Πέθανε ο σκηνοθέτης των «Air Force One» και «Das Boot», Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Πέθανε ο σκηνοθέτης των «Air Force One» και «Das Boot», Βόλφγκανγκ Πέτερσεν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Γερμανός σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Πέτερσεν.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σευναριογράφος και σκηνοθέτης ήταν γνωστός για ταινίες όπως οι Das Boot, Air Force One και In the Line of Fire.

Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στο σπίτι του, δίπλα στη σύζυγό του Μαρία Μπόργκελ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον μάνατζέρ του.

Αφού σκηνοθέτησε το θρίλερ One of the Other of Us και το queer δράμα Die Konsequenz, ο Πέτερσεν έγινε διάσημος με το Das Boot του 1982, ένα δράμα για ένα γερμανικό υποβρύχιο του Β'ΠΠ.

Η ταινία κέρδισε κοινό και κριτικούς και προτάθηκε για έξι Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου από τον ίδιο.

Ακολούθησε η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, η περιπέτεια φαντασίας The NeverEnding Story. Έγινε διεθνής επιτυχία και τον οδήγησε σε μία αξιοζήλευτη πορεία στο Χόλιγουντ.

Συνεργάστηκε με τον Κλιντ Ίστγουντ στο In the Line of Fire, το οποίο προτάθηκε για τρία Όσκαρ, πριν συνεργαστεί με τον Ντάστιν Χόφμαν το 1995 στο Outbreak και τον Χάρισον Φορντ στο Air Force One του 1997.

Τα επόμενα χρόνια ο Πέτερσεν σκηνοθέτησε την περιπέτεια The Perfect Storm, το πολεμικό έπος της Troy και το remake του Poseidon. Το τελευταίο ήταν μια εμπορική αστοχία ωστόσο.

«Αυτό που μάλλον δεν έπρεπε να κάνω είναι η ταινία Poseidon», είχε πει σε συνέντευξή του το 2016. «Κάποια στιγμή αποτυγχάνεις» είχε παραδεχθεί.

Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα 10 ετών πριν επιστρέψει το 2016 με τη γερμανική κωμωδία Vier gegen die Bank.

Με πληροφορίες του Guardian/Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ