«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ο τίτλος της νέας έκθεσης στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ο τίτλος της νέας έκθεσης στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς Facebook Twitter
0

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει ο ιστορικός χώρος της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς. 

Η έκθεση με τίτλο «Ποτέ Ξανά Πόλεμος» αποτελεί μια άηχη αντιπολεμική διαμαρτυρία της καλλιτεχνικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας. 

Το καλλιτεχνικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. και  θα προηγηθεί επιτόπια εισήγηση στον κλειστό χώρο του μνημείου με εξιστόρηση των δραματικών γεγονότων από την Ειρήνη Ρηνιώτη, υπεύθυνη του Μουσείου της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς.  

Δυο σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί, η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου με ισχυρή κοινωνική συνείδηση μέσα από τη σύζευξη δυο διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων, αποκαλύπτουν μια απόκοσμη εικαστική αναδρομή με αφετηρία τις απαρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έως τις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις. Αποτίνουν με το καλλιτεχνικό τους έργο φόρο τιμής στους 75 πεσόντες, του Μπλόκου της Κοκκινιάς,  αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον  κατακτητή. Οι δημιουργοί, με ωμότητα και οικονομία αποστρέφονται την καλλιτεχνική πόζα και την επιτηδευμένα συγκινησιακή ατμόσφαιρα κρατώντας επιφυλάξεις  απέναντι σε ιδεολογικά συστήματα και καλλιτεχνικά ρεύματα, σε κάθε «πρόοδο» χωρίς πραγματικό υπόβαθρο.  

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ο τίτλος της νέας έκθεσης στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς Facebook Twitter

Ο Νίκος Κανόγλου παραλείπει το χρώμα το οποίο θεωρεί ασύμβατο με τα επικριτικά μηνύματα του και επιλεγεί τον δυισμό του μαύρου και του λευκού για τις απεικονίσεις του ως οικουμενικό μοτίβο των δυνάμεων της ζωής. Διατρήματα, τα απόκοσμα τοπία αλλοιώσεων και καταστροφών αποτελούν χρονικό μιας ολόκληρης εποχής ενώ ταυτόχρονα έχουν ημερολογιακό χαρακτήρα.    

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ο τίτλος της νέας έκθεσης στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς Facebook Twitter

Η Ματίνα Σταυροπούλου αποδεσμεύεται από την μορφολογική υλοποίηση και καταγράφει συμπυκνωμένα χρωματικά γεγονότα που διαδέχονται τομές και παύσεις. Το χρώμα λειτουργεί συμβολικά σηματοδοτώντας έννοιες και συνέπειες. Ο αρχε-τυπικός συμβολισμός της γυναικείας μήτρας επεκτείνεται και μετατρέπεται σε αιμάσσουσα πληγή ενός ολόκληρου λαού. 

Η καταγραφή και η νοηματοδότηση  των ιστορικών γεγονότων διατηρεί την ιστορία στην συλλογική μνήμη ακέραια. Με ειλικρίνεια και γνησιότητα των αισθημάτων τους δεν επιτρέπουν ούτε στιγμή στις εικόνες  να ξεφύγουν άσκοπα  από το νόημα τους: ποτέ πια.

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ο τίτλος της νέας έκθεσης στην Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς Facebook Twitter

 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζένιφερ Λόπεζ και Φρέντι Κρούγκερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρέντι Κρούγκερ, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζένιφερ Λόπεζ από αύριο στους κινηματογράφους

Το δράμα γύρω από την ηχογράφηση του εμβληματικού άλμπουμ «Nebraska», η μιούζικαλ εκδοχή του «Φιλιού της Γυναίκας Αράχνης», το ντεμπούτο του youtuber Κρις Στάκμαν «Shelby Oaks» και η επανέκδοση του «Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Πολιτισμός / Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Με μια εμφάνιση γεμάτη τόλμη και υπονοούμενα, ο Σουηδός ηθοποιός απέδωσε για ακόμη μία φορά τη φετιχιστική αισθητική της νέας του ταινίας «Pillion»
LIFO NEWSROOM
Οι Times UK για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Τι έγραψαν οι Times για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου

Οι Times δίνουν περισσότερο βάρος στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Μουσείου, ότι η προστασία των Γλυπτών του Παρθενώνα προτάσσεται έναντι κάθε άλλης εκδήλωσης
LIFO NEWSROOM
Σχόλιο Μενδώνη για το δείπνο μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προκλητική αδιαφορία»

Πολιτισμός / Σχόλιο Μενδώνη για το δείπνο μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Προκλητική αδιαφορία»

«Κατ´ επανάληψη και διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού έχει καταδικάσει τα δείπνα, τις δεξιώσεις και τις επιδείξεις μόδας που διοργανώνονται στους χώρους, στους οποίους εκτίθενται μνημεία και έργα τέχνης»
LIFO NEWSROOM