Πλαστοί πίνακες των Γκρέκο, Γκόγια και Μοντιλιάνι κατασχέθηκαν από την ισπανική αστυνομία

Πλαστοί πίνακες των Γκρέκο, Γκόγια και Μοντιλιάνι κατασχέθηκαν από την ισπανική αστυνομία Facebook Twitter
0

Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε πλαστά έργα ζωγραφικής που αποδίδονται στους Ελ Γκρέκο, Μοντιλιάνι και Γκόγια μετά την προσπάθεια ενός εμπόρου να τους πουλήσει για 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλαστά έργα βρέθηκαν στην κατοχή ενός εμπόρου τέχνης με την έδρα του στην επαρχία του Τολέδο, ο οποίος είχε την πρόθεση να πουλήσει τα έργα ως πρωτότυπα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας ιστορικής κληρονομιάς της αστυνομίας Generalitat στη Βαλένθια.

Ο πωλητής, του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, φέρεται να συνεργάστηκε με πολλούς γκαλερίστες και εμπόρους προσφέροντας τα έργα προς πώληση στην Ελβετία, το Μεξικό και τη Γερμανία με αντάλλαγμα προμήθεια 10 τοις εκατό. Οι πιθανοί αγοραστές έχουν ήδη αναζητηθεί.

Το έργο του Μοντιλιάνι, το πορτραίτο μιας γυναίκας, προσφέρθηκε για 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση περιλάμβανε την πλαστή υπογραφή του καλλιτέχνη και παραποιημένα έγγραφα αυθεντικότητας. Το Ινστιτούτο Συντήρησης έργων τέχνης της Βαλένθια βοήθησε στην έρευνα αποδεικνύοντας ότι τα έργα τέχνης είναι πλαστά.

 

Τα έργα των Ελ Γκρέκο και Γκόγια, εν τω μεταξύ, διατιμήθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και 1,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Εμπειρογνώμονες από το Εθνικό Μουσείο del Prado και το Sephardic Museum of Toledo αποφάνθηκαν ότι αυτοί οι πίνακες ήταν μη αυθεντικοί.

Και τα τρία έργα τέχνης έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών εκθέσεων από τα μουσεία, κοινοποιήθηκαν σε ισπανικό δικαστήριο.

«Η διακίνηση πλαστών έργων είναι ένα επίμονο πρόβλημα στην αγορά τέχνης που ανησυχεί τις αστυνομικές υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ιστορικής κληρονομιάς, Antonio López, «αλλά και τους συλλέκτες, εμπόρους τέχνης και τις οικογένειες των καλλιτεχνών που βλέπουν να ανθεί το παράνομο εμπόριο μέσα από μεγάλα κυκλώματα».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν τιμάται μετά θάνατον με αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ

Η προσθήκη του ονόματος του Τσάντγουικ Μπόουζμαν στη Λεωφόρο της Δόξας θεωρείται μία από τις πιο συγκινητικές και δίκαιες αναγνωρίσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας
LIFO NEWSROOM
Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πολιτισμός / Η ισλανδική γλώσσα «σβήνει» από την τεχνητή νοημοσύνη και τα αγγλικά media

Πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας προειδοποιεί ότι η νεολαία εκτίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε αγγλόφωνο περιεχόμενο μέσω TikTok και YouTube, απειλώντας με «ουσιαστική εξαφάνιση» της γλώσσας μέσα σε μία γενιά
LIFO NEWSROOM
Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM