Πέθανε ο σκηνοθέτης των «Air Force One» και «Das Boot», Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Πέθανε ο σκηνοθέτης των «Air Force One» και «Das Boot», Βόλφγκανγκ Πέτερσεν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Γερμανός σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Πέτερσεν.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σευναριογράφος και σκηνοθέτης ήταν γνωστός για ταινίες όπως οι Das Boot, Air Force One και In the Line of Fire.

Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στο σπίτι του, δίπλα στη σύζυγό του Μαρία Μπόργκελ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον μάνατζέρ του.

Αφού σκηνοθέτησε το θρίλερ One of the Other of Us και το queer δράμα Die Konsequenz, ο Πέτερσεν έγινε διάσημος με το Das Boot του 1982, ένα δράμα για ένα γερμανικό υποβρύχιο του Β'ΠΠ.

Η ταινία κέρδισε κοινό και κριτικούς και προτάθηκε για έξι Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου από τον ίδιο.

Ακολούθησε η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, η περιπέτεια φαντασίας The NeverEnding Story. Έγινε διεθνής επιτυχία και τον οδήγησε σε μία αξιοζήλευτη πορεία στο Χόλιγουντ.

Συνεργάστηκε με τον Κλιντ Ίστγουντ στο In the Line of Fire, το οποίο προτάθηκε για τρία Όσκαρ, πριν συνεργαστεί με τον Ντάστιν Χόφμαν το 1995 στο Outbreak και τον Χάρισον Φορντ στο Air Force One του 1997.

Τα επόμενα χρόνια ο Πέτερσεν σκηνοθέτησε την περιπέτεια The Perfect Storm, το πολεμικό έπος της Troy και το remake του Poseidon. Το τελευταίο ήταν μια εμπορική αστοχία ωστόσο.

«Αυτό που μάλλον δεν έπρεπε να κάνω είναι η ταινία Poseidon», είχε πει σε συνέντευξή του το 2016. «Κάποια στιγμή αποτυγχάνεις» είχε παραδεχθεί.

Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα 10 ετών πριν επιστρέψει το 2016 με τη γερμανική κωμωδία Vier gegen die Bank.

Με πληροφορίες του Guardian/Variety

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζόντι Φόστερ, Φίδια και Ζόμπι την Πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους

To γαλλόφωνο πρωταγωνιστικό ντεμπούτο της Αμερικανίδας ηθοποιού «Vie Privee», το δραματικό θρίλερ «We Bury the Dead» από την Αυστραλία και το μεταμοντέρνο ριμέικ του «Anaconda» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

«Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την τέταρτη ανανέωση της θητείας μου έως το 2029», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Γιώργος Κουμεντάκης
THE LIFO TEAM
Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Πολιτισμός / Μπριζίτ Μπαρντό: Η ζωή και η κληρονομιά της κινηματογραφικής σταρ του 20ου αιώνα

Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο, τη μόδα και τη φιλοζωική δράση, ενώ παρά τις προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα
THE LIFO TEAM