Σκληρή επίθεση Λάγκερφελντ στην Μέρκελ - Την κατηγορεί για τους νεοναζί και την άνοδο της ακροδεξιάς

Σκληρή επίθεση Λάγκερφελντ στην Μέρκελ - Την κατηγορεί για τους νεοναζί και την άνοδο της ακροδεξιάς Facebook Twitter
0

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, οργισμένος από τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, που κατά τη γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο, είπε ότι θα αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα «αν αυτό συνεχιστεί», σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point.

«Ήταν ανάγκη να πει η Μέρκελ ότι έπρεπε η χώρα να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες; Πρέπει να διατηρείται στη μνήμη το παρελθόν της Γερμανίας. Απεχθάνομαι τη Μέρκελ που το ξέχασε αυτό», δήλωσε ο σχεδιαστής επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις του σε βάρος της καγκελαρίου.

«Η καγκελάριος θέλησε να δώσει μια καλή εικόνα, αυτή την πλευρά της ως κόρης πάστορα που δεν ανέχεται το κακό που η Γερμανία έκανε στους άλλους το 1933. Το παράδοξο είναι ότι εκείνη θέλοντας να διορθώσει αυτό το κακό, το οδηγεί γρήγορα στην εξουσία. Το AfD ήταν ανύπαρκτο και με μια μόνο φράση τού έδωσε ύπαρξη χάνοντας δύο εκατομμύρια εκλογείς και στέλνοντας στο κοινοβούλιο 100 από αυτούς τους νεοναζί», πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel.

«Αν αυτό συνεχιστεί, αποποιούμαι τη γερμανική εθνικότητα. Δεν θέλω πλέον να ανήκω σε αυτή τη λέσχη των νεοναζί», πρόσθεσε ο σχεδιαστής μόδας.

«Εντούτοις, δεν θέλω να γίνω Γάλλος. Δεν μου αρέσουν τα έθνη, είμαι κοσμοπολίτης. Δεν αισθάνομαι Γερμανός, είμαι Βορειοευρωπαίος», δηλώνει ο σχεδιαστής που γεννήθηκε στο Αμβούργο.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Λάγκερφελντ είχε δηλώσει ωστόσο σε συνέντευξη στο περιοδικό Madame Figaro ότι αισθανόταν "τελείως" Γερμανός. «Ναι, είμαι τελείως Γερμαναράς, ένας Γερμαναράς από τη Βαϊμάρη, εκσυγχρονισμένος. Αυτό είναι μέσα στα γονίδιά μου και δεν με ενοχλεί καθόλου. Και δεν οφείλεται στις ανοησίες που κάνει η Μέρκελ που θέλω να πάψω να είμαι Γερμανός».

Τον Νοέμβριο, άλλες δηλώσεις του σχεδιαστή για τους μετανάστες, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει "εχθρούς" των Εβραίων και για την  Μέρκελ, τις οποίες έκανε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο C8, είχαν προκαλέσει αίσθηση. «Δεν γίνεται, παρότι έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες μεταξύ των δύο γεγονότων, να σκοτώνουν εκατομμύρια Εβραίους για να φέρουν στη συνέχεια εκατομμύρια από τους χειρότερους εχθρούς τους», είχε δηλώσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΝΤΩΡ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΛΥΠΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Πολιτισμός / Ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ: Νέα ευρήματα από το πλοίο του Έλγιν - Βρέθηκε θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα;

Το μπρίκι ΜΕΝΤΩΡ, που βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα νοτιοανατολικά των Κυθήρων, ήταν ένα από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν
THE LIFO TEAM
Το Ελληνικό Περίπτερο στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia

Πολιτισμός / Το Ελληνικό Περίπτερο στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia

Το Ελληνικό Περίπτερο στα Giardini της Βενετίας μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη, τον εικαστικό και αρχιτέκτονα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia με το έργο «Escape Room», από τις 9 Μαΐου έως τις 22 Νοεμβρίου 2026. 
THE LIFO TEAM
Τι σημαίνει όταν μια αρχαία κοινωνία θάβει παιδιά σαν πολεμιστές;

Πολιτισμός / Τι σημαίνει όταν μια αρχαία κοινωνία θάβει παιδιά σαν πολεμιστές;

Η ανακάλυψη δύο παιδικών ταφών με χάλκινα πολεμικά ζωνάρια στην Ποντεκανιάνο της Ιταλίας ξαναφέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα για το πώς μια αρχαία κοινωνία απέδιδε κύρος, ρόλους και μέλλον ακόμη και στα παιδιά.
THE LIFO TEAM