρροής, με κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, διπλωματικές επαφές και οργανωμένη κινητοποίηση ψήφων. Λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση στη Βιέννη, η EBU βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην ιστορία του διαγωνισμού.
THE LIFO TEAM
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Πολιτισμός / Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει έναν νέο Μολιέρο;

Στις Βερσαλλίες ανέβηκε ένα «νέο» έργο του Μολιέρου, μόνο που αυτή τη φορά στη συγγραφή βοήθησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το Molière Ex Machina, πείραμα της Σορβόννης, του Théâtre Molière Sorbonne, του Obvious και της Mistral AI, φαντάζεται τον Γάλλο δραματουργό να σατιρίζει έναν απατεώνα αστρολόγο, την ανθρώπινη ευπιστία και τις ψευδείς βεβαιότητες της εποχής μας.
THE LIFO TEAM