Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης Facebook Twitter
Φωτ: ΚΘΒΕ
0

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης με σημαντική καριέρα στον χώρο του θεάτρου.

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Τσακίρη, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σημειώνοντας πως υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και στο κοινό, ηθοποιός, που ανήκε στο δυναμικό του για πολλά χρόνια και το τίμησε με το ταλέντο, το ήθος, τη συνέπεια, τη σεμνότητά του και την τέχνη του.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και επισημαίνει ότι ο εκλιπών υπήρξε ένα από τα παλαιότερα στελέχη του θεάτρου, με συνεχή και πολύχρονη παρουσία στην καλλιτεχνική παραγωγή, «ένας άνθρωπος γλυκός, ευαίσθητος, δοτικός αλλά και μαχητικός που αγωνίστηκε για μια κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Ένας δημιουργικός, σπουδαίος και ανήσυχος καλλιτεχνικά ηθοποιός, που με το υποκριτικό του ταλέντο και τις ερμηνείες του σφράγισε μια ευρεία γκάμα ρόλων αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου».

Τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ υπήρξε η παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάστηκε το 2018 σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Το βιογραφικό του Αλέξανδρου Τσακίρη

Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο), Σερρών, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Λαμίας, Ιωαννίνων και Πατρών, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν του Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Ελλάδα: Λάμπρο Κωστόπουλο, Νίκο Παπαδάκη, Θεόδωρο Εσπίριτου, Δημήτρη Έξαρχο, Σταύρο Ντουφεξή, Γιάννη Καραχισαρίδη, Κώστα Τσιάνο, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη, Κυριακή Σπανού, Τάσο Ράτζο, Μιχάλη Μπούχλη, Νίκο Αρμάο, Δημήτρη Ιωάννου, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Δημητροπούλου, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ιορδανίδη, Βίκτωρα Αρδίττη, Γιάννη Ρήγα, Δήμο Αβδελιώδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ένκε Φεζολλάρι. Συμμετείχε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες: «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Η πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο κύριος με τα γκρι» του Περικλή Χούρσογλου, «Γυναικείες συνομωσίες» του Βασίλη Βαφέα, «Κινητά στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμας |μικρού μήκους ταινία).

Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά «Θύματα ειρήνης» που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Το 2002 δημιούργησε μαζί με την επίσης σπουδαία ηθοποιό του ΚΘΒΕ, την αείμνηστη Κατερίνα Σαγιά, την Μαίρη Μωραϊτοπούλου και την Εύη Δημητροπούλου το «Μικρό Θέατρο» στη Θεσσαλονίκη όπου ανέβασαν πολλές παραστάσεις που εστίαζαν κυρίως σε σύγχρονα πολιτικά κείμενα

   Οι συνεργασίες του με το ΚΘΒΕ:

  • «Δρυς και κουνέλια ανγκορά» του Μάρτιν Βάλζερ Μάρτιν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, 1973 (Τσένκερ)
  • «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, 1974 (Πρώτο αγγόνι του γερο-Τσαμπούνα)
  • «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, 1974 (Βουλευτής)
  • «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώλη, 1975 (Στρατιώτης, Πριντσέσα Γκρέης)
  • «Ο θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου, 1975 (Χορός Παυλικιανών)
  • «Δεσποινίς Τζούλια/ Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, 1975 (Ηθοποιός)
  • «Οι εχθροί» του Μαξίμ Γκόργκυ , σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, 1975 (Εργάτης)»
  • «Η αγωγή των σκουλικιών» - «Η επιδημία» των Γαβριήλ Γαβριήλογλου και Γεωργίου Σουρή, σε σκηνοθεσία Πάνου Χαρίτογλου, 1975 (Γιωργάκης Β')
  • «Ο γάμος» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, 2001, (Κουρέας)
  • «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ , σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή, 2002 (Αντριάν)
  • «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου Άρης, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, 2003 (Λοχίας, αστυνομικός)
  • «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2004 (Στέφανος Καλαφάτης)
  • «Ουζερί Τσιτσάνης, Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2005 (Γιάννης, Μουσικός Ονείρου, Στάθης, Καράβι Βάβι, Εβραίος)
  • «Οπερέτα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2005 (Βαλεντίνος, υπηρέτης του τραπεζίτη)
  • «Ευτυχώς τρελάθηκα» του Γιώργου Ρούσσου, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, 2006 (Μανώλης)
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2008 (Ποιητής, ξενοδόχος, καλόγερος, Γέρος Δούκας, χωρικός γ')
  • Λογοτεχνικό Πρωινό-Στέλλα Βογιατζόγλου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, 2009
  • «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, 2009 (Λογιώτατος)
  • «Με τα παιδιά της πιάτσας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, 2010 (Νέστορας)
  • «Εκείνος και... Εκείνος» του Κώστα Μουρσελάς Κώστας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2010
  • «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Συκοφάντης, γεωργός, Β' Κήρυκας, χορός)
  • «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Κοτκοτίνος-Τάκης-Λεπρέντης-Άγγελος)
  • «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γαννακόπουλος , σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2012 (Ζήσης)
  • «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2012 (Ιερέας, Άγγλος πρέσβης, αυλικός, χωρικός, Χατζηαβάτης, ζωγράφος, Βενιζέλος)
  • Big Day: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ - Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών- 2013
  • «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, 2016 -2017 (Κήρυκας)
  • «Οικογενειακή γιορτή» των των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ.Χρ.Χάνσεν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, 2016-2017 (Παππούς)
  • «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2018 (Κάμιλλος)

Τη δυσάρεστη είδηση έκαναν γνωστή σήμερα οι συνάδελφοί του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λίλα Βλαχοπούλου και Ρόδη Στεφανίδου, με αναρτήσεις τους στα social media.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Andrew Lloyd Webber: «Είχα πει σε όλους ότι έκοψα το ποτό κι έπινα κρυφά. Μέχρι που ζήτησα βοήθεια»

Με μια κοφτή και εξομολογητική συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου σήμερα, ο ζωντανός θρύλος του μουσικού θεάτρου, που ζει ξανά μιαν έκρηξη δημιουργικότητας, αποκαλύπτει τον όχι και τόσο μυστικό του εθισμό με το ποτό.
THE LIFO TEAM
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Πολιτισμός / Τα εμβληματικά πέτρινα πουλιά της Ζιμπάμπουε επέστρεψαν όλα στην πατρίδα τους

Έπειτα από 137 χρόνια εκτός συνόρων, το εμβληματικό «Πτηνό της Ζιμπάμπουε» επέστρεψε στη χώρα, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή επαναπατρισμού και κλείνοντας έναν κύκλο αποικιοκρατικής λεηλασίας που σημάδεψε την εθνική της ταυτότητα
THE LIFO TEAM
Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Πολιτισμός / Τι αλλάζει όταν μια φωτογραφία για τη μητρότητα αφήνει τη μητέρα να μιλήσει;

Στο New Genesis, το νέο φωτογραφικό βιβλίο του Αμπντουλαμίντ Κίρχερ που κυκλοφορεί από τη Loose Joints, η νεαρή μητέρα Σιέρα Κις δεν μένει απλώς μπροστά στον φακό, αλλά μπαίνει μέσα στο ίδιο το έργο με τη δική της φωνή. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ένα σκληρό πορτρέτο για την αστεγία, την εξάρτηση και την κακοποίηση στο, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα photobooks της άνοιξης γύρω από το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να αφηγηθεί μια ζωή.
THE LIFO TEAM
Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να βλέπουμε γυναίκες να πεθαίνουν;

Πολιτισμός / Μαρίνα Αμπράμοβιτς: πόσες φορές πρέπει να πεθάνει μια γυναίκα για να γίνει μύθος;

Στο Seven Deaths, τη νέα της εγκατάσταση στην Κοπεγχάγη, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στη Μαρία Κάλλας και σε επτά διάσημους θανάτους της όπερας. Μόνο που πίσω από την οπερατική μεγαλοπρέπεια κρύβεται ένα πιο άβολο ερώτημα: γιατί μας συγκινεί ακόμη τόσο πολύ η γυναικεία συντριβή;
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Πολιτισμός / Γιατί ο Σάι Τουόμπλι μοιάζει σε άλλους με ιδιοφυΐα και σε άλλους με μουτζούρα;

Η νέα έκθεση The Gift of Drawing: Cy Twombly στο Menil Drawing Institute του Χιούστον, που παρουσιάζεται έως τις 9 Αυγούστου, βασίζεται σε μια μεγάλη δωρεά 121 έργων από το Cy Twombly Foundation και δείχνει 27 από αυτά, πολλά για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Τζάκσον επιστρέφει στο σινεμά, αλλά όχι ακριβώς ολόκληρος

Πολιτισμός / Επιστρέφει ο Μάικλ Τζάκσον στο σινεμά, αλλά ποιος Μάικλ επιστρέφει;

Η βιογραφική ταινία του Αντουάν Φουκουά για τον Μάικλ Τζάκσον, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Απριλίου ύστερα από πρεμιέρα στο Βερολίνο και μεγάλη προωθητική καμπάνια. Μαζί με το εμπορικό ενδιαφέρον, δυναμώνει και η συζήτηση για το αν πρόκειται για ένα πλήρες πορτρέτο του σταρ ή για μια προσεκτικά ελεγχόμενη εκδοχή της ζωής του.
THE LIFO TEAM
Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό Half Man

Πολιτισμός / Μετά το Baby Reindeer, ο Ρίτσαρντ Γκαντ βουτά πιο βαθιά στο σκοτάδι με το Half Man

Η νέα σειρά του δημιουργού του Baby Reindeer κάνει πρεμιέρα στις 23 Απριλίου στο HBO και στις 24 Απριλίου στο BBC iPlayer, με τον ίδιο και τον Τζέιμι Μπελ σε μια ιστορία αδελφικότητας, βίας και σεξουαλικής σύγχυσης.
THE LIFO TEAM
Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Πολιτισμός / Στον κήπο της Τζούντι Ντεντς κάθε δέντρο θυμίζει κάποιον που έφυγε

Η Τζούντι Ντεντς μίλησε για τον κήπο του σπιτιού της στο νέο επεισόδιο του podcast Roots, αλλά αυτό που περιέγραψε δεν ήταν απλώς ένας κήπος. Ηταν ένας τόπος μνήμης, όπου τα δέντρα έχουν ονόματα, οι μυρωδιές κρατούν ζωντανό το παρελθόν και η φύση γίνεται παρηγοριά ακόμα κι όταν η όραση σχεδόν χάνεται.
THE LIFO TEAM
Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Πολιτισμός / Μήπως σου λείπει το μέλλον; Ο Μαρκ Φίσερ επιστρέφει μέσα από νέο ντοκιμαντέρ

Το We Are Making a Film About Mark Fisher επιστρέφει στη σκέψη του Μαρκ Φίσερ όχι σαν ακαδημαϊκό μνημόσυνο αλλά σαν ζωντανό πολιτισμικό ερώτημα. Γιατί ένας θεωρητικός που έγραψε για χαμένα μέλλοντα και εξάντληση μοιάζει σήμερα πιο παρών από ποτέ;
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο με θέμα την ελληνική χειροτεχνία

Η Λίνα Μενδώνη κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Η αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας δεν αφορά μόνον στη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφορά στη διάσωση και τη μετάδοση στις νεότερες γενιές ενός τεράστιου πολιτιστικού κεφαλαίου»
THE LIFO TEAM