Πέθανε ο Νίκος Μίνως- «Το όνομά του είναι συνώνυμο με τη συντήρηση αρχαιοτήτων»

Πέθανε ο Νίκος Μίνως- «Το όνομά του είναι συνώνυμο με τη συντήρηση αρχαιοτήτων» Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Πέθανε ο Νίκος Μίνως, επίτιμος διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. 

Ο Νίκος Μίνως ήταν ο άνθρωπος που έδωσε πνοή στη Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, επισημαίνεται σε ανάρτηση της υπηρεσίας, που τον αποχαιρετά «συγκλονισμένη». 

«Ένας οραματιστής που κατάφερε την αναγνώριση και εδραίωση της επιστήμης της συντήρησης στον ελλαδικό χώρο, μέσα από τη δράση του ως επιστήμονας, καθηγητής και προϊστάμενος της Διεύθυνσης», επισημαίνεται στην ανάρτηση. 

Υπήρξε ένας από τους πρώτους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Ελλάδα, ως απόφοιτος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Λονδίνου, ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα ως υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι την μονιμοποίηση του στο Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων. 

Στη συνέχεια, ο Νίκος Μίνως ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων. Από αρχές της δεκαετίας του 1990 έως τη συνταξιοδότησή του το 2012 διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

«Το έργο του πολυδιάστατο και παραγωγικότατο. Μέσα από τις δημοσιεύσεις και τη δράση του στην Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων κατάφερε να μεταφέρει διεθνείς κανόνες και καλές πρακτικές για τη συντήρηση στην Ελλάδα και να οριοθετήσει το επάγγελμα του συντηρητή στις εγχώριες ανάγκες. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τότε Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αθήνας, διδάσκοντας για αρκετά χρόνια το μάθημα της αγαπημένης του ειδικότητας, τη συντήρηση τοιχογραφίας», αναφέρει ακόμη η ανάρτηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. 

«Ως συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης είχε επισκεφτεί και γνωρίσει πληθώρα μνημείων κατανοώντας τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη σημασία τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», συνεχίζει η ανάρτηση, τονίζοντας πως η εμπειρία του τον μετέτρεψε «σε προστάτη και υπερασπιστή της πολιτιστικής κληρονομιάς» όπως και ότι η θέση του αποτέλεσε «εργαλείο για την έγκαιρη παρέμβαση, τη διάσωση και προστασία των μνημείων». 

«Για κάποιους υπήρξε αυταρχικός, ανένδοτος, απαιτητικός, για άλλους φίλος, εμπνευστής, καθοδηγητής, σύμβουλος, για όλους όμως θα είναι πάντα ο άνθρωπος που το όνομα του είναι συνώνυμο με τη συντήρηση και τη Διεύθυνση και δεν νοείται αναφορά σε ένα από τα δύο χωρίς να έρθει στο μυαλό μας το όνομα του», καταλήγει η ανάρτηση. 

Νίκος Μίνως: «Από τους λίγους ανθρώπους με πληρέστατη γνώση των μνημείων»

Ο Νίκος Μίνως ήταν από τους λίγους ανθρώπους με πληρέστατη γνώση των μνημείων σε όλη την Ελλάδα, επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. 

«Με βαθιά θλίψη, πληροφορήθηκα την αιφνίδια απώλεια του φίλου και συνεργάτη Νίκου Μίνω», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού. «Η προσφορά του στην επιστήμη του, αλλά και ως στελέχους της διοίκησης ήταν πολυετής και παραγωγικότατη», συμπλήρωσε. 

«Απαιτητικός, αλλά και ακατάβλητος επαγγελματίας, κέρδισε επάξια τον σεβασμό ανωτέρων και υφισταμένων και άφησε διακριτό στίγμα και διαρκή παρακαταθήκη», τόνισε η κ. Μενδώνη. 

«Ο Νίκος Μίνως ήταν από τους λίγους ανθρώπους με πληρέστατη γνώση των μνημείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα γνώριζε ένα προς ένα και κατανοούσε τις απαιτήσεις συντήρησής τους. Γνώση που μοιραζόταν, γενναιόδωρα, με τους νεώτερους συναδέλφους του. Αλλά και με τη διδασκαλία του στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τότε ΑΤΕΙ Αθηνών, στην ίδρυση και την ακμή του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά», συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού. 

«Yπήρξε άμεσος συνεργάτης μας, με βαθιά προσήλωση στο αντικείμενό του. Πάντοτε αποκάλυπτε νέες πτυχές και νέες προοπτικές στο αντικείμενο, που τόσο αγάπησε. Χάνουμε έναν φίλο, έναν αφοσιωμένο δημόσιο λειτουργό με τεράστια προσφορά», κατέληξε η κ. Μενδώνη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος. 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM