Πλάκα: Σε αυτό το κτίριο θα στεγαστεί το μουσείο Καρόλου Κουν

Πλάκα: Σε αυτό το κτίριο θα στεγαστεί το μουσείο Καρόλου Κουν Facebook Twitter
0

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του μουσείου Καρόλου Κουν, στην Πλάκα. 

Το μουσείο θα στεγαστεί σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Διοσκούρων 7, στην Πλάκα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου, από το υπουργείο στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ίδρυσε ο Κάρολος Κουν το 1942. 

Παράλληλα, θα δοθεί επιχορήγηση ύψους 95.000 ευρώ στο Θέατρο Τέχνης, για των υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η αξιολόγηση, η συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού. 

Πλάκα: Σε αυτό το κτίριο θα στεγαστεί το μουσείο Καρόλου Κουν Facebook Twitter

Αυτό το πολύτιμο υλικό, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή, βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Αυτοψία στο κτίριο που θα στεγάσει το μουσείο Καρόλου Κουν πραγματοποίησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την Μαριάννα Κάλμπαρη (καλλιτεχνική διευθύντρια), τον Κωστή Καπελώνη (νόμιμος εκπρόσωπος) και την Καλή Κυπαρίσση- Παγουλάτου (εκπρόσωπος του ΔΣ) του Θεάτρου Τέχνης. 

Πλάκα: Σε αυτό το κτίριο θα στεγαστεί το μουσείο Καρόλου Κουν Facebook Twitter

Ο Κάρολος Κουν υπήρξε ένας ακάματος οραματιστής και δημιουργός του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη. 

«Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κουστούμια,  Τσαρούχης, Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο, ενός μεγάλου δημιουργού, που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BAFTA AWARDS 2026

Πολιτισμός / Bafta Film Awards 2026: Βωμολοχίες, αμήχανες στιγμές και αρνητικά ρεκόρ - Όσα έγιναν στην τελετή

Τα φετινά βραβεία Bafta χαρακτηρίστηκαν από έναν απρόβλεπτο συνδυασμό επαίνων και αμήχανων στιγμών, καθώς το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε σε έναν μέχρι πρότινος άγνωστο ηθοποιό
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΡΙΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ

Πολιτισμός / Bafta Film Awards 2026: Τι συνέβη με «ρατσιστική βρισιά» που ακούστηκε - Η συγγνώμη του παρουσιαστή

«Ήταν η στιγμή που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Ένας άνδρας φώναξε μια ρατσιστική βρισιά καθώς δύο διάσημοι μαύροι ηθοποιοί απένειμαν ένα βραβείο» σχολιάζει το CNN
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου τιμά την Αγγελική Παπούλια

Πολιτισμός / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου τιμά την Αγγελική Παπούλια

Η διοργάνωση που εδώ και έντεκα χρόνια προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο στη γερμανική πρωτεύουσα φέτος τιμά την καταξιωμένη ηθοποιό και ανοίγει τη συζήτηση για τη γυναικεία και non-binary ταυτότητα στη μεγάλη οθόνη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Πολιτισμός / Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας ψηφιοποιεί χειρόγραφες σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι προστέθηκαν στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας το 1967. Έκτοτε για περισσότερα από 100 χρόνια κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή τους
THE LIFO TEAM