Πέθανε η ενδυματολόγος Έβελυν Σιούπη

Πέθανε η ενδυματολόγος Έβελυν Σιούπη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από εμφάνιση της Έβελυν Σιούπη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ.
0

Πέθανε η ενδυματολόγος του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου Έβελυν Σιούπη, γνωστή κυρίως μέσα από τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των Παπαθανασίου-Ρέππα και των Ρήγα-Αποστόλου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε από το 1983 έως το 1985 στο London College of Fashion. Ξεκίνησε ως σχεδιάστρια μόδας συμμετέχοντας στις Μπιενάλε νέων δημιουργών του 1986 και 1987.

Άρχισε να συνεργάζεται με το γνωστό δίδυμο Παπαθανασίου-Ρέππα στο σίριαλ «Το δις εξαμαρτείν», όπου δημιούργησε την περσόνα της Γιολάντας Ραγιά της Ντίνας Κώνστα, την οποία εξέλιξε αργότερα στους «Δύο ξένους», με τον χαρακτήρα της Ντένης Μαρκορά.

Στη συνέχεια ανέλαβε το «Ντόλτσε βίτα» με την Άννα Παναγιωτοπούλου και την Κατιάνα Μπαλανίκα, ενώ ακολούθησαν πολλές άλλες σειρές όπου επέβαλε ένα αναγνωρίσιμο στυλ στην τηλεοπτική κωμωδία και στις ταινίες «Safe Sex» (σκηνικά - κοστούμια) του 1999,  «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» του 2001, «Αυστηρώς Κατάλληλο» του 2008, αλλά και στο δραματικό «Οξυγόνο», πάντα στο πλευρό των Παπαθανασίου-Ρέππα. Όπως αναμενόταν συμμετείχε στην τηλεοπτική εκδοχή των «Συμπέθερων από τα Τίρανα» στο MEGA, ενώ τελευταία της δουλειά ήταν οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» για το Mega. 

Στο θέατρο συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νότου / Αμόρε, και με το ελεύθερο θέατρο σε μεγάλες παραγωγές με τους σκηνοθέτες Νίκο Μαστοράκη, Σταμάτη Φασουλή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Κώστα Αρζόγλου, Γιώργο Κιμούλη, Κώστα Μπάκα, Γιάννη Ιορδανίδη, Στέφανο Λαζαρίδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Σπυρόπουλο, Γιάννη Τσιβιλίκα, Χάρη Ρώμα, Αλέξανδρο Ρήγα, τον ποιητή Γιώργο Χρονά και άλλους. 

Επιλεκτική εργογραφία: «Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα», «Με δύο λόγια κυρίες», «Τρομεροί γονείς», «Τρίπτυχο», «Δαίμονες», «Μία μέρα τον Οκτώβρη», «Βγάλ’ τον υπουργό απ’ την πρίζα», «Ο Έβρος απέναντι», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ», «Άλλος για τον κήπο», «Δείπνο ηλιθίων», «Τι είδε το χρυσόψαρο», «Με δύναμη από την Κηφισιά», «Ποια Ελένη;», «Αττική οδός», «Να ζει κανείς ή να μη ζει», «Άντρες έτοιμοι για όλα», «Μύγα τσε τσε», «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε», «Χάραμα», «Το όνομα μου είναι Τζέιμς Ντιν», «Εκκλησιάζουσες», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Το δικό μας σινεμά». 

Τιμήθηκε τρεις φορές με το Βραβείο Ενδυματολογίας: το 2003 για το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Παπαθανασίου-Ρέππα, το 2007 για τη «Τσινετσιτά» των Παπαθανασίου-Ρέππα και το 2012 για το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Νικ Ουίτμπι (θίασος Κάτιας Δανδουλάκη). 

Συμμετείχε στην έκθεση «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: 55 χρόνια ΚΘΒΕ» (Οκτώβριος 2016), με κοστούμια από την παράσταση «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν φον Χόρβαρτ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Πολιτισμός / Δύο αγόρια σε ένα δάσος με γύπες: η νεότητα της Βενεζουέλας σε ένα φωτογραφικό βιβλίο

Στο Venezuelan Youth, η Silvana Trevale φωτογραφίζει παιδιά και εφήβους στη Βενεζουέλα μακριά από τα συνηθισμένα κλισέ της κρίσης: μέσα στην ομορφιά, την αγωνία, την πρόωρη ενηλικίωση και την επιθυμία μιας γενιάς να μη χαθεί.
THE LIFO TEAM
Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Πολιτισμός / Soufiane Ababri: ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει την queer επιθυμία από το κρεβάτι

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο House of Nisaba του Moderna Museet, ο Soufiane Ababri επιστρέφει στο προσκήνιο με μια ζωγραφική φτιαγμένη από κρεβάτια, χρωματιστά μολύβια, queer σώματα, ανδρική ευαλωτότητα και μετα-αποικιακή μνήμη.
THE LIFO TEAM
Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Πολιτισμός / Όταν το πρόσωπό σου γίνεται sex tape: η Meena Kandasamy γράφει για τη νέα διαπόμπευση των γυναικών

Στο νέο μυθιστόρημα της Meena Kandasamy, μια γυναίκα βλέπει το πρόσωπό της να κυκλοφορεί σε ένα ψεύτικο sex tape. Το Fieldwork as a Sex Object μιλά για deepfakes, online διαπόμπευση και τη μισογυνική βία της ψηφιακής εποχής.
THE LIFO TEAM
Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Πολιτισμός / Ο Γουίλεμ Νταφόε φέρνει στην Αθήνα έναν Ίψεν για την εποχή της δυσπιστίας

Ο Γουίλεμ Νταφόε συμμετέχει στις 24 Ιουνίου, στο SNF Nostos 2026, σε σκηνική ανάγνωση του «Εχθρού του Λαού» του Ίψεν, ενός έργου για την αλήθεια που γίνεται απειλή όταν συγκρούεται με την εξουσία, το χρήμα και την κοινή γνώμη.
THE LIFO TEAM
Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Πολιτισμός / Όταν η Σοφία Λόρεν ζούσε ανάμεσα στους πίνακες του Φράνσις Μπέικον

Με αφορμή την επανακυκλοφορία σπάνιων εικόνων από τη φωτογράφηση της Vogue στη Villa Ponti, ξανανοίγει η ιστορία της εντυπωσιακής συλλογής έργων του Φράνσις Μπέικον που είχαν η Σοφία Λόρεν και ο Κάρλο Πόντι: ένα σπίτι όπου το ιταλικό glamour, η οικογένεια, η αγορά τέχνης και τα παραμορφωμένα σώματα του Μπέικον έζησαν για λίγο μαζί.
THE LIFO TEAM
Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Πολιτισμός / Οι Βερσαλλίες ξανάφτιαξαν το υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ από ένα κομμάτι ύφασμα

Ύστερα από 40 χρόνια ερευνών, καθυστερήσεων και ανατροπών, το ιδιωτικό υπνοδωμάτιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ άνοιξε ξανά στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ανακατασκευασμένο σχεδόν από το μηδέν.
THE LIFO TEAM
Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Πολιτισμός / Ποιος είναι ο Panayotis Pascot, ο Γάλλος κωμικός με το ελληνικό όνομα που γεμίζει θέατρα;

Στα 27 του, ο Panayotis Pascot γεμίζει θέατρα στη Γαλλία, έχει γράψει best seller για την κατάθλιψη, την οικογένεια και την ομοφυλοφιλία του, και ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του one-man show στην Όπερα Γκαρνιέ.
THE LIFO TEAM
Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του Cinema Paradiso τιμάται στην Ταορμίνα για τον «βασιλιά του κασμίρ»

Από το Cinema Paradiso στον «βασιλιά του κασμίρ»: ο Τζουζέπε Τορνατόρε τιμάται στην Ταορμίνα για την ταινία του πάνω στον Μπρουνέλο Κουτσινέλι και τον ιταλικό μύθο της πολυτέλειας με ανθρώπινο πρόσωπο.
THE LIFO TEAM