Σε μποϊκοτάζ του νέου Avatar καλούν οργανώσεις Αυτόχθονων Αμερικανών

Σε μποϊκοτάζ του νέου Avatar καλούν οργανώσεις Αυτόχθονων Αμερικανών Facebook Twitter
0

Το κίνημα εναντίον του “Avatar” είχε ξεκινήσει μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας, όταν είχαν δημοσιευτεί στον Guardian δηλώσεις του σκηνοθέτη της ταινίας για την φυλή (ή το έθνος) των Ινδιάνων Σιου, τις οποίες εκπρόσωποι των Ινδιάνων της Αμερικής είχαν χαρακτηρίσει «ρητορική κατά των αυτοχθόνων».

Παρότι ο Τζέιμς Κάμερον είχε δηλώσει τότε ότι οι Αυτόχθονες Αμερικανοί υπήρξαν «η κινητήρια δύναμη» για το σενάριο της ταινίας, υπήρξε ένα επίμαχο κομμάτι της συνέντευξής του που προκάλεσε αντιδράσεις. «Πιστεύω πως αν οι Σιου μπορούσαν να δουν το μέλλον και τη μοίρα των απογόνων τους, θα είχαν πολεμήσει πολύ πιο σκληρά τότε», είχε πει.

Δώδεκα χρόνια μετά, οι δηλώσεις του επανήλθαν στην επιφάνεια με την κυκλοφορία του σίκουελ της ταινίας με τίτλο “Way of Water” που προβάλλεται αυτή την στιγμή παντού στον πλανήτη. Μαζί επανήλθαν και οι αντιδράσεις, πιο έντονες αυτή τη φορά.

«Όπως φαίνεται να μας λέει, ο Τζέιμς Κάμερον δημιούργησε το ‘Avatar’ προκειμένου να εμπνεύσει τους νεκρούς προγόνους μου να ‘πολεμήσουν πιο σκληρά’», δήλωσε η ινδιάνικης καταγωγής Johanna Brewer, καθηγήτρια computer science στο Smith College. «Άντε πηδήξου φίλε κι εσύ και το σύμπλεγμα του σωτήρα σου».  

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM