SOS για το Μουσείο του Λούβρου: Σε δεινή κατάσταση, χρειάζεται ανακαίνιση

SOS για το Μουσείο του Λούβρου: Σε δεινή κατάσταση, χρειάζεται ανακαίνιση Facebook Twitter
Μουσείο του Λούβρου/ Pexels
0

Για «ζημιές, φθορά και κορεσμό» κάνει λόγο η εφημερίδα Le Parisien για το Μουσείο του Λούβρου, αναφερόμενη σε μια «εμπιστευτική έκθεση που προειδοποιεί για την κατάστασή του».

«Εμπιστευτικό σημείωμα της διευθύντριας του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου, που απευθύνεται στον υπουργό Πολιτισμού, προειδοποιεί για περισσότερες ζημιές και την ανάγκη για μεγάλα έργα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το θέμα είναι τεράστιο» γράφει η γαλλική εφημερίδα για το Μουσείο του Λούβρου, που φαίνεται να «ζητά» επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών και ανακαίνισης των εκθεσιακών χώρων για την καλύτερη προστασία των αμέτρητων έργων τέχνης που φιλοξενεί.

Χτισμένο στα τέλη του 12ου αιώνα, το παλάτι του Λούβρου ήταν επί αιώνες η επίσημη κατοικία των βασιλέων της Γαλλίας, μέχρι που ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ το εγκατέλειψε για να εγκατασταθεί στις Βερσαλλίες. Το 1793 μετατράπηκε σε μουσείο για τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης. Πέρυσι, το Μουσείο του Λούβρου υποδέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Όλοι τους πέρασαν από την εμβληματική είσοδο, σε σχήμα πυραμίδας, την οποία εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι. Ακόμη και αυτή η σύγχρονη προσθήκη έχει γίνει πλέον δυσλειτουργική, αφού το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της γυάλινης πυραμίδας.

Σε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Le Parisien, η διευθύντρια του μουσείου Λοράνς ντε Καρ προειδοποίησε ότι οι εγκαταστάσεις του είναι σε δεινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας προβλήματα όπως διαρροές νερού και «ανησυχητικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των έργων τέχνης». Η επικεφαλής του μουσείου δεν διστάζει να παραδεχθεί πως η επίσκεψη στο Λούβρο έχει γίνει πλέον «δοκιμασία» για τους τουρίστες: ορισμένα έργα τέχνης είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω ελλιπούς σήμανσης, απουσιάζουν χώροι ανάπαυλας για τον επισκέπτη, ενώ δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής.

Σχεδιασμένο να δέχεται 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το Μουσείο του Λούβρου κατέγραψε ρεκόρ το 2018 με 10,2 εκατ. επισκέπτες. Η σημερινή διευθύντρια, η οποία διορίστηκε το 2021, έχει επιβάλει όριο 30.000 επισκεπτών ημερησίως ώστε να αποτρέψει τον συνωστισμό. Εκτός από τη ριζική ανακαίνιση, εξετάζεται επίσης η κατασκευή νέας πτέρυγας για την περίφημη Μόνα Λίζα, καθώς και μια νέα είσοδος στο ανατολικό άκρο του μουσείου προκειμένου να αποσυμφορηθεί η είσοδος της Πυραμίδας.

Στην επιστολή της Λοράνς ντε Καρ δεν γίνεται αναφορά στο ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης, αλλά το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM μεταδίδει πως το κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεχομένως το ποσό αυτό να προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2025.

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM