Πέθανε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Σταύρος Κωνστανταράκος

Πέθανε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Σταύρος Κωνστανταράκος Facebook Twitter
Φωτ. Σταύρος Κωνστανταράκος
0

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Κωνστανταράκος.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 χρονών, σύμφωνα με πληροφορίες στον ύπνο του, ενώ η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Την είδηση του θανάτου του Σταύρου Κωνστανταράκου, έκανε γνωστή η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, της οποίας υπήρξε και στέλεχος, μέσω μίας ανάρτησης στο Facebook την Κυριακή.

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον συνάδελφό μας σκηνοθέτη και σπουδαίο δημιουργό, Σταύρο Κωνστανταράκο. Με εξαιρετικές σπουδές στη Γαλλία, διέτρεξε όλη τη γκάμα της κινηματογραφικής παραγωγής από νεαρός βοηθός έως επώνυμος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, διαφημιστικών, αλλά και της βραβευμένης μεγάλου μήκους ταινίας του, "Εν πλώ". Δίδαξε επί μακρόν σε κινηματογραφικές και δραματικές σχολές, όπως και μέσα από σημαντικά σεμινάρια», αναφέρεται αρχικά στην ανάρτηση.

«Υπήρξε δυναμικό στέλεχος στα πρώτα χρόνια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, εκπρόσωπός της σε διεθνείς κινηματογραφικούς φορείς και έως τώρα επίτιμο μέλος του σωματείου. Η προσωπικότητα του Σταύρου Κωνστανταράκου φορτισμένη πάντα με γνώση, ήθος και με σταθερό το όραμα ενός δίκαιου και καλύτερου κόσμου, θα μας συντροφεύει και θα φωτίζει τους αγώνες μας στον χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης. Υποκλινόμαστε με σεβασμό και αγάπη», καταλήγει.

Ποιος ήταν ο Σταύρος Κωνστανταράκος

Ο Σταύρος Κωνστανταράκος γεννήθηκε το 1941, στο Λάγιο Κροκεών στη Λακωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στην IDHEC στο Παρίσι, μέρος μιας γενιάς που μαζί με τον Θ. Αγγελόπουλο, την Τ. Μαρκετάκη και άλλους, διαμόρφωσε τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη, διευθυντής παραγωγής, μοντερ, συν‑σεναριογράφος σε πάνω από 50 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Σκηνοθέτησε ταινίες ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, διαφημιστικές, τηλεοπτικές και τη μεγάλου μήκους «Εν Πλω» (1985), που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ξεχώρισε για την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα από τον χώρο της αριστεράς, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Δίδαξε επί σειρά ετών στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου (1978–2005) και έκανε σεμινάρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην ΕΡΤ, στο Υπ. Νέας Γενιάς κ.α., ενώ διετέλεσε εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκά και διεθνή κινηματογραφικά όργανα και ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή είχε τονίσει πως «το εμείς είναι η φύση και του κινηματογράφου» – μια άποψη που αντικατοπτρίζει τη συνεργατική του ματιά στον χώρο. Εζησε τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, περιγράφοντας το κλίμα ως «πρόσκαιρο όνειρο που πέρασε». Εκεί γνώρισε την ζωγράφο Άννα Παλιεράκη με την οποία απέκτησαν έναν γιό, τον παραγωγό Λεωνίδα Κωνστανταράκο.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Πολιτισμός / Μια έκθεση με τα άγνωστα και σπάνια υφάσματα που σχεδίασε ο Άντι Γουόρχολ

Για πρώτη φορά στην Ιταλία, εκτίθενται άγνωστες μέχρι σήμερα δημιουργίες του Άντι Γουόρχολ από τη δεκαετία του ’50, αποκαλύπτοντας μια σχεδόν άγνωστη πλευρά του καλλιτέχνη: εκείνη του γραφίστα μόδας και σχεδιαστή υφασμάτων.
LIFO NEWSROOM