Portals | Πύλη: 59 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκθέτουν στον χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου

Πύλη: Μια έκθεση με 59 καλλιτέχνες στο χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου σημερινή Βιβλιοθήκη της Βουλής Facebook Twitter
Adriana Varejão , Ruina de Charque Lapa, 2001. Λάδι σε ξύλο και πολυουθρεθάνη 176 × 175 × 40 εκ. Eυγενική παραχώρηση Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου. Φωτογραφία © Adriana Varejão | Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και η
0

Με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ, ανοίγει στο κοινό στις 11 Ιουνίου η έκθεση Portals | Πύλη στον αναμορφωμένο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του ΝΕΟΝ.

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αφ’ ενός στην 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση και αφ’ ετέρου στην περίοδο της πανδημίας που συνταράσσει τα κράτη και τις κοινωνίες των ανθρώπων, η έκθεση Portals | Πύλη φιλοδοξεί να αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την αλλαγή και την ανατροπή. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum ofContemporary Art Chicago.

Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy[1], σύμφωνα με το οποίο η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Θεωρώντας ότι το ρήγμα που δημιούργησε η πανδημία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ανοίγει μια πύλη, μένει σε εμάς να πραγματευτούμε τη μετάβασή μας μέσα από αυτήν. «Μπορούμε να επιλέξουμε να την περάσουμε», προτείνει, «σέρνοντας πίσω μας τα κουφάρια από τις προκαταλήψεις και το μίσος μας, την πλεονεξία μας, τις τράπεζες δεδομένων και τις νεκρές ιδέες μας, τα νεκρά ποτάμια και τους μολυσμένους ουρανούς μας. Ή μπορούμε να τη διαβούμε ανάλαφρα, με λίγες αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο».

Η έκθεση Portals | Πύλη πραγματοποιείται στο αναμορφωμένο από τον ΝΕΟΝ κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, το οποίο αναδεικνύεται σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα, ανοιχτό σε όλους. Σε αυτό το χώρο, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τον πλουραλισμό των ιδεών και προσεγγίζουν θέματα για τη συλλογικότητα, την πολιτιστική κατανόηση της ιστορίας και της πολιτικής, το δημόσιο χώρο, το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Πύλη: Μια έκθεση με 59 καλλιτέχνες στο χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου σημερινή Βιβλιοθήκη της Βουλής Facebook Twitter
Adam Pendleton Our Ideas #2, 2018. Μεταξοτυπία μελάνης σε πολυεστερική μεμβράνη Mylar 102,6 x 79,7εκ.. Διαστάσεις μεταβλητές, 32 πλαίσια κατασκευασμένα από τον καλλιτέχνη. Ιδιωτική συλλογή κ. Yaacov Gorsd. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Pendleton Studio © Adam Pendleton, Ευγενική παραχώρηση Pace Gallery

Η έκθεση Portals | Πύλη εξερευνά τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποτίει φόρο τιμής σε έναν κόσμο που χρειάζεται θεραπεία και ενότητα.

Συνολικά 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, με διαφορετικές καταβολές και προέλευση, δημιουργούν έργα με τη χρήση διαφόρων μέσων -εγκαταστάσεις, εικαστικά, γλυπτικά, φωτογραφία και performance- και αναπτύσσουν θέματα όπως η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση, το Σπίτι.

Μεταξύ αυτών, 15 νέες αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για το χώρο του Καπνεργοστασίου εμπλουτίζουν και αναλύουν τις κεντρικές ιδέες της έκθεσης. Οι νέες αναθέσεις είναι προς τους καλλιτέχνες Αναστασία Δούκα, Brendan Fernandes, Elif Kamisli, Πάνο Κοκκινιά, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Glenn Ligon, Μαρία Λοϊζίδου, Teresa Margolles, Ad Minoliti, Duro Olowu, Gala Porras-Kim, Michael Rakowitz, Αλέξανδρο Τζάννη, Adrián Villar Rojas και Danh Võ.

Η Portals | Πύλη θα περιλαμβάνει προγράμματα σχετικά με το κτίριο του Καπνεργοστασίου και την ιστορία του, που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ θα υλοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πύλη: Μια έκθεση με 59 καλλιτέχνες στο χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου σημερινή Βιβλιοθήκη της Βουλής Facebook Twitter
Γιάννης Κουνέλλης, Untitled, 1988. Μικτή τεχνική, (σακιά, πυρίτης, λίθοι) 250 × 180 × 50 εκ.. Ευγενική παραχώρηση Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου. Φωτογραφία Ναταλία Τσουκαλά | Ευγενική παραχώρηση ΝΕΟΝ

Παράλληλα με τη υλική παρουσίαση, θα λειτουργεί και μια διαδικτυακή «πύλη». Η εφαρμογή του ΝΕΟΝ για κινητά θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί αυτόνομα στην έκθεση, να δει εικόνες των έργων και να μάθει πληροφορίες για τα έργα και τους δημιουργούς τους. Επιπλέον, οι χρήστες θα ενημερώνονται για όλες τις παράλληλες δράσεις προκειμένου να μπορέσουν, με ασφάλεια και σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο χώρο του Καπνεργοστασίου. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για iOS και Android.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης 2021, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, για το επετειακό έτος 2021, με σκοπό την ανάδειξη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, της δυναμικής των δημοκρατικών θεσμών στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από τη διάσταση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η συνεργασία των δύο φορέων ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη διευθύντρια του ΝΕΟΝ κ. Ελίνα Κουντούρη, σε εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Πύλη: Μια έκθεση με 59 καλλιτέχνες στο χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου σημερινή Βιβλιοθήκη της Βουλής Facebook Twitter
Sonia Gomes, Magia, 2014. Ραφές, κόμποι, διαφορετικά υφάσματα, δαντέλες και ρετάλια 240 × 215 εκ.. Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και η γκαλερί Mendes Wood DM Σάο Πάολο, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη / © H καλλιτέχνης
Πύλη: Μια έκθεση με 59 καλλιτέχνες στο χώρο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου σημερινή Βιβλιοθήκη της Βουλής Facebook Twitter
Απόστολος Γεωργίου, Untitled, 2020. Δίπτυχο, ακρυλικό σε καμβά 230 x 460 εκ.. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και γκαλερί Rodeo, Λονδίνο / Πειραιάς. Φωτογραφία Στάθης Μαμαλάκης

Συνεργασία Βουλής των Ελλήνων και ΝΕΟΝ

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021

Έκθεση Portals | Πύλη 

Επιμέλεια: Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ και Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago

πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής

Ιούνιος-Δεκέμβριος 2021

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ξέρει ότι ο πλούτος είναι η πιο επικίνδυνη φαντασίωση

Με αφορμή τη νέα της ταινία «Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου», και ενώ ολοκληρώνει στη Μαδρίτη τις παραστάσεις της «Βερενίκης», η Ιζαμπέλ Ιπέρ μιλά για τον πλούτο, την εξουσία, την ελευθερία και το δικαίωμα μιας ηθοποιού να μη χαρίζεται ποτέ ολόκληρη.
THE LIFO TEAM
Η Πενέλοπε Κρουθ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Πολιτισμός / Η Πενέλοπε Κρουθ δεν έχει πάψει να φοβάται. Ούτε να μιλά

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχει δώσει εδώ και καιρό, η Πενέλοπε Κρουθ μιλά για το τίμημα του να παίρνει θέση δημόσια, για τη σιωπή του Χόλιγουντ μπροστά στον πόνο των παιδιών και των αμάχων, για τον φόβο που νιώθει ακόμη στα γυρίσματα, αλλά και για το πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που ετοιμάζει εδώ και τριά χρόνια.
THE LIFO TEAM
Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Πολιτισμός / Η Σαρλίζ Θερόν απαντά στον Τιμοτέ Σαλαμέ: «Σε 10 χρόνια η AI θα μπορεί να κάνει τη δουλειά σου»

Σε συνέντευξή της στους New York Times η Σαρλίζ Θερόν χαρακτήρισε «πολύ απερίσκεπτο» το σχόλιο του Τιμοτέ Σαλαμέ για το μπαλέτο και την όπερα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως μπορέσει κάποτε να αντικαταστήσει έναν ηθοποιό αλλά όχι έναν άνθρωπο που χορεύει ζωντανά πάνω στη σκηνή.
THE LIFO TEAM
Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM